Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach

Diskusná téma K článku: Ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach

Postupne aj na Slovensku pribúdajú zaistené cesty via ferrata. Nový prírastok k tomuto populárnemu sprístupneniu skál nehorolezcom pribudol na Liptove, neďaleko Nižnej Revúcej na skale nad Záhorovom. Dostal pomenovanie "Dve veže" a krátko pred oficiálnym otvorením sme ho vyskúšali spolu s asi tuctom iných ferratistov z okolia.

Martin knor

V spravach som zacul, ze je tato ferata uz oficialne zatvorena. Je to naozaj tak? Na strankach Gothal sa pise ze je otvorena do 31.1. Tak ako je to?

Peter61

Ad 17/08/19 10:49 Lubo rtvs.sk/…/14048
Čo sa týka chýb v metodike, nie je veľmi šťastný krok, ak sú tam feratisti blízko seba , alebo dieťa je "istené" zospodu (asi rodičom).
petzl.com/…/Belaying-with-a-r…
Podľa výrobcu, istenie lanom má byť vtedy, ak je lezec aj s výbavou mimo rozsahu hmotnosti, udávanej výrobcom ( 45-140 kg, 40-120 kg a pod. )
singingrock.cz/phario-slide?c…
Netreba zabúdať, že "detské feratasety" majú obvykle "spodok" na 40 kg ("without equipment" alebo "fully equipped"). Detské sä preto, že majú menšie karabíny.

Čo sa týka "protichodného cvakania" karabín, našiel som, že Edelrid to má na obrázku v návode.
( ako Ľubov Vaude). Ďalších výrobcov som nenašiel. Ja nevidím žiadne výhody pre bezpodmienečne protismerné cvakanie. Skrátka ergonomicky, ako to výjde rýchlejšie : zhora, zdola, protismerne.
theuiaa.org/…/121_UIAA_Connec…

A čo sa týka tlačenia karabín :
jediný problém vidím, ak sú prsty prestrčené cez karabínu. Inak je jedno, či zavretá ruka, zápästie, predlaktie.

Fangorn

moc veľa železa, ako na ferate Kyseľ, až príliš veľa. Zlatá Skalka proti tomuto tu čo vidím na fotkách. A myslím že aj E ferata na Skalke bude obtiažnosťou ťažko prekonateľná do budúcnosti :)

Lubo

Mapa nemá príliš zmysel, je to všetko na jednej kope. To by musela byť orientacka 1:5000 :-).

Salatin

Nemate k dispozicii mapu s vyobrazenim ciest na tych Dvoch veziach?

Monghi

bol som to otestovat. Sice som vo ferratovom lezeni uplny amater, skusam to len druhym rokom, ale na slovenske pomery a realie je to skvele odvedena pracicka a myslim, ze sa to ludom bude velmi pacit, ved o tom to ma predsa byt. Predpokladam, ze do oficialneho otvorenia sa budu autori sustredit na vybudovanie pristuovanych / nastupnych tras, pretoze inak to bude viac o hubu, ako samotne lezecke cesty. Mne sa to velmi pacilo, urcite tam zajdem este niekolkokrat. Za mna palec hore! :)

Peter61

Martin,
je to materiál z r.2008 (!), takže vzhľadom k tomu, že , ako si napísal "tieto pravidla sa, rovnako ako vybava, casom menia" sú tam aj veci úplne mimo. Napr. feratasety s lanovou brzdou a karabinami na osmičkovej slučke.

Ale čo sa týka jednosmerne/protismerne cvakanie karabín a vedenia popruhov, tie sa ozaj nezmenili.

Martin knor

Kto ma zaujem precitat si dokladne o "technike", moze sa pozriet na stranku DAV (sialene dlha linka, snad sa zobrazi spravne):

google.com/url?sa=t&rct=…

Na obrazkoch su tam karabiny bezne zakliknute suhlasne, o vedeni popruhov som si tam zmienku nevsimol.

Treba vsak povedat, ze tieto pravidla sa, rovnako ako vybava, casom menia. Clovek sa moze bavit tym, ze ich bude sledovat, ale myslim, ze vcelku stci pouzivat zdravy rozum. Ja by som skor zdoraznil, ze to ze mam set zalozeny spravne na zaciatku feraty, neznamena ze bude vsetko dotiahnute aj na konci feraty. Preto si najma na dlhych feratach treba z casu na cas prekontrolovat vystroj. Nie je nic blbsie ako ked si z poslednych sil zacviknem odsedak a potom zistim, ze mam na slingni uvolneny uzol.

Peter61

@ Karci19 :
môžeš pls popísať, v akej situácii by došlo k úrazu ruky pri popruhoch prevesených cez ruku ?

Karci19

Tebe na tej fotke chyba rukavica je to vsetkym jedno.

Karci19

Tuto metodiku mas odkial? Protichodne cvakanie karabin je pri dnesnych typoch karabin uplne bezpredmetne. A mat prevesene popruhy cez ruku je akurat dobre na uraz ruky.

Lubo

Reportáž RTVS v Televíkende o ferrate zo včera (15:50 Dvojka)
rtvs.sk/…/14048

Reportáž je pekná, no má metodické chyby. Napr. karabíny sa cvakajú do ferratového lana protichodne a rukou ich netlačíme nahor ale treba ich mať prevesené cez predlaktie.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma