Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Králický Snežník a Hrubý Jeseník - hrebeňovka

Diskusná téma K článku: Králický Snežník a Hrubý Jeseník - hrebeňovka

Keď som sa Googlu pýtal na najkrajšie hrebeňovky u našich západných susedov, v odpovediach bol vždy prechod Hrubým Jeseníkom. Názvy ako Ramzová, Červenohorské sedlo, Švýcarna, Ovčárna spôsobili, že sa mi z dejín školských rokov vynorili spomienky. O tom všetkom rozprávali spolužiaci zo severnej Moravy. Síce skôr v súvislosti so svojimi zimnými aktivitami, no zostalo mi to v pamäti. Pomaly sa mi začal tvoriť v hlave plán. Pohľad do mapy rozšíril moju oblasť záujmu. Hlavný hrebeň Hrubého Jeseníku je tak na dva dni pochodu. Z hľadiska dopravného trošku neefektívne. Takže pridávam pohorie Králického Snežníka.

Daulagiri

Áno presne tam som spal, 14.9. ráno som šiel odtiaľ vlakom domov. Nepamätám si už o koľkej, možno sme sa len tesne minuli :-)

Vladimir.

Tak to foto omyl bol, len Pramen Dobré vody. Teraz to správne foto.

Daulagiri

Zaujímavé, presne v tom istom čase 11.9.2018 som začínal svoju hrebeňovku Jeseníkov v sedle Skřítek , vtedy som tam slovenčinu nepočul 3 dni a mal som pocit že som tam jediný Slovák :-)
Ja som spal v útulni na Jelení studánke, Vřesovej studánke a tú daždivú noc v útulni v Ramzovej. Je to ozaj krásny kraj, chcel by som sa tam vrátiť a prejsť si aj niečo mimo hlavného hrebeňa.
Tento článok mi pripomenul mnoho zážitkov a tie jesenícke končiny si viem živo predstaviť. Švýcárna je pekná chata, chcel by som tam zažiť večer a ráno, ako sa to podarilo tebe. Mne sa najviac páčili tie z veľkej časti nepoškodené riedke smrečiny a skaly na Bridličnej, Vřesovej studánke a Keprníku.
O Králickom Snežníku uvažujem do budúcnosti, tiež to tam vyzerá zaujímavo.

Mahe

Je to môj srdečný kraj, tak prispejem aj aj svojou troškou do diskusie:

  • odporúčam (najmä v lete)

Balneopark v Priessnitz. láznich (zdarma)

Dlouhé Stráně - horná nádrž prečerpavačky vodnej elektrárne

Údolí Bilé Opavy - z Karlovej Studánky na Ovčárnu

Masám turistov ("václavák") sa nevyhnete na trase: Ovčárna - Praděd (aj vďaka požičovni kolobežiek na vrchole Pradedu...)
Ramzová - Šerák - Keprník (vďaka lanovke)

Naopak, bohapusté lesy sú v pásme Orlíka - po žltej z Rejvízu po Malý Děd.

Martin knor

Pozrel som si poznamky. Motal som sa tam 2 krat. V 2002 som siel z Lichkova (kde stal priamy rychlik z Bratislavy) cez Kraliky a Kralicky Sneznik na Rejviz a po tyzdnovej sluzobke som pokracoval cez Bruntal do Litultovic pri Opave. Bola to sucast trasy okolo Ceskoslovenska. Ale potom som sa tam vybral este v roku 2010 a siel som do Rychlebskeho vybezku. Z Bile Vody cez kopce, Javornik, Zulovu (medzi dedinami som siel samozrejme cez hory) a Praded do Sumperku. Oba vylety som siel na jar, takze som nezbieral cucoriedky, ale jahody. Najma na Prostredni skale nad Sumperkom ich bolo poriadne vela. Cestou som si pozrel zamky v Javorniku, Velkych Losinach, vyrobnu papiru v Losinach, jaskyne Na Pomezi a Na Spicaku a kopec menej znamych atrakcii. Priamo na Mechovych jezirkach na Rejvize rastu koberce rosiciek okruhlolistych.

Vladimir.

V meteorológii sa podľa konvencie počíta ako celé mesiace september, október a november na Severnej pologuli a marec, apríl a máj na Južnej pologuli. Konštatuje Wikipédia.

PaliT

Kleofáš Pes, netrolluj tu. Pri vkladaní článkov je inštrukcia, aby sa ročné obdobie zadalo nie podľa kalendára, ale podľa charakteru počasia a terénu, ktorý panoval v čase túry.

Vladimir.

Väčšinu trasy som kráčal v septembri široko-ďaleko sám.

Boro

Je to naozaj paráda, až na tie davy ľudí. Išli sme to opačným smerom za tri dni a bolo to bezva. A ešte- ak vás budú u okienka na želez. stanici v Čechách trochu spovedať, tak to naozaj nie je zo zvedavosti, ale preto, že vám chcú doporučiť a predať ten najlacnejší lístok. S tým sa u nás nikde nestretnete.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma