Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vzniká asociácia pre prírodný turizmus

Diskusná téma K článku: Vzniká asociácia pre prírodný turizmus

Nadácia Aevis, ktorá sa venuje propagácii prírodného turizmu na Slovensku, sa rozhodla iniciovať vznik asociácie, ktorá by mala združovať zástupcov profesných skupín pôsobiacich v tomto odvetví. Ustanovujúce valné zhromaždenie by sa malo uskutočniť koncom mája 2019. Aktuálne prebiehajú diskusie o finálnej podobe a názve asociácie, jej orgánoch a financovaní, zároveň sa už môžu hlásiť potenciálni záujemcovia o členstvo.

Boro

Božemôj, zasa nejaká organizácia, ktorá bude vyžierať štát a naše prachy, len aby nám odobrila to, čo už dávno robíme. Prípadne- zakázala.Načo je toto dobré ??? Ešte že mám tú hrobku na cintoríne !

Jjano

Boro, sa ťa zabudli spýtať, či môžu ...

Sona

Nerozumiem, Boro, ako by ta asociacia mohla minat Tvoje peniaze. Na jej chod sa poskladaju jej clenovia.

Jjano

Soňa, Boro asi myslel granty a dotácie z verejných zdrojov. On to nazýva "vyžieranie štátu a našich prachov" a priori, bez toho, aby vedel, čo sú to za ľudia, čo budú robiť.

Sona

Peter, nemyslim, ze popijanie cohokolvek zlepsuje chapavost.
K asociacii - tiez som toho nazoru, ze to je spravny krok, pretoze cim viac ludi v tejto oblasti bude spolupracovat, tym skor to moze fungovat.

Japen

Ahojte, chcem sa fakt seriózne a vážne opýtať, ako by mal vypadať "prírodný turizmus" v reálnej praxi?
Vopred ďakujem za upresnenie.

FifoVUVB

Docela by ste sa čudovali, koľko sú ochotní zahraniční turisti zaplatiť, aby videli prales, medveďa, ďubníka... vo svete to funguje. Je na čase aby sme začali využívať iné ekosystémové služby ako sú produkčné. a veruže že vynášajú viac peňazí

TomXX

Ono sa zrejme masovým turizmom myslí budovanie stredísk, lanoviek, rezortov :) Opakom by mal byť ten prírodný turizmus - ubytovanie pod stanom, v súkromných domoch u domácich, útulniach... to čo tu väčšina považuje za "turizmus" bez nejakých špeciálnych prívlastkov.

PaliT

Dobrovoľné združovanie ľudí, aby si navzájom pomáhali, vymieňali skúsenosti, či presadzovali svoje záujmy (najmä ak sú spoločensky užitočné), považujem za dobrú vec.

Mne vadí akurát také to povinné združovanie per dekrét, napr. povinné členstvo, ak chceš vykonávať nejaké povolanie, to vo mne vyvoláva silnú koprivku.

Prírodný turizmus má budúcnosť, ľudia budú postupne stále viac a viac otrávení konzumom, či materializmom a vtedy viacerí odhalia krásu pohybu v nezdevastovanej prírode, čaro nocovania v jednoduchom prístrešku. Keďže mnohí nebudú mať skúsenosti, zveria sa do opatery sprievodcom, ktorí ich bezpečne povodia, zavedú na zaujímavé miesta, ukážu vtáctvo a zver a pod. Toto sa mi páči viac, ako všelijaké megalomanské rezorty, chodníky v korunách stromov a pod.

A napokon chcem povedať, že okrem voľnej živnosti by na toto nemalo byť potrebné NIČ...

Sona

TomXX, ja tomu rozumiem tak, ze ide najma o zazitky v prirode a takym zazitkom moze byt aj spanie v stane alebo pod sirym nebom. Dalej aktivity ako fotenie prirody, spoznavanie rastlin, sledovanie stop zveri, pozorovanie vtakov a inych zvierat z dialky atd., ktore by Ti sprostredkoval veci znaly doprovod. Pointa je v tom, ze vlastnikovi lesa by sa viac oplatilo "predavat" les opakovane tymto navstevnikom, nez ho jednorazovo vytazit, cim by sa chranil aj samotny les. Zaroven by z toho mali profitovat miestni ludia, ktori by ponukali ubytovanie, lokalne vyrobky, doprovod atd.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma