Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tri dni Valašskom z Luhačovíc do Ostravice

Diskusná téma K článku: Tri dni Valašskom z Luhačovíc do Ostravice

Počas zdolávania pohraničného beskydsko-javorníckeho hrebeňa ma fascinovali pohľady na moravskú stranu. S prekvapením som objavil trochu inú, mne neznámu stránku hornatého regiónu Valašska. Niektoré hrebene lesnatých pohorí boli aj v krajine dosť dominantné. Hoci som tu štyri roky navštevoval školu, aj tak je to pre mňa terra incognita. Tak na staré kolená by bolo vhodné resty pozmazávať. Skúsim vyraziť z Luhačovíc červenou na sever. Nebudú to len hory, ale aj obývané oblasti. Kultúrna lesnatá krajina poznačená valašskou kolonizáciou.

T.K.

K těm hraničním kamenům: hřeben Radhoště tvoří hranici katastrů obcí Dolní Bečva a Trojanovice, takže si myslím, že se jedná o hranici katastru, jiná mě nenapadá. Určitě to nebyla hranice protektorátu, ta byla zhruba 15km SZ směrem.
Jinak pro zajímavost, tato katastrální hranice prochází středem radhošťské kaple, která se tak nachází na území dvou zmíněných obcí, ale i dvou krajů (Zlínského a Moravskoslezského) a dvou diecézí (Olomoucké a Ostravsko-Opavské). No a také na rozvodí Černého a Baltského moře.

Martin knor

Rad som chodieval na vandre po Cechach a Morave. Kazdych par kilometrov sa ide cez osadu. Toto pohranicie ma osad menej, ale ako citam, stacilo to.

Svatopluk Štěpánek

Pekný článok - návrat do mladosti, chodili sme sa s dievčaťami kúpať na luhačovickú prehradu, robili ako besní u starého otca na záhrade, mamka z Uhorského Brodu bola veľkou moravskou vlastenkou.
Luhačovické zálesie je osobitnou etnografickou oblasťou, stýkajú sa tam až tri národy: Slováci ( moravskí ), Valasi aj Hanáci.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum