Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach

Diskusná téma K článku: Ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach

Postupne aj na Slovensku pribúdajú zaistené cesty via ferrata. Nový prírastok k tomuto populárnemu sprístupneniu skál nehorolezcom pribudol na Liptove, neďaleko Nižnej Revúcej na skale nad Záhorovom. Dostal pomenovanie "Dve veže" a krátko pred oficiálnym otvorením sme ho vyskúšali spolu s asi tuctom iných ferratistov z okolia.

Martin knor

Zaujimave. Snad mi to vyjde pozriet sa tam. (Este som nebol ani na Skalke. Viac sa mi pacia cesty odniekadial niekam, ako Kysel ci Pivovarska.) Mne nizka narocnost neprekaza. Skor sa cudujem, preco tam davali take obrovske kramle. Ale mozno to pochopim, ked tam budem :-).

Chan_dedin

Len chcem upresniť, že tá lokalita sa volá Zahorovo a nie Záhorovo. Raz to niekto skomolil a odvtedy to píšu všade.

Angerfist

Je tam niekde moznost zapozitas si set? Alebo si treba priniest vlastny?

Lubo

Zatiaľ neviem o možnosti si niekde v blízkom okolí požičať ferratovy set, no tak ako pri ostatných ferratach, predpokladám, že s také čoskoro v okolí objaví. Na teraz však isto treba vlastný.

Lubo

Reportáž RTVS v Televíkende o ferrate zo včera (15:50 Dvojka)
rtvs.sk/…/14048

Reportáž je pekná, no má metodické chyby. Napr. karabíny sa cvakajú do ferratového lana protichodne a rukou ich netlačíme nahor ale treba ich mať prevesené cez predlaktie.

Karci19

Tuto metodiku mas odkial? Protichodne cvakanie karabin je pri dnesnych typoch karabin uplne bezpredmetne. A mat prevesene popruhy cez ruku je akurat dobre na uraz ruky.

Karci19

Tebe na tej fotke chyba rukavica je to vsetkym jedno.

Peter61

@ Karci19 :
môžeš pls popísať, v akej situácii by došlo k úrazu ruky pri popruhoch prevesených cez ruku ?

Martin knor

Kto ma zaujem precitat si dokladne o "technike", moze sa pozriet na stranku DAV (sialene dlha linka, snad sa zobrazi spravne):

google.com/url?sa=t&rct=…

Na obrazkoch su tam karabiny bezne zakliknute suhlasne, o vedeni popruhov som si tam zmienku nevsimol.

Treba vsak povedat, ze tieto pravidla sa, rovnako ako vybava, casom menia. Clovek sa moze bavit tym, ze ich bude sledovat, ale myslim, ze vcelku stci pouzivat zdravy rozum. Ja by som skor zdoraznil, ze to ze mam set zalozeny spravne na zaciatku feraty, neznamena ze bude vsetko dotiahnute aj na konci feraty. Preto si najma na dlhych feratach treba z casu na cas prekontrolovat vystroj. Nie je nic blbsie ako ked si z poslednych sil zacviknem odsedak a potom zistim, ze mam na slingni uvolneny uzol.

Peter61

Martin,
je to materiál z r.2008 (!), takže vzhľadom k tomu, že , ako si napísal "tieto pravidla sa, rovnako ako vybava, casom menia" sú tam aj veci úplne mimo. Napr. feratasety s lanovou brzdou a karabinami na osmičkovej slučke.

Ale čo sa týka jednosmerne/protismerne cvakanie karabín a vedenia popruhov, tie sa ozaj nezmenili.

Monghi

bol som to otestovat. Sice som vo ferratovom lezeni uplny amater, skusam to len druhym rokom, ale na slovenske pomery a realie je to skvele odvedena pracicka a myslim, ze sa to ludom bude velmi pacit, ved o tom to ma predsa byt. Predpokladam, ze do oficialneho otvorenia sa budu autori sustredit na vybudovanie pristuovanych / nastupnych tras, pretoze inak to bude viac o hubu, ako samotne lezecke cesty. Mne sa to velmi pacilo, urcite tam zajdem este niekolkokrat. Za mna palec hore! :)

Salatin

Nemate k dispozicii mapu s vyobrazenim ciest na tych Dvoch veziach?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma