Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Stanovanie zrucaniny

Diskusná téma Stanovanie zrucaniny

Dobry den prajem vsetkým,

Chcel by som sa opytat, ci by ste vedeli poradit ako je to so stanovanim v zrucaninach hradov. Je take nieco povolene alebo vyslovene zakonom zakazane a je potrebne vyziadat si aspon povolenie obce, ktora ma zrucaninu v sprave. Konkretne by ma zaujimalo stanovanie v zrucanine Plaveckeho hradu.

Dakujem.

PaliT

Snáď MartinGJDS sleduje túto diskusiu a niečo si z nej vezme na inšpiráciu, prípadne nám dá vedieť ako to celé dopadlo.

Ja teraz napr. komunikujem s Ministerstvom obrany kvôli jednému povoleniu a zatiaľ sa to vyvíja tak, že bude o čom písať, ale detaily si ešte nechám pre seba.

Ondro_RK

Ja len taká malá poznámka k tomu, čo tu doposiaľ nižšie bolo uvedené k ,,zatĺkaniu kolíkov".

Vo všeobecnosti (nevieme, aký stan má a mieni použiť ,,MartinGJDS") predsa v dnešnej dobe sú aj stany, ktoré nie je nutné vždy kotviť iba zatĺkaním stanových kolíkov do
podložia... Jeden príklad - stan HUSKY Flame:
[ youtube.com/watch?time_contin… ].

Len toľkoto odo mňa, pokračujte ďalej :-)

Tomka

Je tu iný problém.
Múry týchto hradov sú dosť nestabilné a pri väčšom vetre, alebo daždi sa môže kus zrútiť. Združenia sa ich snažia zabezpečiť, ale na všetko nestačia. Takže je dôležité kde sa na noc uložíte.
Syn pracuje na záchrane hradu Čabraď a oni sa snažia upozorňovať turistov na riziká, pokiaľ tí však majú záuje.

PaliT

Obrátil som sa na môjho bývalého spolužiaka – profesionálneho archeológa a v podstate potvrdil, čo som už písal, dokonca nezávisle použil vyjadrenie, že tie tenké, moderné kolíky nie sú problémom. Podľa neho, archeológa netrápi výletník, ale ilegálne výkopy a hľadanie "pokladov" s detektormi kovov a pod.

Ak niekto píše, že si mieni vyžiadať povolenie od obce (prípadne iných autorít), nebude sa nekultúrne správať, nezanechá nijaké odpadky, nabudem tu po ňom strieľať otrávené šípy. Viem si predstaviť, ako nejaký rodič chce venovať čas svojim deťom a venovať im nezabudnuteľný zážitok, to je 100x lepšie, ako im strčiť do ruky videohru a "mať od nich pokoj".

Jedna z dobrých rád pre rodičov znie: venujte im 2x toľko času a 2x menej hračiek.

Martin knor

Tomas, mne to pride ako barbarstvo. (Hoci Dobra Voda bola ku koncu existencie tusim iba basa.) Ja svaty rozhodne nie som, ale zda sa, ze kazdy mame inak nastavene co je este vhodne a co uz nie. Tak ci tak, o nevhodnosti stanovania na Plaveckom hrade svedci uz prispevok Peta dolu.

TomXX

Tento víkend sme bivakovali na Dobrej Vode, mali sme "výročie" po 20 rokoch. Absolútne bez výčitiek.

Martin, ohľadne vykopávok... Na zrúcaninách typu Plavecké podhradie tvorí terén pár metrová vrstva sutín zo spadnutých múrov, takže stanovým kolíkom môžeš poškodiť iba tak nejaké československé halierniky a pivové vrchnáky. Nebuďme svätejší ako pápež...

Martin knor

Pali, to nemyslis vazne. Ved si predstav, ako tam nabehnu archeologovia robit vykopavky so stetcekmi a podobne. Akokolvek narusat teren na hrade je absolutne nepripustne! Najma ked je par metrov dalej vhodne miesto.

PaliT

V tom sedle som dokonca zažil jaskyniarsky zraz, na lúke vojenské šiatre, guláš, večer gitara a spev.
Inak poopravím úvahu o “zatĺkaní kolíkov”, to sa robilo v časoch môjho detstva, dnes už sa používajú kovové tyčky, čo sa zatlačia rukou a ak narazíš na niečo tvrdé, musíš sa kúštik posunúť. Pravdepodobnosť poškodenia čohokoľvek sa limitné blíži k nule, vrátane škôd pri prespatí na hrade. Zadávateľov otázky by som poradil skôr princíp “don’t ask don’t tell”.

Pafi

V sedle Plavecký xPohanská volakedy bývalo miestecko na prespatie, voda 5 minút.
Kedysi tam bola lúka, jájjaj????

Martin knor

Ked sa nad tym zamyslis, tak tie zrucaniny sa postupne rozpadavaju a asi by nebolo dobre tlct do nich stanove koliky. Aj par centimetrov pod zemou moze byt kachlica ktoru kolikom rozbijes. Ked si tam das na zem karimatku a vyspis sa na nej, tak Ti nikto nic nepovie. Ale tlct tam do zeme stanove koliky ... nepride Ti to totalne uletene?

Rast

Ako vidíš niekedy je lepšie nepýtať sa ???? ...

Peter61

Čiste papierovo :
Plavecký hrad je v NPR Pohanská, 5.stupeň ochrany.
uzemia.enviroportal.sk/…/136

.....je zakázané
d) táboriť, stanovať, bivakovať, jazdiť na koni, zakladať oheň mimo uzavretých stavieb, lyžovať,
vykonávať horolezecký alebo skalolezecký výstup, skialpinizmus alebo iné športové aktivity za
hranicami zastavaného územia obce,

sopsr.sk/…/543_2002_zakon_o_o…

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma