Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Videli sme hlucháne, ktorým u nás akútne hrozí vyhynutie

Diskusná téma K článku: Videli sme hlucháne, ktorým u nás akútne hrozí vyhynutie

O kriticky ohrozenom hlucháňovi, ktorý je u nás na pokraji vyhynutia, sa v poslednom čase hovorí veľa. Nič však nepripraví človeka na reálne pocity, keď ho uvidí naživo. Na jednej strane radosť, na druhej smútok a hnev pri vedomí, že tomuto vtákovi a ďalším mnohým, možno nie až tak charizmatickým, ale dôležitým zvieratám mizne priestor na život raketovým tempom.

DoxaD

Film Miznúci svet hlucháňa je úžasný. Drsná logika udalostí od 34. minúty dokumentu musí zahanbiť každého, komu na prírode a aj jej budúcnosti záleží a ak je ozaj pravda, že sa stal predmetom cenzúry, tak už len veriť, že zakázané ovocie chutí najviac a pozrie si ho ešte viac ľudí a aj sa nad ním zamyslia.

Daulagiri , 2

V stredu večer som náhodne objavil na youtube tento film a najprv som si povedal že sa mi nechce ho kukať tak neskoro a pozriem si ho inokedy. Ale nakoniec som si ho predsa pustil. Vtedy ma vôbec nenapadlo že o pár hodín ho odtiaľ stiahnu.
Myslím že je veľmi dobre spracovaný, tak ako všetky Erikove filmy. Ukazuje pravdu a realitu, ktorú si súčasné vedenie Ministerstva nemôže dovoliť prezentovať. Snáď sa čo najskôr pomery zmenia a film sa dostane medzi širšiu verejnosť.

Peter61

Lonely Planet:
„Okrem pozorovania divokej prírody sa tu nachádza veľa možností, ako udržať cestovateľov zaneprázdnených. S výletmi na vrchol najvyššieho slovenského štítu Gerlach, člnkovaním po ľadovcovom Štrbskom plese a tradičnou pohostinnosťou vo vysoko položených chatkách sa netreba čudovať, ak sa nebudete chcieť vrátiť späť,“ ukončili svoju ódu na Tatry.
spis.korzar.sme.sk/…/rebricek…

Martin knor

Treba to brat pozitivne. Cim viac sa tazi u nas, tym menej v Rakusku. Takze sa za hluchanom treba vybrat tam. Na ludi si vtaky v tamojsich lesoch zvykli, takze ich mozno vidiet pomerne zblizka.

Sona

Fotky sme urobili cez dalehohlad mobilom.

Ade.e

Zaujimava reportaz a dobre fotky. To musel byt zazitok.
Ja nechapem, preco niektora politicka strana, ktora je v parlamente, viac sa v tom nerype.Ved tie holoruby su uz takmer vsade.

Peter61

Soňa, na doplnennie u nás ešte "poľné" kurovité:
prepelica, jarabica, bažant.

Svatopluk Štěpánek

Pekný článok, super fotky. Ako ste ich urobili ? 32 rokov chodím po slovenských horách a najkrajšie a najvzácnejšie zvieratá, čo som videl boli práve hlucháň ( na Muránskej planine ) a jazvec ( na Motyčkovej holi ). Jazveca som vyfotil, čisto omylom, na hlucháňa sme boli bez nároku.
Hlucháň je aristokrat.

Sona

Pali, z kurovitých druhov máme u nás okrem hlucháňa ešte tetrova hôľňaka a jariabka hôrneho (zoradila som podľa veľkosti).

Peter61

paliT :
drop veľký len tak kurovito vyzerá, ale patrí do r. chriaštelov

PaliT

Tiež by som rád videl tok hlucháňa. V NT som raz videl neďaleko chodníka sliepku, inak som na ne nemal šťastie.

Ešte jedna faktická k textu - nie je náhodou náš najväčší kurovitý vták drop?

Peter61

majkl, zrejme predtým nepoužívali pri lezení prilbu náraz tupého predmetu na hlavu zmenil ich IQ na úroveň helmetcamu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma