Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby

Diskusná téma K článku: Ministerstvo chce dať ŠOP právo zakázať plošné výruby

V stredu 29. mája by sa na rokovanie vlády mala dostať novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) ňou chce zakázať plošné výruby v chránených územiach od 2. stupňa ochrany. Štátna ochrana prírody (ŠOP) by mala mať rozhodujúce slovo pri plánovanej i náhodnej ťažbe. Novela obsahuje aj záväzok dosiahnuť bezzásahový stav najmenej na polovici územia národných parkov.

Iwanna

Lubo suhlasim, ved som aj napisal ze "naivne verim", a len tomu ze to "pohnu". K teme Murana je verim asi najviac trefny tento "Hojsov" status na FB: facebook.com/…/?type=3

Lubo

Nevkladal by som do Micovskeho prilis velke nadeje. Vid jeho ustup Kollarovi vo veci Muranskej planiny.

Iwanna

Dnes od 16h v atriu MŽP verejne vypocutie uchadzacov na riaditela ŠOP tasr.sk/…/TASR:20200629TBB002…
OFF TOPIC: davam aj tu, nech netapetujeme temu o mapach :)

Ad Peter61 (forum mapy): tie stare uzavery TZT kvoli tazbe si pamatam len hmlisto, kedze V. Tatry nie su "moj region". Len naivne verim tomu, ze snad apson dobre vztahy Budaj-Micovsky, a kompetentnost druheho menovaneho, nieco pohnu s tymto: zilinak.sk/…/turistov-v-malej… Teda ak dnes to vypocutie na MZP dopadne dobre, lebo riaditel SOP je "treti do partie".

Jaro.q

Tak to je Slovensko na tom veru biedne, pretože podľa „Ekonomickej analýzy nákladov rozširovania bezzásahových území v národných parkoch“ predstavujú ročné náklady 11,6 mil. EUR.
minzp.sk/…/kolko_stoji_divoci…

Tramtária

"Boris Kollár ide na olympiádiu vyhrať." Túto vetu si treba zapamätať.

Na dnes je toto prejav za sto bodov. Politickí marketéri musia jasať. Presne takto sa rodí premiér pre ďalšie volebné obdobie.

Rc

tak v slusnej spolocnosti by mu namiesto nadavok jeho nazorovi oponenti radsej dali dobru radu ze netreba ho davat prec staci ho odkornit...

Rc

Beta nieco sa stalo a odpoved kde je zrejme tych zvysnych vyse 30 per cent co neprisli k urnam z pera politologa baranka. zo skusenosti z mojho okolia mozem jeho slova len potvrdit webnoviny.sk/nieco-sa-stalo-k…

Beta

Ako som čítala, Oľano nemá záujem o MŽP. Tak možno dajú to hocikomu. Aby toto nebol nikto ako náš Szyszko a jeho nástupca. Tento Mizerák nezne asi dobre. Mimochodom, overila som v slovníku význam Mizerák - toto tiež nežne dobre...

Marcel.c

Peter, je tri dni po voľbách, už sa upokoj a snaž sa predýchať volebné fiasko svojich obľúbencov.
Víťazi si určite poradia aj bez teba - majú na to, na rozdiel od teba, mandát.

Peter61

dennikn.sk/…/?ref=tit1
cit :
Kandidátom Sme rodina na post ministra životného prostredia môže byť Ján Mizerák, ktorý bol šéfom Štátnej ochrany prírody po veternej kalamite v čase boja o Tichú a Kôprovú dolinu v Tatrách. Ochranári a vedci mu už vtedy vyčítali, že k rozhodovaniu nepozval expertov a najmä, že bol za výrub v najprísnejšie chránených častiach Tatier.

Pred Mizerákom ako možným ministrom životného prostredia teraz varuje inciatíva My sme les, ktorá dala dohromady desaťtisíce podporovateľov za ochranu lesov. Iniciatíva upozorňuje, že Mizerák bol nominantom Smeru a „navrhoval také kontroverzné opatrenia, ako odstrel polovice populácie slovenských medveďov či ťažbu dreva v mediálne známych tatranských rezerváciách – v Tichej a Kôprovej doline“.

My sme les tiež píše: „Ako vtedajší nominant strany Smer bol dosadený na post riaditeľa ŠOP s cieľom paralyzovať činnosť štátnych ochranárov a umožniť tak drevárskej lobby ťažbu dreva v chránených územiach.“

Názory Sme rodina na lesy vidno napríklad v odpovedi na predvolebnú otázku, či má na Slovensku platiť úplný zákaz ťažby dreva v najprísnejšie chránených častiach národných parkov. „Bezzásahová zóna je pre nás nezmysel, o les je potrebné sa starať aj v tej najprísnejšie chránenej oblasti.“ Hnutie hovorí, že v prípade kalamity je treba les „regenerovať“. Práve kalamita bola za vlád Smeru odôvodnením, prečo rúbať aj v Tatrách.

Naopak, experti OĽaNO, SaS a Za ľudí na životné prostredie hovoria, že v najprísnejšie chránených častiach národných parkov má byť prísny zákaz rúbať.

Sme rodina navyše vraví, že proti klimatickej zmene nemáme konať nad rámec medzinárodných dohôd, a je proti obmedzeniu vodných elektrární.

Prečítajte si tiež
Slovensko z výšky pár kilometrov: Za 15 rokov zmizol les veľký ako celé Tatry
Názory hnutia Borisa Kollára na lesy by mohli vyrušovať napríklad aj ochranárov v OĽaNO Jána Mičovského a Jaromíra Šíbla, ktorí sa dostali do parlamentu, a aj Jána Budaja, ktorý bol za socializmu súčasťou ochranárskeho hnutia a bol aj editorom publikácie Bratislava/nahlas.

Sona

Aktuálne k novele: "Poslanec Mikuláš Krajkovič dnes predložil pozmeňovací návrh, ktorým chce sprísnenie výnimiek na ťažbu vzťahovať len na chránené územia vyhlásené po nadobudnutí účinnosti zákona. Aktuálne by teda prísnejšie pravidlá neplatili nikde." (dennikN)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma