Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kremencové skalky nad Nitrou a Haranč

Diskusná téma K článku: Kremencové skalky nad Nitrou a Haranč

Pred rokom som bola fotiť v Zoborských vrchoch malý nežný posol jari – krivec český. Vtedy sme si popozerali kremencové skaly medzi Nitrou a Zoborom. Veľmi sa nám zapáčili, a tak sme sa to rozhodli zopakovať. Neradi sa však opakujeme, tak sme si trasu predĺžili a hlavne pozmenili.

Sona

Vdaka za tip, Danka, Mala aj Velka skala boli krasne.

Martin knor

Vlani po nafoteni krivcov som cez tie skaly liezol. Maju asi 10 m na vysku. V lubovolnom lome v okoli by nasli vyssiu skalnu stenu.

PaliT

Vďaka za článok, Tribeč je zjavne požehnaný týmito kremencovými skalkami, aj vďaka nim, sa tú dajú stráviť celé týždne turistiky, ktorá sa nezunuje.

Martin knor

Aha, dakujem. Jeden z tych Bahorcov pred 2 mesiacmi paradne vytrcal z oblacneho mora (pri pohlade z Ciernej skaly).

Tomka

Martin určite na jar.
Hrebeň od Zobora po Žibricu je vápencový, aj Haranča na sever od Trojchotára a Haranč, o ktorom som písala sú vápencové vŕšky.
Kremencové hôrky sú po obvode, na juhu Brezina, na severe Vreteno, Mechenická Hôrka, Bahorec a na západe tie, o ktorých som písala, plus Lupka.

Martin knor

Takze sem treba ist skoro na jar :-). Ta cervena znacka ide hore v blizkosti Trojchotara okolo mensich kopcekov. To su dalsie kremencove horky?

Ajka

Vďaka. Veľmi rada si pozerám tvoje videa, potvrdzujú, že za krásy prírody sú všade okolo nás. Tak ako aj verejná doprava je trhlinou na celom Slovensku. Určite to potvrdia všetci turisti, ktorý sú na verejnú dopravu odkázaní.

Tomka

PeterNR
Ďakujem za koment - potešil.
Práve preto píšem o týchto pekných, ale málo známych lokalitách, aby sa ľudia zbytočne netlačili napr. na Pyramíde, aj keď je z nej nádherný výhľad, ale občas zašli aj na síce menej veľkolepé miesto, ktoré sa im určite odmení iným zážitkom a hlavne tichom. Veď my počas túry sme stretli hádam dvoch turistov, ale na Pyramíde a Zobore ich bolo hádam aj sto.
Tieto kameňolomy sú hrozné jazvy po celom Slovensku a žiaľ často zničia veľmi cenné lokality.
Tiež ďakujem za tip, Zoborské hradisko máme v pláne a zaujímavé NCH mám rada.

PeterNR

Ahoj Danka, ďakujem za pútavé rozprávanie. Tvoje články potvrdzujú, že človek nemusí chodiť ďaleko, aby navštívil zaujímavé miesta.
Jeden tip - odporúčam Ti prejsť sa po vale Zoborského hradiska. Je tam zaujímavý náučný chodník z Pyramídy okolo celého vrcholu Zobora.
Na Zobor a okolité skalky chodíme často, však ich máme rovno pod nosom. Zato takýto prechod skaliek zaradom mi na um ešte nezišiel. Ani na Haranči som ešte nebol, ďakujem za tip.
Keď ideme týmto smerom zvyčajne pokračujeme ďalej na Žibricu, a potom odbočíme zo značky na juhovýchod, smer Vápenník, a chodíme sa kochať na okolité lúky. Tento rok kvitli na jednom mieste naraz hlaváčiky a prvosienky, zaujímavý pohľad.
Bohužiaľ jedna z lúk padla pred pár rokmi za obeť ťažbe kameňa, vznikol tam ďalší kameňolom :(

Pozdravujem všetkých z Nitry. Príjemné jarné dni všetkým prajem :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov