Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby

Diskusná téma K článku: Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby

V stredu 29. mája by sa na rokovanie vlády mala dostať novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) ňou chce zakázať plošné výruby v chránených územiach od 2. stupňa ochrany. Štátna ochrana prírody (ŠOP) by mala mať rozhodujúce slovo pri plánovanej i náhodnej ťažbe. Novela obsahuje aj záväzok dosiahnuť bezzásahový stav najmenej na polovici územia národných parkov.

Lubo

Pre neznaleho slovenskych pomerov v ochrane prirody moze seriozne prekvapit, ze SOP takuto pravomoc davno nema. Ze v narodnych parkoch viac vladne ministerstvo podohospodarstva a vnutra ako rezort ochrany prirody.

Jaro.q

No ono je tam toho viac. Napr. Správa pozemkov vo vlastníctve štátu, ktoré sa nachádzajú v chránených územiach s piatym stupňom ochrany a v národných parkoch, prechádza k 1. januáru 2022 z právnických osôb, ktoré vykonávajú správu majetku štátu podľa osobitných predpisov,122) na organizáciu ochrany prírody.

Martin knor

Myslim, ze viem ktora strana bude mat po buducich parlamentnych volbach zaujem o MZP :-D.

Possum

Mne to znie ako perfektna sprava! Mylim sa?

Sona

"Presun správy štátnych pozemkov v národných parkoch do rúk štátnych organizácií ochrany prírody - to sľubovalo ministerstvo životného prostredia, keď v novembri minulého roka predložilo návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny do pripomienkového konania. Tvrdilo, že je neefektívne, „ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho konflikty a ochrana prírody spravidla musí ustúpiť iným záujmom.“ Z verzie, ktorou sa má v stredu zaoberať vláda, už však presun pozemkov vypadol."
slovakia.panda.org/?uNewsID=3…

Peter61

Ivan Fiačan:
... " Podľa mňa si štát ešte nezvolil ochranu prírody za prioritu. A nejde len o štát, ale aj o nás samých. A tak to aj vyzerá. Toľko odpadkov okolo ciest a riek nikdy nebolo. Možno to súvisí aj s tým, že ľudia viac konzumujú, viac si môžu dovoliť, a teda je aj viac odpadu. Ale myslím si, že svoju úlohu v tom zohráva aj výchova v rodinách a školách... "
tyzden.sk/…/vkazdom-hladam-to…

Jjano

Fúú, tak odstúpenie od požiadavky presunu správy štátnych lesných pozemkov v chránených územiach z ministerstva pôdohospodárstva na ministerstvo životného prostredia absolptne znižuje význam tej novely. Priznám sa, že mi nešlo do hlavy, ako ľahko novela prechádza legislatívnym konaním a teraz už vieme prečo - to najdôležitejšie v nej už nie je. MŽP má pritom dobré PR, pretože keby nebolo WWF, tak si to hádam ani nevšimneme...
Takže bohužiaľ, problémy sa nevyriešia, tá novela je teraz už bezzubou.
A situácia ŠOP ostáva aj napriek určitému posilneniu jej právomocí zlá... :-(

Sona

jj, my sme teda zatial navrh novely nestudovali, lebo aj tak predpokladame, ze prejde v nejakej okliestenej bezzubej verzii...

Lubo

... tichúčko hryzkať a potom sklapnúť.

Lubo

V druhom citani pride poslanecky pozmenovak, z ktoreho budeme este oci otvarat.

Jjano

Erik Baláž:

1) Štátne pozemky by mali prejsť pod rezort životného prostredia a až na drobné výnimky by sa na nich nemalo ťažiť vôbec. Inak sa nedá dosiahnuť dostatočná výmera bezzásahových zón. Túto požiadavku návrh zákona nespĺňa.

2) Správy národných parkov musia mať vlastnú právnu subjektivitu a byť orgánom štátnej správy, ktorý bude na území parku rozhodovať o všetkom, od lesného hospodárstva až po výstavbu hotelov či regulácie riek. Teraz dávajú správy parkov len stanoviská, niekedy dokonca ani to nie. Príkladom nech sú buldozéry v tatranských potokoch bez súhlasu národného parku. Tento kľúčový bod zákon nijako nerieši.

3) Ochrana národných parkov má byť zviazaná s rozvojom regiónov tak, aby prírodný turizmus významne podporoval miestnu ekonomiku. Správy parkov by mali mať kompetencie a finančné zdroje na realizáciu vhodnej infraštruktúry (interaktívne informačné centrá,...). Ani tento bod zákon nerieši.

4) Je potrebné konečne vyriešiť územia súkromných vlastníkov, kde by mal štát ponúknuť dlhodobé nájmy, resp. výkup či výmenu pozemkov. Tieto veci sú v zákone možné už dnes, prístup uplatňovania je ale málo proaktívny a výsledky sú slabé.
Nový zákon navyše priznáva právo majetkovej ujmy aj štátnym lesom, čo doteraz nebolo. Túto zmenu považujem za vyslovene škodlivú, zbytočne navyšujúcu finančné požiadavky a nepriamo pôsobiacu proti rozširovaniu bezzásahových zón, pretože sa budú javiť príliš drahé. Štátne lesy patria občanom Slovenskej republiky. Ak budú mať z dôvodu neťaženia na určitom území nižší zisk, nepotrebujú to občania kompenzovať sami sebe.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov