Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Prvý krát do Álp

Diskusná téma Prvý krát do Álp

Ahojte, chceli by sme sa konečne vybrať na turistiku do Álp (autom). Chceli by sme ísť v lete na 4 dni max týždeň (stredne náročná - náročná turistika). Viete prosím poradiť nejakú peknú oblasť? Pozerala som v témach ale ťažko sa mi takto vyberá. Prípadne aby by ste prosím vedeli odporučiť nejaké stránky, články, čokoľvek.. Ďakujem veľmi pekne :)

Vazka1

Ahojte, chceli by sme sa konečne vybrať na turistiku do Álp (autom). Chceli by sme ísť v lete na 4 dni max týždeň (stredne náročná - náročná turistika). Viete prosím poradiť nejakú peknú oblasť? Pozerala som v témach ale ťažko sa mi takto vyberá. Prípadne aby by ste prosím vedeli odporučiť nejaké stránky, články, čokoľvek.. Ďakujem veľmi pekne :)

Peter61

Aké prevýšenie dávate za deň ? Budete mať so sebou deti, seniorov, psov a pod. ? Má teo byť len pešo, alebo aj tie zadrótované oné ?

Rdbb

Alpy po N89 som zacinal len s nejakym kniz. sprievodcom, o nejaky rok spominam na CZ vyd. Alpy, podla vyberu potom prisl. mapy, ich topo su preciznejsie ako u nas. Stranky ani internet pre mna nebol, teraz asi su. Asi len ako tunajsi hiking ci specializovane na vrcholy, vystupy. Asi nepomozu s vyberanim = porovnavanim oblasti.

Na 4-7 dni rozumne do pol dna cesty autom, tj. z BA napr. juz. Tirolsko, z KE napr. rak. Taury.

Vase zadanie do Alp je plocha 180.000 km2, nech aj zuzenim vyssie na 1/3-4. Skuste si spresnit vyber jednak podla kriterii ako naznacuje P61, tiez kopec dalsich. Napr. mnm, nad 3-3.5 tis. narazovo nesadnu kazdemu, nielen pre prip. nevolnost z nejakej nemoci, i kondicne, tusim 65% O2. Ci napr. podla geologie (vapenec, bridlica atd, tym aj rozdielneho charakteru, napr. tatr. zule je podobne Adamelo/Pressanela), napr. ci ladovec, sneh. polia ci bez, ci akceptujete mnozstvo lyz./tur. stredisk s lanovkami i k top partiam ci co najpustejsie od nich, tak spojite i pocet turistov - sice na Morske Oko ci na obdoby tatr. pamatneho dna vecne ziveho V.I.L. nema ani jedna oblast okrem miest dostupnych hor. kolaj./lan. dopravou, kde su i obdobou tatr. osad (napr. vasa pekna oblast ci v tomto?). Ci vyuzijete auto na vyssie nastupy zo sediel ci potrebne lanovky ci nic z toho. atd atd (nevladzem, prehriate oba zavity, uz idem buvat). No vysledkom mozu byt i tak i desiatky oblasti... ak len to ze pekne, bizarnejsie vapencove, vsak najblizsia zapadna cast je velka od Nemecka po slovinsko ci tal. Dolomiti (i ked tiez dost rozdielne). Ci k tomu peknemu len vrcholy, ci aj jazera, kanony atd.

Co nezuzi vyber, je kriterium Eurozony :-), okrem Transylvanskych ci Dinarskych :-). Podobne ani s ubytovanim dole nebyva problem ani v lete, ked este je i prip. pomoc auta (tj. okrem top chat).

Btw 4-7 dni budete planovat pevne ci aktualne podla ako takej moznej meteo vizie? Skoro kazde leto, co som na 2-3 tyzdne bol v let. Alpach, som takmer zakazdym presedel/prechodil po mestecku 3-4 dni dazda, snezenia. Na jesen i uspesnejsie, ale tiez s planovanim trafenia na stabilnejsie (v lepsom :-).

Peter61

kým si vyberiete oblasť :

  • výškovka je sviňa, pre niektorých problémy začínajú už vo výške cez 2000 m spis.korzar.sme.sk/…/akutna-v…
  • všeobecne v lete treba kvôli búrkam skorý štart už v takomto čase alebo ešte skôr = s čelovkou

Zišlo by sa, keby ste trošku upresnili zadanie, vaše skúsenosti a pod., lebo inak to tu budú za geronti zasrať spomienkymi spred **dsiatich rokov, excesmi ako dakto dal M.Blanc za 36 hodín z Prahy bez aklimatizácie a pod.

Martin knor

Zdravim. Aj ja Vam trochu "pomozem". Niekto preferuje ubytovanie dolu v doline na private ci na nejakom type hotela (so vsetkym komfortom) a stade chce vyrazat na spoznavanie autom/peso, iny preferuje kemp (v Rakusku je vela sukromnych kempov, kde sa o Vas postaraju a casto ponuknu aj sprievodcovske sluzby) alebo chcete spat na horskych chatach?

Mozno by ste sa mali porozpravat s nejakym znamym a vybrat si konkretne ubytovanie (typ aj lokalitu) ake Vas podla rozhovoru oslovilo. No a potom na okoli obehate co sa da. A nabuduce uz budete vediet do coho idete a bude to pre Vas lahke.

Matiseq

Ahoj Vazka

Par krat sme boli turistikovat v alpach (urcite niesom zadny Alpen-Expert, ale tak zo skusenosti).

Pre stredne narocnu+ by som siel do Hinterstoder-u a okolie.

Pre narocnu Jednoznacne Malnitz v Hohe Tauern.

V oboch dedinkomestach sa nam vzdy podarilo zohnat ubytko za rozumne ceny a su to kevele vychodiskove body na tury + vacsinou daju aj regionalnu kartu(lanovky zadarmo, zlavy na sauna a pod.).

Lokalnych som sa pytal na zakazy a podobne. Chodniky su pristupne 24/7 ziadne nocne uzavery chodnikov - vyuzili sme na vychod slnka tazka parada. Pri zbierani hribov maju pomerne prisne regulacie a velmi vysoke pokuty. Kupanie v plesach je plne legalne az na ochranne zony alebo tie ktore su oznacene ze sa nemoze, ale tykch som vela nevidel.

M

Rc1

matiseq co su to rozumne ceny? nemali ste ubytko zarezervovane vopred? neboli ste nahodou aj v tom kempe pri dialnici?

Vazka1

Ďakujem veľmi pekne za rady :) Pre upresnenie - Prevýšenie okolo 1000m +/-. Nebudeme mať so sebou deti, seniorov, psov.. Chceli by sme pešiu turistikou feraty keď tak len doplnkovo. Nie sme viazani na presný termín, 4-7 dni je len orientačne. Oblasť najlepšie Rakúsko ale nebránime sa ani iným (Slovinsko, Taliansko, prípadne Švajčiarsko.
.)

Matiseq

Ahoj RC1

Pre mna osobne su rozumne ceny do 50€ Apartman pre 2osoby/noc. Ano vzdy som rezervoval vopred. Ak myslis Kniewas (St. Pankraz) tam sme sa boli len kupat.

M

Peter61

Zuzana,
z hľadiska dopravy asi najlepšie by bolo Rakúsko, máte to za rohom.
Trepať sa (autom) dakde do Švajcu 1000 - 1500 km celý deň a potom ďalší deň naspäť sa mi zdá na začiatok priveľa kvôli 4 dňom turistiky. Ale to je možno zdeformované tým, že väčšinou chodím/e do Wallisu.
Výlet na Großglockner, čo robíme, sa mi tiež zdá priveľa cestovania ( 1 deň na chatu, druhý na vrchol), ale to je predsa len najvyšší kopec krajiny.

Lubo

Vazka1, odkiaľ budeš cestovať?

Peter61

zuzana :
ad."Prevýšenie okolo 1000m +/- "
Netuším, ako a čo máte pochodené v Slov.soc.džamahírii, ale pri plánovaní treba brať do úvahy aj to , či je to napr. 1000 m v kuse, alebo vo viacerých úsekoch. Zažil som, keď partia prišla rozchodená z nejakého zrazu v rakúskych Alpoch a v Tatroch pri stúpaní 1000 m naraz potili krv. Podobne aj pri zostupe.
Sú aj iní borci : preceda Erratic klubu "bdel" tu občas chodieva. V časoch, keď bol slobodný (aj jeho ženská) a bezdetný ( aj jeho ženská), práskli Randa- Dom-Randa na otočku.
Wolalo sa to "Wallis by Ostblok! , alebo tak dajak, ale web im umrel.
Našiel som to akurát na spolkovej stránke , tuším od boboman-a (bol slobodný bezdetný):
svts.sk/1607-walliske-alpy-20…

Remy

Vazka1
V AT je toho vela.
Neviem odkial si, ale cca. 300 km od BA je narodny park Gesause, so severnej strany je kemp Forsgarten.
Su tam kopce s neskutocnymi stenami. Tury od jednoduchych az po 2 uiaa obtiaznosti...

Remy

Pripadne Mallnitz.
Okolo su 3 t. kopce, na Ankogel mate lanovku, "za rohom" Hochalmspitze...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma