Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sprievodcovia sa sporia, kto môže vodiť ľudí do prírody

Diskusná téma K článku: Sprievodcovia sa sporia, kto môže vodiť ľudí do prírody

Prírodný turizmus sa na Slovensku ešte v podstate ani nezačal realizovať a už naráža na viaceré úskalia najmä legislatívneho charakteru. Pripomeňme, že jeho cieľom je vodiť do prírody návštevníkov a sprostredkovať im pomocou odborného výkladu zážitky z jej pozorovania a poznávania. Ide o mäkké formy turizmu vychádzajúce z vízie dlhodobej udržateľnosti, na rozdiel od napr. lyžiarskych stredísk. Financie z prírodného turizmu by mali vo väčšej miere ostávať v dotknutom regióne jednak miestnym poskytovateľom služieb, jednak by časť z nich priamo alebo nepriamo mala podporiť aj ochranu prírody, v ktorej sa prírodný turizmus realizuje.

PaliT

Bohužiaľ, nie je možné opravovať chyby po odoslaní príspevku, tak tie ????? sú pôvodne emotikony.

PaliT

Blýska sa na lepšie časy?

Poslankyňa Zemanová za SaS na FB:
Predstavte si turistického sprievodcu, ktorý si privyrába výkladom o prírodnom dedičstve a sprevádza ľudí pri Štrbskom plese alebo po Slovenskom raji. Bežná turistika ??????????????????? v prírode, po vyznačenom turistickom chodníku.
??Podľa novely zákona o Horskej záchrannej službe z roku 2016 ale môže svoju činnosť vykonávať iba v prípade, že absolvoval dlhodobý kurz horského sprievodcu a stal sa členom Asociácie horských sprievodcov. Zvládať musí sprevádzanie v extrémnom vysohorskom prostredí ???????? hovoriť anglicky či zvládať lavínovú problematiku a pohyb na lyžiach ? a snežiciach.
??Turistickí sprievodcovia, ktorí neabsolvovali kurz a nemajú certifikát, tak podľa daného zákona porušujú zákon, ak so svojimi klientmi chodia hoci iba na prechádzky v okolí rekreačných stredísk a hotelov, vo Vlkolínci či na Skalnatom plese?Navyše, na Slovensku má certifikát asociácie iba 34 osôb.
????Získanie odbornej spôsobilosti je ako fyzicky a technicky, tak aj časovo a finančne náročné. Celý kurz trvá 430 hodín a stojí 3 160 eur. Absurdne široko nastavené pravidlá nútia turistických sprievodcov v menej náročnom horskom teréne porušovať zákon, v 15 horských oblastiach Slovenska…
????Riešením je úprava príslušných paragrafov, alebo iné definovanie horského sprevádzania. Ak budete chcieť mať záruku bezpečnosti v horskom teréne, nájdete si certifikovaného horského sprievodcu. Ale ak si len chcete vo vysokohorskom prostredí vypočuť výklad o prírodnom dedičstve našej krajiny, prejsť bežnou turistickou trasou v sprievode odborníka a špecialistu, tak si vyberiete turistického sprievodcu pre daný región.
????Ďalším okruhom je problematika turistického značenia, register turistických chodníkov, náučných chodníkov, cyklotrás, bežeckých, lyžiarskych, jazdeckých trás. V spolupráci s Ministerstvom školstva pripravujeme návrh zákona, ktorý upraví povinnosti pri zriaďovaní a udržiavaní turistických trás a zavedie systematický prístup k ich financovaniu ????
facebook.com/…/10157828480397…

Adushka

Naozaj sa tu sekáte off topic, tj mimo tému, jjano to popísal správne. Je stále veľká kategória ľudí/cestovateľov, najmä zahraničných turistov, ktorí si radi najmú lokálneho človeka, ktorý ich prevedie vybraným prostredím (či už to je pozorovanie zvierat, technické pamiatky, alebo obyčajná turistika). A o to je teraz spor, kto to vlastne môže robiť.

Peter61

Yetee:
celkom zaujímavé, že Ti vadia "internety" a pritom napíšeš "dotaz", čo je bohemizmus ja sviňa.
A pripájam sa k jjanovi 22.43.

Yetee

jjano :) páči sa mi to tvoje bohorovné presvedčenie o tom, že môžeš niekomu niečo odporúčať :)
A nie som si istý, že je správne použiť slovíčko internet v množnom čísle. Asi pošlem dotaz na pani Sibylu Mislovičovú :)

Jjano

Ok, Yetee, už chápem - vôbec netušíš, o čom je ten článok, v čom je problém a neovládaš reálie. Odporúčam si to radšej najprv aspoň trochu načítať a vyjasniť si ju a až potom vypisovať na internety.
Pekný večer prajem.

Yetee

No, možno sa mýlim, ale horský sprievodca či len sprievodca je zvyčajne SZČO so všetkými plusmi a mínusmi, právami a povinnosťami. Aby mohol v tomto odbore podnikať, musel do svojej odbornosti niečo investovať. A zrazu nejaký teoretik od stola vymyslel regionálneho sprievodcu, za ktorého sa môže vyhlásiť ktokoľvek :)
V slobodnom podnikaní meni podmienky trh a zákazníci a nie"zbytočný človek".

Týmto ľudom ide o živobytie, tak sa nečudujme, že sa bránia.
Lebo toto je celý problém v slobodnom podnikaní na slovensku. Pravidlá sa príliš často menia počas hry :)

Sona

Yetee, a preco sa aj horski sprievodcovia nespolahnu na slobodu podnikania a radsej sa pretlacili do zakona? Nech teda zakon nikoho neuprednostnuje a trh si vyberie...

Yetee

jjano :) práve v tom je ten fór, že nerozumieš :)

Jjano

Sorry, ale naozaj nerozumiem, o čom píšeš. Chápeš, o čom je táto téma?

Ten podnikateľ dnes nemá ani šancu poskytnúť to, čo od neho klient očakáva - štát mu to zakázal, resp, podmienil to nezmyselnými požiadavkami, ktoré sú rpe toho podnikateľa de facto likvidačné.

Yetee

Podnikateľ, ktorý nebude splnať to, čo od neho klient očakáva, predsa v slobodnom podnikaní dlho neprežije :)
Podnikateľ, bez dostatočnej kvalifikácie, by taktiež v slobodnom podnikani dlho neprežil :)

Hovoriť o slobode podnikania v prípade nadácie je ... dosť absurdné :)

Jjano

Sorry, ale vôbec ti nerozumiem. Ja ti sprievodcov nenútim.

Mňa štve, že ak chcem nejakého sprievodcu, tak nemôžem v horskom prostredí využiť žiadne iného, než horského sprievodcu, ktorý ale vôbec nebude spĺňať to, čo od sprievodcu potrebujem.
A sprievodcu, akého by som chcel, si najať legálne nemôžem.
To je skrátka zásadné a zbytočné obmedzenie slobody podnikania v sprievodcovaní. o tom tu píšeme.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma