Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeňom Polonín: Nová Sedlica – Osadné

Aďo J

Penzión v Sedlici je Kremenec, ak ma pamäť neklame, nie Kamenec :)

Vladimir.

Pridávam informáciu stiahnutú z príspevku Juraja Lukáča (Vlk) na Fcb, trojhraničie Slovensko, Maďarsko, Nemecko (Generálny gouvernement), podľa fotografie príspevku stĺp je už znovu postavený. Bolo by dobré upraviť redakciou popis pri fotografii trojmedzie v článku.

Tomka

V sobotu ráno v Hostinci Beskyd v Novej Sedlici, pozerám do mobilu, že čo nové na Hikingu a tu článok z Polonín.
Potešilo - pekne.

Borovka

Len pre poriadok.Pes na Balnici sa volá Luna.Keď nemám 0,20€,tak nekradnem v kostole sviečky

Marti

Co sa tyka trojmedzia, tak ja mam spravu od MV, Odbor statnych hranic, ze General Government patril oficialne do Nemeckej rise, preto aj na hranicnycb kamenoch bolo pismeno "D"

Martin knor

Pekne napisane, dobre sa to citalo. Siel som tu hranicu pred 22 rokmi a uz sa chystam, ze sa tam niekedy pojdem opat pozriet.

Martin Chovanec

Pekne napísané. Doslova mi pred očami ožili scenérie z nášho prechodu. Len škoda že ste z Kremenca neodbehli na Wielku Rawku. Viem je to zachádzka, a aj my sme ju absolvovali len vďaka náhode, partia Poliakov nás presvedčila že je odtiaľ najkrajší výhľad v Poloninách. A skutočne bol. V Sedlici vrelo odporúčam na ubytovanie aj hostinec Beskyd. Je to tuším posledný dom v dedine.

Beta

Vladimír :-), áno, som Poľka :-)

Vladimir.

Ospravedlňujem sa. Až teraz som si všimol, že Beata Poľka je. Tak chápem jej dôraz na správny termín.

Vladimir.

Nebudeme sa chytať za slovíčka, Ale určite to nebolo trojmedzie Poľsko, Nemecko Slovensko. Opravujem na trojmedzie Maďarsko-Slovensko-Generalgouvernement pre okupované poľské územia. Nebol to Ríšsky hraničný bod.Tam končilo Slovensko. A či obsadenie regiónu Maďarskom v Malej vojne bolo legálne? Mníchovská dohoda aj Viedenská arbitráž asi áno v tej dobe. Je to pamiatka na dejiny a je dobre, že tam stále je. Písal som len preto, aby pútnik, čo prechádza okolo, vedel čo to tam bolo.

Beta

Vladimir, v tejto lokalite nikdy nebolo Nemecko. V období II svetovej vojny na severe od tejto hranici bola Generálna Gubernia, znamená Poľsko okupované Nemeckom. Toto nebola časť Nemecka. Písmeno D na hraničné stĺpy pridavali Nemcy. Ako vieš, všetko čo robili, nebolo legálne. Dnes môžeme povedať, že to bola hranica Slovensko - Maďarsko - Poľsko okupované Nemeckom, respektíve Generálna Gubernia.

Beta

Veľmi fajnový článok. Veľmi sa mi páči ako si túto túru popísala. A ešte moja obľúbená lokalita. Ako dobre pamätám, batoh by mal mať hmotnosť nie viac než 20% našej váhy. Tie myši asi by som neprežila :-).
Ešte len dodám jednu zaujímavosť: ešte je štvrtý názov pre Kremenec. Je to maďarský názov Kremenaros, ktorý Poliaci používajú viac ako Krzemieniec. Niektorí ani nevedia, že je názov Krzemieniec :-). Na vrchole, pri chodníku na Wielku Rawku je tabuľa, kde je názov Kremenaros.

Boro

Anička - paráda. krásny vander, skvelé fotky a bezva popis . A aj to dievča na fotkách vyzerá skvele.

Vladimir.

Vojnové trojmedzie na fotografii bolo Nemecko-Slovensko-Maďarsko.8

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma