Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sprievodcovia sa sporia, kto môže vodiť ľudí do prírody

Diskusná téma K článku: Sprievodcovia sa sporia, kto môže vodiť ľudí do prírody

Prírodný turizmus sa na Slovensku ešte v podstate ani nezačal realizovať a už naráža na viaceré úskalia najmä legislatívneho charakteru. Pripomeňme, že jeho cieľom je vodiť do prírody návštevníkov a sprostredkovať im pomocou odborného výkladu zážitky z jej pozorovania a poznávania. Ide o mäkké formy turizmu vychádzajúce z vízie dlhodobej udržateľnosti, na rozdiel od napr. lyžiarskych stredísk. Financie z prírodného turizmu by mali vo väčšej miere ostávať v dotknutom regióne jednak miestnym poskytovateľom služieb, jednak by časť z nich priamo alebo nepriamo mala podporiť aj ochranu prírody, v ktorej sa prírodný turizmus realizuje.

Drem

Chýbajúcej definície horského prostredia by som sa neobával.. už len pojmovo z neho predsa vypadáva nizinate prostredie či zastavane prostredie a v takomto prostredí sa sprievodcovia cestovného ruchu predsa najviac pohybuju..

A tie ich skúšky podľa vyhlášky by som na mieste sudcu vzal do úvahy ako výkladovu pomôcku pre definíciu ich pôsobenia: túry vo výške nad 1000mnm, s nastupanymi 500 metrami, čiže každá túra na kopec do 1500 mnm bude automaticky mimo ich pôsobenia, cize stáde vypadávajú aj túry k zrucaninam hradom. Konflikt so sprievodcami cestovného ruchu v tom teda nevidim.

Ambície v tom rozpätí nad 1000 mnm a nad 500 m ale majú smelé, až je to smiešne..

PaliT

Tieto posledné dva články o sprevádzaní turistov len definitívne spečatili môj názor, že naša legislatíva dávno prekročila úroveň Kocúrkova.

Môj názor? Keby som chcel zobrať skupinku turistov/návštevníkov, aby som im doprial viacdenný peší výlet po krásach a zaujímavostiach hociktorého pohoria mimo horolezecké terény, z môjho pohľadu by som povedal, že nepotrebujem NIČ. Z pohľadu znalosti o pohybe, táborení, bezpečnosti atď. nepotrebujem študovať nič. Do toho, čím chcem klientov zaujať pri výklade, je štát a jeho úrady úplný prd.

Mala by to byť voľná živnosť, do výkonu ktorej by sa nemalo vnucovať absolútne nič. Prezentuj svoje schopnosti a znalosti a nechaj trh na to, aby ocenil, či ponúkaš pridanú hodnotu, ktorú je niekto ochotný odmeniť peniazmi.

Išiel by som dokonca ďalej, zrušil by som akékolvek obmedzenia pohybu mimo značených turistických chodníkov, okrem časovo určených maloplošných rezervácií a ďalšia regulácia by už vyžadovala skôr skúsenosti s vyťaženosťou územia, náporu na niektoré lokality a pod.

Žiadne členstvo v akejkoľvek asociácii, žiadne (výpalnícke) povinné kurzy za 2600€, žiadne obmedzenia na hory, lebo štát by sa vôbec nemal kafrať do toho, či budem ukazovať klientom kačky na Číčovskom ramene, alebo robiť exkurziu po starých kultivaroch sliviek v Bošáckej doline, či organizovať vander po planinách Slovenského krasu.

Naopak, uvítal by som zákon, ktorý by priamo zakazoval úradom akékoľvek obmedzovanie či reguláciu aktivít v mäkkom turizme, okrem skutočne známych a terénnymi pracovníkmi ochrany prírody vyznačených uzáver v maloplošných rezerváciách.

Upozorňujem, že vodcovstvo v horolezeckom teréne je iná téma a zámerne sa jej tu nevenujem.

Neustála snaha niečo regulovať, predpisovať a zakazovať je nejaká psychická deviácia a mala by sa postihovať. Ústava akéhokoľvek štátu by mala predovšetkým obmedzovať politickú moc a úrady a naopak, všemožne chrániť slobodu občanov.

Prisám bohu, dospel som k presvedčeniu, že občania by sa mali združiť v zápase o princípy, ktoré v tomto príspevku objasňujem.

Peter61

celkový xaoc ilustruje link v článku, kde je ako i lustračné foto ľadolezec.
www5.teraz.sk/…/158253-clanok…
nepochybujem že časť UIMLA si rada zabúcha zbraňami do ľadu, ale určite to nie je súčasť (horskej) sprievodcovskej činnosti.

Quonab

Výborné .To čo tu napísal Pali T. sa ešte nikto neodvážil napísať! Súhlasím do poslednej bodky .Je vidieť ,že je to starý vandrák a nepotrebuje za pobyt v prírode platiť.Hlavne ocenujem druhý a tretí odsek jeho diskusie.Howgh Pozdravujem všetkých P.

Cvoci

a další kurz je až za 2 až 3 roky na horského průvodce!!!

TomXX

Peter, radšej nepíš nič, ako od veci. Ďakujem.
PaliT: súhlas na 100%

Beta

Pali, opráv mňa prosím, ak ja som toto nesprávne pochopila. Si za to, aby turisti mohli sa pohybovať mimo turistických chodníkov okrem prísnych rezervácii? Chcel by si toto, aby zrušené boli všetky turistické obmedzenia? Preto, že turista je rozumný človek a milovník prírody a on tejto prírod nikdy nepoškodí ? Ak áno, musím povedať, že si obrovský optimista. Lebo vera, že všetci sa vždy slušne správame a vždy používame rozum je podľa mňa idealizmus. Každý má svoj názor a sa správa podľa tohto názoru a toto môže byť odlišný názor ako Tvoj. Predstáv si, že všetci idú do lesa, pohybujú sa všade, aj mimo chodníkoch, robia čo chcú. Každý povie: ja nič zlé nerobím. Áno, podľa neho možno on nič zlé nerobí. Ale toto neznamená, že takto naozaj je.
Prosím ostatních čitateľov, aby to čo som napísala, nepovažovali ako útok a neútočili na mňa. Napísala som len svoj názor len kvôli nápadom, aby zrušiť všetky obmedzenia pre turistov. Podľa mňa nie je to dobrý nápad. Tu, na týmto fórum sa stretávajú ľudia, ktorí majú radi prírodu a turistiku. Tak možná sa zdá, že všetci ľudia na prvom mieste dávajú prírodu. Dobre všetci vieme, že takto vôbec nie je.

Cvoci

Beta: Ale všude jinde kromě Slovensko-Česka se turisti pohybují volně (s výjimkou přísných rezervací). To jsem fakt taková paka?
Peter: ten odkaz je na kurz v roce 2021 až 2022 :D = to je prostě ten náš binec...

Beta

národné parky na Slovensku sú celé prísne rezervácie ?

Haendel

Taky se občas toulám po pralesích, ale bez povolení a nemám kvůli tomu žádné výčitky. Třeba teď mám v plánu prales na svazích Osobité. Těch pár nadšenců, co se tam podívá les nezničí, kus rozválené trávy ničemu neuškodí. Jezdím na Slovensko každý rok už dvacet let a vím co děje. Absolutní devastace lesů, holoruby. Před týdnem jsem byl ve Štiavnickém pohoří, hrůza, rube se všude. Pokud mi někdo dá pokutu, že pošlapu trochu trávy v pralesu, tam mu snad dám i něco navíc, aby se cítil ještě důležitější :-)

Cvoci

Beta: teď nerozumím. Na světě existují části NP, kam se prostě nesmí vůbec (ve VT např. NPR Štolská dolina). Jinak v každém NP v podstatě kamkoliv s výjimkou aktuálních omezení. Rozumíme si? Něco jiného je Afrika a část Asie, kde musíš mít průvodce i na houkání sovy.

Beta

O čom sa bavíme? Napríklad TANAP, ako to vnímaš? Že sú tam rezervácie, do ktorých nesmieme vojsť, a napríklad ak je červeno značená Tatranská magistrála, môžeme sa pohybovať mimo tohto chodníka? AK áno, ja som proti.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma