Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby

Sona

Novela zakona o ochrane prirody a krajiny presla do druheho citania.

Sona

Ja este pripajam stanovisko MZP, ktore reagovalo na FB WWF:
Dobrý deň,
nebýva zvykom ministerstva liezť do fb priestoru wwf, ale v tomto prípade urobíme výnimku. Pretože nejde o vec názorov, ale o vec faktov.

  1. Je pravdou, že presun štátnych pozemkov sa neudial. Pre ministerstvo životného prostredia však bolo prioritou čo najrýchlejšie zastaviť ťažbu v národných parkoch, tak ako dnes vidíme v Nízkych Tatrách. ŠOP získala kompetenciu rozhodovať o náhodnej (tu sa zhodneme) aj pri schvaľovaní plánovanej (tu sa očividne nezhodneme) v národných parkoch.
  2. Čo sa týka hromadnej pripomienky - polovica pripomienok bola čiastočne či úplne akceptovaných a čo je ešte dôležitejšie aj presadených. Pre ilustráciu z 8 pripomienok, ktoré boli označené ako zásadné, bolo akceptovaných 7.
  3. Vláda prostredníctvom novely o ochrane prírody a novely o lesoch odklepla kompetencie ŠOP aj pri schvaľovaní programov starostlivosti o les. (Teda plánovanej ťažby.) Bez zapracovania podmienok ŠOP nebude možné program schváliť. A to je skrátka fakt.
    Ministerstvo životného prostredia, najmä naši kolegovia z ochrany prírody strávili rok a pol života na práci na posilnení ochrany prírody v národných parkoch. A nebola to jednoduchá práca. Ak by to bolo jednoduché, zrejme by sa už dávno ochrana národných parkov posilnila. Samozrejme je to naša práca, len nás zamrzí ak sa šíria nedorozumenia. Obzvlášť, zo strany našich partnerov z neziskového sektora. (Tomáš Ferenčák, MŽP)
Jjano

A ešte stanovisko Via Iuris:

Vláda včera schválila návrh novely, ktorú pripravilo ministerstvo životného prostredia. Mrzí nás, že predstavitelia ministerstva životného prostredia pristúpili k rozporovým rokovaniam o našej hromadnej pripomienke len formálnym spôsobom a to napriek tomu, že ju podporilo takmer 30 000 ľudí. Rokovanie ostalo neukončené, nebol z neho spracovaný záznam a autori pripomienky nemohli rokovať s politickými predstaviteľmi ministerstva.

Navyše ministerstvo upustilo aj z vlastných ambícií. Na jeseň ministerstvo tvrdilo, že je neefektívne, „ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho konflikty a ochrana prírody spravidla musí ustúpiť iným záujmom.“ Preto navrhlo presun správy štátnych pozemkov v národných parkoch do rúk štátnych organizácií ochrany prírody. Tento dobrý návrh však nakoniec ministerstvo z novely stiahlo.

Na druhej strane návrh ministerstva obsahuje aj body, ktoré by mohli prispieť k lepšej ochrane prírody. Ministerstvo napríklad pri predstavovaní novely prezentovalo, že dáva štátnym ochranárom dôležitú kompetenciu – výslovne rozhodovať o každej ťažbe v chránenom území, čo je možné vnímať pozitívne. Aj v tom sa však návrh na poslednú chvíľu zjemnil, lebo vláda nakoniec rozhodovala o verzii, podľa ktorej už budú štátni ochranári výslovne rozhodovať len o náhodnej, nie plánovanej ťažbe.

Celkovo tak podľa autorov hromadnej pripomienky predložený návrh novely neposúva ochranu prírody na Slovensku do 21. storočia. Snaží sa síce odstrániť väčšinu deformácií z nedávnej minulosti, ale neprináša potrebné systémové zmeny.

Jjano

Stanovisko WWF Slovakia:

PREMÁRNENÁ PRÍLEŽITOSŤ!
Po včerajšom rokovaní vlády je návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny ešte slabší, ako ten, ktorý ministerstvo zverejnilo minulý týždeň????.

  1. Pôvodný návrh novely z jesene minulého roka vyvolal veľké nádeje. MŽP konečne navrhlo presunúť štátne pozemky v chránených územiach pod správu štátnej ochrany prírody.

  2. S podporou vás - 30-tisíc občanov sme novelu spolu s VIA IURIS Inštitút ochrany prírody, SOS/BirdLife Slovensko BROZ (Bratislavské regionálne ochranárske združenie) My sme les pripomienkovali a snažili sa zákon ešte vylepšiť. Rokovania o našich pripomienkach však neboli riadne ukončené. Ministerstvo napriek tomu v piatok zverejnilo novelu, s tým, že ju posiela do vlády. V tejto verzii síce presun pozemkov pod správu štátnej ochrany prírody vypadol, ministerstvo však dalo štátnym ochranárom dôležitú kompetenciu - rozhodovať o KAŽDEJ ŤAŽBE v chránenom území.

  3. Avšak vláda nakoniec dostala na stôl verziu, podľa ktorej už budú štátni ochranári rozhodovať LEN O NÁHODNEJ ŤAŽBE! A to je zásadný rozdiel.

Peter61

Jjano :

  1. buldozéry mi pripomínajú plamenné popovodňové vyjadrenia vtedajšieho riaditeľa ŠL TANAPu. (
    dennikn.sk/…/?ref=list
    17 jeleňov a 8 srncov..., no nedivme sa, že v poľovnom revíre sa bagruje, aby boli prístupné chaty ŠL a uzavretý chodník na Tomanovú
Jjano

Erik Baláž:

1) Štátne pozemky by mali prejsť pod rezort životného prostredia a až na drobné výnimky by sa na nich nemalo ťažiť vôbec. Inak sa nedá dosiahnuť dostatočná výmera bezzásahových zón. Túto požiadavku návrh zákona nespĺňa.

2) Správy národných parkov musia mať vlastnú právnu subjektivitu a byť orgánom štátnej správy, ktorý bude na území parku rozhodovať o všetkom, od lesného hospodárstva až po výstavbu hotelov či regulácie riek. Teraz dávajú správy parkov len stanoviská, niekedy dokonca ani to nie. Príkladom nech sú buldozéry v tatranských potokoch bez súhlasu národného parku. Tento kľúčový bod zákon nijako nerieši.

3) Ochrana národných parkov má byť zviazaná s rozvojom regiónov tak, aby prírodný turizmus významne podporoval miestnu ekonomiku. Správy parkov by mali mať kompetencie a finančné zdroje na realizáciu vhodnej infraštruktúry (interaktívne informačné centrá,...). Ani tento bod zákon nerieši.

4) Je potrebné konečne vyriešiť územia súkromných vlastníkov, kde by mal štát ponúknuť dlhodobé nájmy, resp. výkup či výmenu pozemkov. Tieto veci sú v zákone možné už dnes, prístup uplatňovania je ale málo proaktívny a výsledky sú slabé.
Nový zákon navyše priznáva právo majetkovej ujmy aj štátnym lesom, čo doteraz nebolo. Túto zmenu považujem za vyslovene škodlivú, zbytočne navyšujúcu finančné požiadavky a nepriamo pôsobiacu proti rozširovaniu bezzásahových zón, pretože sa budú javiť príliš drahé. Štátne lesy patria občanom Slovenskej republiky. Ak budú mať z dôvodu neťaženia na určitom území nižší zisk, nepotrebujú to občania kompenzovať sami sebe.

Lubo

V druhom citani pride poslanecky pozmenovak, z ktoreho budeme este oci otvarat.

Lubo

... tichúčko hryzkať a potom sklapnúť.

Sona

jj, my sme teda zatial navrh novely nestudovali, lebo aj tak predpokladame, ze prejde v nejakej okliestenej bezzubej verzii...

Jjano

Fúú, tak odstúpenie od požiadavky presunu správy štátnych lesných pozemkov v chránených územiach z ministerstva pôdohospodárstva na ministerstvo životného prostredia absolptne znižuje význam tej novely. Priznám sa, že mi nešlo do hlavy, ako ľahko novela prechádza legislatívnym konaním a teraz už vieme prečo - to najdôležitejšie v nej už nie je. MŽP má pritom dobré PR, pretože keby nebolo WWF, tak si to hádam ani nevšimneme...
Takže bohužiaľ, problémy sa nevyriešia, tá novela je teraz už bezzubou.
A situácia ŠOP ostáva aj napriek určitému posilneniu jej právomocí zlá... :-(

Peter61

Ivan Fiačan:
... " Podľa mňa si štát ešte nezvolil ochranu prírody za prioritu. A nejde len o štát, ale aj o nás samých. A tak to aj vyzerá. Toľko odpadkov okolo ciest a riek nikdy nebolo. Možno to súvisí aj s tým, že ľudia viac konzumujú, viac si môžu dovoliť, a teda je aj viac odpadu. Ale myslím si, že svoju úlohu v tom zohráva aj výchova v rodinách a školách... "
tyzden.sk/…/vkazdom-hladam-to…

Sona

"Presun správy štátnych pozemkov v národných parkoch do rúk štátnych organizácií ochrany prírody - to sľubovalo ministerstvo životného prostredia, keď v novembri minulého roka predložilo návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny do pripomienkového konania. Tvrdilo, že je neefektívne, „ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho konflikty a ochrana prírody spravidla musí ustúpiť iným záujmom.“ Z verzie, ktorou sa má v stredu zaoberať vláda, už však presun pozemkov vypadol."
slovakia.panda.org/?uNewsID=3…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov