Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mýtna – Šoltýska – Utekáč – Tisovec – Muráň II.

Miroslav Pilat

Popisovanu oblast medzi Mytnou a Muranom spaja jedna geologicka zaujimavost Slovenska. Je to muransko-divinsky tektonicky zlom, ktory je najdlhsi na Slovensku, ma cca 90 km. Jeho liniu /Divin-Kotmanova-Kokava-linia-Tisovec-Muran-Bardejov/ pekne vidno v tienovanej turistickej mape. Mozno aj preto je tu priroda tak neobycajne malebna. Pre mna je cela tato oblast bajkersky raj. Este nech VUC BB konecne opravi aj cestu z Kokavy na Drábsko a stupanie z Ipla smerom na Latky a bude to tu aj pre cestnych cyklistov uplne dokonale.
mineraly.sk/…/geologiaSR.jpg

Gagigo

Foto 1 - asfaltka od Muráňa smer Tisovec. K tunelu sa možno dostať trocha vyššie od rázc. Paseky z pravej strany el. stĺpov takmer rovnobežne s asfaltkou.
Foto 2 - tunel, vľavo hore za stromami zvodidlá cesty

Tomka

Pekné túlanie krásnym krajom.
Ja mám rada hlavne Voniacu.
Ako už z názvu vyplýva, pekne to tam kvitne.

Peter61

17:37 ade.e :
kto chce, nájde si spôsob, ako mať plašidlo poruke, z.B. v medvedích areáloch sa nosí sprej na opasku. Na bicykli na riadidlách som mal taštičku, kde boli na dosah petardy aj zápalková krabička na škrtnutie.
Nás raz kdesi nad Vyšným Slavkovom doháňali veľké bačove psy. Zaflekovali sme, bajky krížom cez cestu a keď buchla petarda, utekali kadeľahšie.
Iný pes na ceste stále otravoval, raz som hodil petardu. Odplazil sa na predných nohách, zadné vliekol. Už som ho nikdy nevidel otravovať cyklistov.
Nie je nič príjemné po pohryzení chodiť po domoch a zisťovať, čí je ten pes, či je očkovaný , etc.

Sona

Aj nas pes zral travu...
Raz na mna vybehol stekajuci vlciak, ked som sa rychlym tempom vracala z Malej Bane nad Bratislavou. Najprv som sa zlakla, potom som si spomenula, ze aj doma mame belgickeho ovciaka, a tak som zacala na tohto rovnako, ze sadni! ostan! a on fakt stichol, sadol a nechal ma odist. Nastastie si nevsimol, ze sa ho bojim...

Ade.e

Btw. Ja som mal macku, co zrala travu. Alebo si steblami cistilaa zuby. :)
Dakujem Daulagiri, tesi ma, ze si si pospominal. Mas to tam tiez dost pochodene. Ono, ta trasa od Utekaca po Tisovec, nebola hrozna. Ak by neboli problemy so znackami, tak pridem na pohodu. A tunel, bol nedaleko toho tunela, co isiel od Martinovej doliny, skoda, ze tam nikde ziadnej zmienky. Skoda, ale moja chyba..

Ade.e

PeterS.: Hej, s tymi psami uz mam zopar skusenosti. Ked mam palicu, tak je to v pohode, ale ked je ich viac a mam len batoh, tak davam si pred seba prave ten batoh. Snad nebudem musiet vysksuat, ci pomoze.. Ale uz aj kamene som neraz pouzil.
Ad navigacia: Ja nie som principialne proti nim. Ale zatial mam stary mobil, takze musim si zohnat nieco "smart". Btw, keby ste mali niekto nejaky nepouzivany, kludne ho kupim Bazaristom velmi neverim.
Na druhej strane, ta radost akku sme mali z tulanai sa Kruponskou planinou by nebol ak by sme mali prave GPS. No uznavam, ze je to ulahcujuce.
Ad: Strata energie. To bola asi zhoda nahod. Nilen to bludenie, ale aj vzdialenost a hlavne som nejedol vela, aby som stihal dojst pred zotmenim. Nejake cokolady ap, uz mam v zasobe. Ale uz aj tie proteinove nosim na pouzitie v pripade nudze.
Peter61. Tie petardy mozu byt dobre pre silnejsie plemena. Ked budem sam chodit, tak asi si par zaobstaram, aj ked na druhej strane, kym clovek ich najde v batohu a k tomu aj zapalky, ci zap. krabicku, tak pes moze byt rychlejsi.

Ade.e

MatoK, Peter61: To s tymi protizvieracimi opatreniami bolo viacmenej v psychologickej rovine, ze nie som tam uplne nechraneny. A na druhej strane, ak by nahodou nieco skutocne prislo, tak to urobi hrmot a viem rychlo vypadnut. Na klieste to ale urcite nebolo.

Daulagiri

Aj toto pokračovanie je zaujímavé. Tu osobne poznám už viacero lokalít.
Cez Ráztočné sme šli keď ten penzión bola ešte chátrajúca budova a na Klenovskú Poľanu sme šli cez Sapúnske. Výhľady odtiaľ sú ozaj malebné. Voniaca a Martinova dolina sú tiež pekné lokality. A sedlo Nemcová mám zapísané v pamäti ako super miesto na výhľad na Muránsku planinu a Kráľovku nad ňou. Blúdenie na lúkach pod Voniacou som si tiež kedysi prežil.
Inak tá trasa z Utekáča na Voniacu za deň, to by som ja už takto neplánoval. To je veľmi dlhé na mňa. Plus to blúdenie k tomu. A vchod do tunela Dielik bude určite niekde pod sedlom a nie blízko neho. Ale nebol som tam, len odhadujem.

Pekne som si pospomínal na časy keď som sa tu túlal, vďaka za to.

Martin knor

Mali sme psa 7 rokov, ale ten travu nezral, hoci nakvasenu obcas rozvlacal po dvore. Mozno si potajomky odhryzol, ked som sa nepozeral :-D.

PaliT

Nikdy sme nemali psa (vrátane tých u rodičov v detstve), ktorý by nežral trávu.

Inak pred časom som zažil pri Košickej Belej rýchlostnú vložku na bajku, keď som sa márne pokúšal uniknúť dvom havkáčom, asi 3 km nepomáhal krik, kopance, stále ma prenasledovali a hrýzli. Keď to nemalo konca, zastal som a zosadol. Až vtedy ustúpili na úctivú vzdialenosť a potom ušli. Vzpriamený človek je hrozba. Cyklista korisť.

Martin knor

Peter, to som netusil. Videl som uz psa ktoreho zaujimala den-dva pokosena trava ktora kvasila na hromade, ale to som pripisoval tomu, ze je alkoholik :-D.

Peter61

Tomáš :
výnimka potvrdzuje pravidlo. Nie som kynológ ani každodenný plašič pouličných, pastierskych etc. psov, ale sú také. Chodieval nám pred bytovku s**ť jeden pekný pestovaný beagle. Keď petarda buchla 5 m vedľa neho, pozrel sa na mňa v nemom úžase " čo ti šije ? ja som tu šéf !!!"
Martin :
psy pomerne často žerú trávu, obvykle si tým riešia tráviace problémy.

Martin knor

Uz som videl psa, ktory chytal a zral osy. Ale psa co by zral travu? Mam pocit, ze to bude poriadne tela. Tipujem to aspon na bernardina :-D .

TomXX

My máme potom asi hluchú fenu. Prvý krát zažila streľbu na strelnici, strieľali aj zo samopalu a ona žrala trávu :) Ani s ňou necuklo. Ale keď zašuchoceš so sáčkom kde má sušené prasačie uši, tak to je iná pesnička. Asi predsa len nebude hluchá.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma