Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sprievodcovia sa sporia, kto môže vodiť ľudí do prírody

Yetee

jjano, obávam sa, že sprievodcov si mi nútil ty (skús si po sebe prečítať príspevok o 17:15)

Ako sa píše v článku
aktuality.sk/…/namiesto-pilci…
Citát1: Zásadný rozdiel medzi prírodným turizmom a turizmom, aký poznáme dnes, je v ochrane prírody a toku peňazí :)
Citát2: Lokality, kde sa bude prírodný turizmus vykonávať, nebudú prístupné pre široké masy ľudí. Isté formy budú exkluzívne a teda aj finančne náročnejšie :)

Čiže, skupinka "zbytočných odborníkov", aby mala z čoho žiť vytvorila problém, len preto aby zo slovače vytrieskala peniaze :) lebo
Citát3: Prax však ukazuje, že vždy budú ľudia, ktorí si budú ochotní za pobyt vo vzácnom prostredí priplatiť :)

Jjano

Yetee, obávam sa, že nechápeš tému. Nejde o strašenie ľudí, ide o to slobodu podnikania. Vôbec nikto ti nenúti sprievodcu na fotografovanie, technické pamiatky, Vlkolínec či spev vtákov. O tom táto téma vôbec nie je. Ak ty sprievodcu nechceš, tak to je úplne fajn a príma, no problem.

Ale sú tisíce ľudí, ktorí z nejakého dôvodu sprievodcu chcú. Je to ich slobodný záujem - chcú sa viac dozvedieť, viac vidieť, poučiť sa, vzdelať sa, zažiť ... A tá novela zákona o HZS im v tom zabránila, pretože v horských oblastiach umožňuje sprevádzať iba ľuďom, čo majú kurz a skúšky horského sprievodcu.
O tom toto celé je, nie o super hyper hanwag, náučných tabuliach a informačných centrách.

Yetee

jjano :) to ako ten svoj príspevok myslíš vážne? Snáď tomu aj veríš? Divoká zver sa najlepšie fotí v skupinke :) Čím väčšia tým viac úlovkov :)
Vo Vlkolinci zájdem na informačné centrum a neviem si predstaviť väčšieho odborníka :) Detto banske diela a technické pamiatky, nehovoriac o tom, že v drvivej väčšine sú odborne popísané na tabuliach náučného chodníka :) Spev vtákov ... blablabla :) Nepanikár a nestraš ludí :) Už teraz majú depku z toho, keď neidú na prechádzku v super hyper hangwang vybavení za tisíce a neabsolvovali kurz prežitia a VHT :)

Jjano

Yetee, lenže ten "povinný" certifikovaný ti nemusí poskytnúť také služby, aké potrebuješ. Ak si napríklad fotograf a chceš ísť fotiť divú zver, tak zbytočne má ten certifikovaný sprievodca drahý kurz prežitia v lavíne, najlepšie fotospoty nepozná. Alebo ak sa zaujímaš o technické pamiatky (staré banské diela, huty, železničky a pod.), tak máš smolu - znalec ti ich nemôže ísť ukázať, pretože nemá kurz z vysokohorskej turistiky. Ak si cudzinec, ktorý si chce nechať porozprávať o ľudovej architektúre vo Vlkolínci, tak máš smolu - síce je dosť odborníkov na ľudovú architektúru, ale každý by porušil zákon o horskej záchrannej službe, keby s tebou kráčal hore vlkolínskou ulicou a objasňoval ti stavebné pvky drevenice. Chceš sa naučiť rozoznávať spev vtákov a chceš, aby s tebou išiel ornitológ len tuto na kopec za dedinu po lesnej ceste? Smola, nemá kurz a skúšky horského sprievodcu za 2600 €, tak by porušil zákon... a tak ďalej a tak ďalej...

Yetee

Klasická slovenská burka v šerbli :)
Neviem si síce predstaviť, kto by už potreboval sprievodcu, ale keby k tomu došlo, tak radšej si zaplatím toho certifikovaného ako internetového :)

PaliT

Neboj, my zas máme zbohatlícku pipku, čo v Maďarsku upálila na diaľnici celú rodinu. Pointa je ale tá, že ani oni nerobili zákony kvôli nej a ja dúfam, že ani u nás neurobia zákony podľa toho, že “nie všetci turisti sa vedia správať v národných parkoch”.

Myslím, že sme už povedali všetko podstatné. Ak to zhrniem:

  • legislatíva pre sprevádzanie v horách je prapodivnoúchvatná, namiesto maximálnej liberalizácie, sú adepti na sprievodcovstvo nútení do kadečoho...
  • v ochrane prírody sú v tejto turistickej komunite rôzne názory, od priaznivcov zákazov až po rozsiahlu liberalizáciu, ktorú zastávam napr. ja.
Beta

PaliT, bola som istá, že mi konečne niekto napíše o tých troch poľských zabijakoch.

PaliT

Beta, nikto ťa nevyhodí z fóra za názory. :) Z fóra dá admin preč iba grobianov.

Objasnili sme si stanoviská, vidíme rozdiely a zhody. Máme sa radi ďalej.

Inak nemyslím si, že slušní ľudia majú trpieť za výčiny jedincov. Ak traja šialení poľskí "pretekári" zabili nevinného slovenského šoféra, to nás neoprávňuje obmedzovať všetkých ostatných. ;)

PChH: nečudujem sa, že sa ľudia v Poloninách boja. Je bežné klásť odpor novinkám, to sa dialo aj v západných krajinách a dho im trvalo, kým prišli na to, že turizmus je lepšia alternatíva od vyholených lesov.

Ale tu sme zas pri sprievodcovstve. Namiesto toho aby sa miestnym znalcom umožnilo bez akýchkoľvek prekážok a byrokracie začať sprevádzať turistov, štát ich núti do siahodlhých a drahých školení a hádže im polená pod nohy.
Kocúrkovo...

Pavol "Chodec" Horvath

Od roku 2013 sa slovenska mentalita nezmenila. Nedavam si servitku pred usta: slovensky sedliak nevie ako mat hotel alebo riesit cestovny ruch (vratane sprievodcov), on vie len robit lesnika a chlastat.

Sona

Pavol, dik za odkaz. Je to z r. 2013, mozno dnes sa to berie inak, mozno nie. Kazdopadne ja osobne si myslim, ze z peknej prirody sa da profitovat aj ekonomicky.

Beta

Martin, asi mňa vyhádžu z tohto fóra, že som stále mimo témy. Možno toto bude aj nejaké riešenie.

Tak len krátko zopakujem: predstavila som svoj názor. Podľa mňa tvrdiť, že všetci turisti sa vedia správať v parkoch, je príliš optimistické, lebo takto vôbec nie je. Povoliť, aby okrem prísnych rezervácii v národných parkoch mohli sa turisti slobodne pohybovať, podla mňa je zlé riešenie, kvôli prírode. Nebavím sa o dedinách, ale o turistických a prírodných oblastiach. Národný park je národný park. Neverím v to, že každý používa zdravý rozum, keď ide na túru. Alebo mozno každý má svoj zdravý rozum. Videla som toho dosť. A preto je potrebná aj edukácia.

A teraz mňa odtiaľ vyhádžu, tak adiós! :-)

Martin knor

Beta, Tvoj nazor je pomyleny (nespravny). Nepotrebujes ziadnu kampan, ale pouvazovat. Ved som Ti pisal, ze v septembri lezu vsetky medvede (zistilo sa to pomocou obojkov, ktore maju nasadene) do kukurice k dedinam a podobne su tam aj diviaky a srnky. Myslis si, ze pri dedinach sa ludia pohybuju iba "po znackach"? Nie. Ludi je tam vela a chodia kade-tade. A predsa to zveri nevadi. Ide tam, kde ma co zrat. Ludia jej neprekazaju. Preto je nezmyselne branit ludom pohyb mimo chodnikov kde-kade z dovodu ochrany zveri. Zveri je to v istych obdobiach roka uplne jedno.

Sona

Tu je ten clanok, co spomina Pali:
hiking.sk/…/horolezci_pomahaj…

A ano, tymto clankom som chcela ukazat, ze takto nastavena legislativa moze brzdit ponuku, ktora by sa mnohym regionom urcite zisla. Predstavte si niektory okres s vysokou nezamestnanostou, ale peknou prirodou - dnes ludia budu pocuvat primarne na tazbu dreva, pretoze z toho uvidia okamzity fin. prinos. Ale keby v tom lese ponukali vylety zamerane na stopovanie zveri, fotenie, spoznavanie rastliniek, prespanie vonku v spacakoch atd., k tomu by sa pridali miestne ubytovacie zariadenia, lokalny obchod, pekaren, rucne robene suveniry a miestni sprievodcovia, z dlhodobeho hladiska by to bolo isto lepsie pre tu prirodu a zrejme aj pre tych obyvatelov.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov