Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vareškovým hrebeňom na Slavkovský štít

Lubo

Cele toto handrkovanie mi vsak pride pekne trapnucke v kontexte problemov ochrany prirody (nielen) v TANAPe.

Nech sa paci fotka z 11.6. z NPR Bielovodska dolina. Mnam .. ....

Lubo

V redakcii sme si situaciu overili jednak s autorom clanku, druhak s dlhorocnym predsedom SHS JAMES. Jeho povazujeme zaroven za najlepsiu autoritu na Slovensku, ktorej je mozne sa na danu otazku spytat s ocakavanim spolahlivej odpovede.

Vysledok je, ze tura obsahovala miesta s III stupnom horolezeckej otaznosti. Navyse, zimne resp. mixove podmienky pridavaju na obtaznosti.

Sme si isti, ze touto turou autori neporusili ziadne pravidla a preto sme ju uverejnili.

P.S. Tesim sa uz na novy navstevny poriadok, ktory ma ambiciu ukoncit toto nekonecne dotahovanie sa o to, kto a ako urci, ci na ture je alebo nie je III. stupen.

Igor.marhevsky

Áno je to tak, najťažšie miesto na trase určuje obtiažnosť celej túry, avšak podľa sprievodcu na ktorého sa odvolávajú je to klasifikované ako I-II. stupeň.
Rovnako Arno Puškáš vo svojom Horolezeckom sprievodcovi - štvrtý diel klasifikuje tento hrebeň obtiažnosťou II.
No a ešte treba podotknúť že v samotnom článku je napísané, že niektoré úseky obchádzali, takže je vysoko pravdepodobné že celá túra prebehla skôr v stupni I možno II.
To či je alebo nieje na trase miesto s obtiažnosťou III? - ja osobne som tam také miesto nenašiel a držal som sa striktne hrebeňa v zimných podmienkach. V každom prípade toto je už o subjektívnom hodnotení tých čo to prešli - a preto si myslím, že čo sa tohto týka A. Puškáš a jeho publikácie sú dostatočnou autoritou na určenie obtiažnosti...

Sona

A nie je to tak, ze tura ma taku klasifikaciu, aku ma najtazsie miesto na trase? Hovorila som s autorom a aj s I. Kollerom a povedali mi, ze na trase je aj III. obtiaznost.

Igor.marhevsky

Toto je z posledného platného návštevného pordiaku. Keďže diskusie a spory o platnosti/neplatnosti doterajšieho návštevného poriadku TANAPU sú nekončiaci príbeh existuje ZOZNAM VYHRADENÝCH MIEST V TATRANSKOM
NÁRODNOM PARKU vydaný OÚ Prešov a OÚ Žilina. Zverejnený je na stránke Ministerstva vnútra - OÚ Prešov - OS ŽP.
minv.sk/?informacie-odboru-st…

Tento je platný až do dňa vydania návštevného poriadku TANAPu a keďže na stránke Správy TANAPu nie je uverejnený nový platný návštevný poriadok mám za to že dokument vydaný OÚ Prešov je stále v platnosti. Vo svojej podstate ale hovorí presne to isté čo návštevný poriadok :)

Peter61

@ 11:42 igor.marhevsky :
kde si našiel tento text ?

Igor.marhevsky

No uverejnenie takejto túry je minimálne sporné...keďže časť hrebeňa Slavkovské sedlo - Slavkovský štít nemá UIAA klasifikáciu viac ako II a návštevný poriadok TANAP-u hovorí jasne:
"Horolezeckú činnosť môžu vykonávať horolezci organizovaní v horolezeckých zväzoch.Horolezci môžu vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na horolezeckú túru so stupňom ťažkosti horolezeckej klasifikácie vyšším ako II.stupeň. Horolezecké túry s I. a II. stupňom ťažkosti sa môžu vykonávať len v letnom období, ak je to nevyhnutné na zostup a v zimnom období, keď terén tejto ťažkosti sa metodicky využíva na zimný výcvik."

Lendl

a odkedy sa na tomto serveri navádza na porušovanie zákona?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum