Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Trekingove palice (problem s chrbticou)

Peter61

ad 12:52 Ondro_RK :
všetci asi traja fičíme na starých BD Flixlock-och, možno už je dačo s matičkou šrubovateľnou ručne aj u BD.
Keď mi prišli karbónová Karrimory, celkom sa mi tá matička zapáčila.

Peter61

Martina, pár detajlof :

  • na horách treba zvažovať používanie pútok. Ak sa palička niekam zasekne a pútko je na ruke, výsledok môže byť pád. Vlepšom prípade iba zlomená palička

  • skialpové dvojdielne paličky sú fajn, na nastavovanie dĺžky skutočn stačí jeden spoj. ale zložené sú dlhé. Z podobného dôvodu napr 156 cm osôbka asi nebude kupovať 145 cm palice. Rozmer v zloženom stave je zaujímavý pri balení aj pri nosení na ruxaku

  • hmotnosť je zaujímavá pre užívateľa : ak sú ťažšie, dávajú viac zabrať rukám. Ak odpočívajú na ruxaku, je to trocha menší rozdiel.

  • stršie výrobky mali najmä spodný diel naposdku užši, takže ak tam bol cvakací systém, v zloženom stave 10-15 cm lietalo horedole

Zaujímavú vec som sa dočítal pred pár rokmi na stránke Komperdell či Gabel : šrubovacie paličky vydržia ( axiálne) 100 kg, cvakacie (fastlock,Power Lock, Flixlock) 50 kg. Prečo teda dofrasa opravujem stále tie šrubovacie ?

  • po túre/ výlete treba paličky rozobrať a vysušiť, skaldovať podľa možnosti s lock systémom odopnutým
  • tá druhá liga, čo spomína Ľubo ( Lidl a spol.), ev Karrimor majú cost/eff. obvykle vysoko nad prémiovými značkami. Keď o také druholigové prídem, mávnem rukou. Nejaké 1** € prémiové by boli iná káva. Vracať sa kamsi kvôli zabudnutému matrošu ( bez ktorého môžem dokončiť túru) môže byť začiatok průseru.
  • divím sa prémiovým značkám, že na nastavovanie uzamykacieho systému ešte stále väčšinou treba nástroj, keď druholigoví tam dávajú väčšinou matičku dotiahnuteľnú rukou.
Ondro_RK

Lubo,
tá modrá hmota je:
LOCTITE zaisťovač závitov, teda prostriedok na zaisťovanie závitov ;-)

Ondro_RK

...páni, dnes dávam tomu slovenčinovi!

Peťo,
na utiahnutie skrutky na flick-lock-u potrebuješ skrutkovač, voľne rukou to nepritiahneš/nepovolíš.

Každý správny turista nosí nejaký ten ,,švajčiarák", ale v teréne som nikdy túto skrutku nepotreboval štelovať...

Lubo

Treba vreckovy nozik. No raz som to nastavil a viac to nebolo treba riesit. Na zavite bola nagebrena taka ta modra hmota. Pri karbonovych paliciach podla mna ani nie dobre, aby sa to dalo jednoducho stelovat. Pri durale je to asi jedno.

Ina vec mi vsak mierne prekaza. Tym ze sa prierez smerom dolu zuzuje, tak to nedrzi pevne v zlozenom stave. Napr. Gabel aj LEKI tam maju taky plast v povodnom priereze, ktory zapadne do locku. Novsie modely BDEL nemam vsak vyskusane. Toto hovorim o paliciach spred 8 rokov.

Ondro_RK

...som si nevedel spomenúť na ten model palíc, ktoré som mal niekoľko mesiacov požičané od kamaráta:
Black Diamond Spire Elliptic
[ wandersuechtig.de/teleskopsto… ].

... a to ma privádza aj k otázke na Luba:
to sa Ti ako podarilo ohnúť? :-)

Oni sa v priereze robili eliptické - oválne práve preto, že sú oveľa pevnejšie, ako kruhové (len je to nepochybne náročnejšie na výrobu => vyššia cena a pravdepodobne aj preto neskôr prestali z ich výrobou).
Na tieto eliptické palice nepochybne už môže byť problém zohnať náhradný diel (po cca 15 rokoch od začiatku výroby a nevyrábajú ich už koľko aspoň 10 rokov? podľa modelu...), flick-lock som ešte pár rokov dozadu kamarátovi na tie palice kúpil.

Na moje palice napr. náhradné dieli ešte kúpim:
( hudysport.sk/middle-shaft-swi… ), ( hudysport.sk/lower-shaft-sync… ).

P.S.: Lubo - sám by si už skôr išiel do duralu a inému odporúčaš karbón, čo sa okrem iného približuje takmer k 2x cene? :-)

Ja teda keď nejaký model pre dámu, tak skôr napríklad:
Black Diamond Trail Ergo Cork Trek Women - ten korekčný uhol rukoväte je super záležitosť a taktiež je fajn mať hneď od výrobcu predĺženú penovú rukoväť (vynikajúce pri traverzoch) a majú dvojnásobný klasický flick-lock.
A určite palice na dlhodobejšiu a náročnejšiu turistiku a na bezproblémové dlhoročné používanie - bez tlmenia!

Peter61

lubo,
skrutka na Flixlocku sa utiahnuť rukou, alebo treba nejaký, multitooll, nôž a pod. ?

Lubo

Ak by som mal odporucit konkretny model, asi by som skusil Black Diamond ALPINE CARBON CORK TREKKING POLES

Lubo

Tiež sa pripájam s kladnými skúsenosťami s Black Diamond palicami. Máme jedny karbónové, ktoré majú skvelú korkovú rúčku - nie takú akože korkovú ale skutočne máš dojem, že držíš prerastenú a opracovanú zátku od vína :-). Je to veľmi veľký rozdiel oproti bežnému plastu, najmä v teplejšom počasí, keď sa potí ruka. Tiež majú penu pod rúčkou, aby si nemusela v traverzoch alebo strmších stúpaniach meniť nastavenie výšky. Vzhľadom na väčšiu výbavu palíc nie je hmotnostný benefit karbónu až tak cítiť, takže kľudne by sme riešili teraz rovnaký model v duralovom prevedení.

Druhý pár máme tiež Black Diamond, sú duralové s oválnym prierezom. Pri nejakej príležistosti som ich ohol a už som ich nedal dokopy (hoci náhradné diel vraj problém nie sú). Mali dole aretačný cvak systém a výškovo nastaviteľné len hore cez flicklock. Boli príjemné. No časom akosi som prestal používať palice, radšej lepšie dávkujem záťaž. Časom som totiž cítil, že strácam pojem o stabilite. Tak ich často nosím len na batohu ako backup pre prípad priekaku.

Tretí pár používam skialpové dvojdielne. Sú spoľahlivé. Spokojnosť.

P.S. Ak to berieš ako zdravotnú pomôcku, odporúčam sa úplne vyhnúť private label značkam (Lidl, Decathlon, Zajo, McKinley) a zameral by som sa na znacky, pre ktore su palice dolzitou sucastou ponuky, nie doplnkom. T.j. napriklad Black Diamond, LEKI, Kompredell, Gabel, Fizan. Vyhnúť sa pritom modelom, ktoré daný výrobca má ako konkurenciu k lacným paliciam. Vyberať radšej zo strednej časti ponuky. Ako písal Peťo, páčkový mechanizmus je lepší ako skrutkovací.

Peter61

Trekingové palice sú druhá najkrehkejšia čas výbavy na hory. Okrem toho, že sa ľahko lámu, ľahko sa dajú zabudnúť a tiež ich nenechavci aj občas ukradnú. Aj s bicyklami je niečo podobné :

  • niekto ho ukradne, lebo sa chce odviezť = berie hocičo
    • iný kradne kvôli kráse a cene

BD je fajn, kúpil som od nich náhradné upínanie Flixlock. Btw. moje prvé paličky stáli tuším 120 šilingov, druhé cca 1000 Kčs.
Naposledy som kupoval karbónové Karrimor za 27 €.
Zbytok sú všelijaké reklamné (ev.nalezenky) šrubovacia prerobené na Flixlock, vytuningované = nadol predĺžené držadlá rukovätí, ev. podľa potreby vymenené hroty. Paličky poskaldané z viacerých po havárii.

Záver :
ako skoro každý hardware na hory, nemusím mať samé high end, dôležitý je spôsob užívania.

Kofoluska

Peťo ďakujem, už je dobre, už sú to pomaly dva mesiace (v sobotu presne na deň), takže už som celkom mobilná. Ale dávať si pozor musím :) :) :)

Pokukujem aj ja po Black Diamong, podľa Dtestu vyšli ich palice najlepšie. Čiže Ondro potešilo ma, že máš tie palice už takto dlho a stále slúžia (nechce sa mi kupovať lacnú tretku, ktorú za jednu sezónu zničím).
Chodiť sa s nimi budem musieť naučiť, nikdy som takéto pomôcky v horách nepotrebovala. Nuž ale.... učíme sa celý život. :)

Ondro_RK

Ja som mal v minulosti zdravotný problém s kolenami, keďže som reprezentačne hrával futbal (čo bol aj jeden z dôvodov môjho skončenia s futbalom).

Potom som začal fakt že dosť bicyklovať a kolená sa mi ,,samé" dali do poriadku.

Popri bicyklovaní som sa začal viac venovať aj turistike, čo je už asi tak 21 rokov.

12 rokov naspäť som pri prechode hrebeňovky Malej Fatry ,,na ťažko" začal mať problém s jedným kolenom.
Týždeň na to som chcel absolvovať prechod ďalšej hrebeňovky - Veľkej Fatry, no bez palíc by som to neprešiel.
Po týchto dvoch hrebeňovkách ma bolelo približne jeden rok koleno, ale za lekármi som s tým nešiel - chodením s palicami a bicyklovaním sa mi to opäť dalo do poriadku.

Svoje palice som vtedy ešte nemal, tak som si od kamaráta požičal trekingové palice od výrobcu Black Diamond s ktorými som bol veľmi spokojný. Bol to najvyšší model, čo sa v tej dobe predával (bez tlmenia), no ktorý som si finančne nemohol dovoliť, tak som si neskôr kúpil ekonomickejšiu verziu od spomínaného výrobcu - konkrétne:
Black Diamond Switchback - sú to trojdielne trekingové palice bez tlmenia.

Tieto palice používam intenzívne celoročne takmer 12 rokov a zatiaľ ma nikdy nesklamali ani sa na nich nič neohlo, nezlomilo, pri zostupoch ma vždy podržali, hroty dobre držia (v mojom prípade najmä na tatranskej žule). A to sa pri zostupoch častokrát do nich opriem celou váhou svojho tela + ešte váhou batoha.
Ale s palicami treba samozrejme aj vedieť chodiť!

Tento výrobca má celkom dobrú dostupnosť náhradných dielov.
Konkrétne aj na môj starší model by som ešte zohnal aj: stredný diel, spodný diel (čo som si asi tak 3 roky dozadu aj kúpil spolu s hrotmi), samostatné hroty, trekingové krúžky, lyžiarske krúžky, upínacie časti - flick-lock.

Napríklad aj také krúžky sú z kvalitných plastov/umelých hmôt - doteraz mám aj pôvodné trekingové krúžky.
Krúžky od iných zväčša nekvalitných výrobcov (Lidl, Tesco a pod.) častokrát nachádzam na turistických chodníkoch, či už celé ,,odpadnuté" s palíc alebo ich polámané časti...

Približne pred 4 rokmi som kúpil aj skialpinistické palice od tochto výrobcu a to model: Black Diamond Syncline (opäť bez tlmenia) a maximálna spokojnosť!

Takže ja môžem určite odporúčať trekingové palice od výrobcu Black Diamond ;-)

Peter61

Ahoj, drž sa.

Dobrá vychytávka je, ak atička na nastavovanie sa dá dotiahnuť rukou, netreba sktrutokvač

a ešte dačo od medcomu UIAA
horska-medicina.cz/…/Czech_UI…

Kofoluska

Ahojte, viete mi odporučiť naozaj dobré trekingové palice do hôr, ktoré mi najmä pri zostupe pomôžu odľahčiť chrbticu a zároveň budú fakt stabilné (t.z. zrazu sa mi palica neohne, nezlomí, nešmykne ap)? Aby to nebolo také jednoduché - som dva mesiace po stabilizačnej operácii chrbtice v rozhraní driekovej a krížovej oblasti (platnička von, dva stavce zoskrutkované k sebe). Nemám tento rok v pláne žiadnu náročnú turistiku, no budúci rok už sa chcem vrátiť do zabehaných koľají a rehabilitačná mi včera vrelo práve trekingové palice odporúčala, aby som chrbát zbytočne nepreťažovala.
Díky za každý postreh a skúsenosť. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma