Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Trekingove palice (problem s chrbticou)

Diskusná téma Trekingove palice (problem s chrbticou)

Ahojte, viete mi odporučiť naozaj dobré trekingové palice do hôr, ktoré mi najmä pri zostupe pomôžu odľahčiť chrbticu a zároveň budú fakt stabilné (t.z. zrazu sa mi palica neohne, nezlomí, nešmykne ap)? Aby to nebolo také jednoduché - som dva mesiace po stabilizačnej operácii chrbtice v rozhraní driekovej a krížovej oblasti (platnička von, dva stavce zoskrutkované k sebe). Nemám tento rok v pláne žiadnu náročnú turistiku, no budúci rok už sa chcem vrátiť do zabehaných koľají a rehabilitačná mi včera vrelo práve trekingové palice odporúčala, aby som chrbát zbytočne nepreťažovala. Díky za každý postreh a skúsenosť. :)

Peter61

Lubo 16,14
kedysi dávno som prešiel z Pentaxu na Nikon kvôli FM2. Pentax totiž vtedy nprestal vyábať mechanický foťák. Takže na akékoľvek vnútrojaponské trenice som sa díval, dívam sa abudem dívať s blahosklonným úškrnom. Podľa J.Šmoka : "koš na papír = nejlepší přítel začínajícího fotografa".

Ondrej :
na ten závitolepič som sa kukol qoli tomu, že si potrebujem osviežiť dvojzložkový Loctite tekutý kov. Použivali sme to na milonky na zlaňákoch z.B. na Medených lávkach. Kontrola sa blíži.

Ondro_RK

Peťo,
kecám, presnejšie nebol som úplne konkrétny o 12:52:

,,Každý správny turista nosí nejaký ten ,,švajčiarák", ale v teréne som nikdy túto skrutku nepotreboval štelovať..."

=> upresňujem, skrutky na flick-lock-och som nepotreboval štelovať u trek. palíc BD Switchback.

Ale som si spomenul, že u zánovných skialpových palíc BD Syncline sa mi pri šľapaní do strmšieho kopca a zapieraní sa o palice - zasúvali spodné časti do vrchných. ,,Švajčiarák" som vtedy nemal (len pre úplnosť Opinel desiatku som mal:-), ale na skialp nosím skladacie multifunkčné kliešte, takže kúštik som tie skrutky pritiahol a od vtedy zatiaľ NO PROBLEMA!

o 15:47 - zaujímavo vyskladaný odkaz :-) (o niekoľko dní pošlem prihlášku).

--> Mirino,
perfektná práca!

Lubo

Peter, a to si este nezazil pravy Nikon vs. Canon flamewar :-)

Mirino

Ergo som sice neporiešil, ale cork je to určite. A pár rokov už fungujú.

Lubo

Pad bola konstrukcna chyba sneznic, samozrejme!

Kofoluska

Zaujimave vas citat. Peto mas super postrehy. :)

Zatial vyhrava Black Diamond Trail Ergo Cork, ako spravne Ondro podotkol - jednak pre zenu a jednak ta rukovat Lubo Tvoja recenzia sa mi dost pacila, ze sa tolko nesmyka a nepoti sa ruka.

Peto, doteraz som chodila bez paliciek, vzdy som vedela rozlozit vahu, prenasat vahu aj pri prudkom zostupe tak, aby netrpeli len kolena alebo len bedra, krize a podobne. Vela razy sme kopce doslovne zbehli, pretoze to bolo co do zataze (a casu) aj najefektivnejsie. Lenze toto si uz nebudem moct dovolit. Vlastne si nemozem dovolit ziadne vacsie narazy, kedze fixacny material mi ostane v chrbte dozivotne (dokonca vraj dostanem od lekara potvrdenie, aby ma neotacali na letisku :D ). Preto tie palicky a preto sa nebojim ani toho, ze by som niekde nejaku z nich zabudla a isla dokoncit turu bez nej - velmi rychlo by som to zistila. Viem, kolko namahy ma stalo blbych 200 vyskovych metrov v marci v Bad Kleinkircheime, a to nebola podla mna nijaka namahava tura (pred operáciou, s fixacou chrbtice pomocou bedrového pasu, tvrdohlavo aspon chvilu bez liekov, lebo ved nepojdes s kolegami na chatu s vedomim, ze nemozes chlastat :D ). Proste, palice budem potrebovat, budem sa musiet naucit s nimi chodit, mysliet na ne, nezabudat na ne. A low cost typu decathlon/lidl/tesco/zajo naozaj kupovat nechcem, chcem jedny palice, ktore mi vydrzia roky. Nie kazdu chvilu kupovat nove a vdaka tomu nakoniec preplatit tie drahsie znacky. Suhlasim s Lubom, urcite lepsie pozerat sa po vyrobcoch, ktori maju palice ako sucast svojej zakladnej ponuky, nie po tych, ktori ich maju ako "bokovku" ci doplnkovy tovar. Ked som kupovala zrkadlo, tiez som ju nekupovala od vyrobcu hudobnej techniky (Panasonic, Sony ap), ale od vyrobcov fotakov (Nikon). :)

Peter61
@ 13:48 Lubo : -) pád bol konštrukčná, alebo výrobná vada elipticov ?
Ondro_RK

Lubo,
áno 12:01 nižšie uvádzaš karbónové

K tým rukovätiam - pre dlhodobejšie používanie bude lepšie mať penové a najideálnejšie, ako uvádza Lubo - ešte lepšie korkové, lebo tie moje po 12 rokoch používania pri chôdzi s nimi a potení rúk už tak trochu nepríjemne ,,lepia".

Peťo,
na jesenné stretko sa po nejakej odmlke opäť chystám, tak uvidíme... :-)

Lubo

Peter, maticka dotiahnutelna rukou moze pri nevhodnej manipulacii znicit palicku. Najma karbonovu a ak ma zuzujuci sa prierez a clovek vymysli zlepsovak, ze to utiahne, aby to drzalo aj v zlozenom stave. Ano, mali by mat parkovaci plastovy dielec na spodnej strane segmentu. Take som tusim videl na Gabel paliciach, a potom palice pekne drzia aj v zlozenom stave.

Ad efektivita private label: je urcite efektivnejsie vybrat si z cinskeho katalogu a povedat, ze ti na to maju dat tvoje logo ako riesit take debiliny ako R&D. Ake holt, niekto to musi najprv vymysliet, aby sa to dostalo nakoniec do toho cinskeho katalogu. Dalsia vec je, ze pri durale hra rolu nielen konkretna zliatina, z ktorej je segment ale aj hrubka steny. A efektivnejsie je naozaj tensie, lebo je to lacnejsie a ked sa palica skor zlomi, tak je znovu kseft. Ale to som kvapku odbocil, davam si napomenutie a vraciam sa k teme.

Lubo

Ondro:

Odporucam karbon? Mozno som si len zle pozrel. Kukal som najma na flick lock, korkovu rucku, ktoru fakt mam rad, a predlyenie rucky nadol (penova hmota).

Na tie elliptic palice som spadol pri jednom zo svojich neuspesnych pokusov prist na chut snazniciam :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma