Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jančekova skala v pohorí Vtáčnik

Diskusná téma K článku: Jančekova skala v pohorí Vtáčnik

Vtáčnik ako pohorie vulkanického pôvodu je bohato obdarené mnohými andezitovými skalnými útvarmi. Drvivá väčšina je skrytá v jeho bukových lesoch. Ani výhľady z nich nestoja za veľa, totiž ak dáke sú. Zostávajú neznáme pre bežného turistu. Niektoré sú len obľúbeným miestom horolezeckých nadšencov, využívajúcich ich skalné steny či veže ako cvičné skaly. No nájde sa aj pár výnimiek. Na juhozápade to je výrazný útvar nad Oslanmi, Žarnov. Tento je pre svoje výhľady na veľkú časť Horného Ponitria cieľom mnohých turistov, čomu napomáha aj to, že leží na turistickej značke a náučnom chodníku. No málokto vie, že toto skalisko má v regióne aj menšiu sesterničku. V severnej časti pohoria, pri pozornejšom pohľade od Malej Lehoty, miestnej časti obce Lehota pod Vtáčnikom, neujde pozornosti v oblasti nad kameňolomom Jančekova skala.

Radim25

Vladimír: ako si napísal úlohu si splnil, motivoval si ma na Jančekovu skalu a vlastne aj na celú túru. Trasu som potom už zmenil, obišiel som 934-ku a išiel na Biely kameň a po starej „červenej“ som sa napojil na trasu z Dieroviec a zbehol som na Veľký Grič. Potom späť na Cígeľ (tiež som tam mal na P auto), ale tu ma inšpiroval M. Knorr a stočil som to doprava hore cez Obrannú horu kde tá trhlina je ozaj „poriadna“. Text povesti už tam je...

Vladimir.

Martin Knor, "hradby" je skutočne výstižná charakteristika skál na Tlstom diely. Ich obchádzanie je náročný typ turistiky v tom strmom teréne. Klobúk dole.

Martin knor

Presiel som Tvoju trasu v utorok a trochu som si ju predlzil. Na zjazdovke boli este flaky snehu, ci skor ladu. Jancekovu skalu som podisiel dookola. Od Vranej skaly som vsak siel k chatke a stade na kotu 934. Na Tlstom dieli som obehal tie hradby a nasiel som v nich celkom pekne skalne okno. Pokracoval som na Velky Gric. Za nim na predvrchole koty 887 je poriadne rozpukana skala. Zrejme kvoli poddolovaniu. Navrat bol cyklotrasou, akurat som sa presiel cez Obrannu horu (take meno je na mapy.cz, tu je bez mena). Na hrebeni Obrannej hory je iba jedna trhlina, zato poriadna.

Vladimir.

V texte sa spomína ako Vrania skala. Výhľady sú trochu obmedzené.

Fizik

Bol som už na tejto parádnej výhliadkovej skale, ale z tejto fotky ma prekvapila tá skala vpravo hore. Čo to je ? Veď odtiaľ musia byť podobné krásne výhľady.

Daulagiri

Pekná prechádzka propagujúca neznáme končiny, veru vo Vtáčniku je veľa brál väčšinou ukrytých v lese, ale občas poskytnú aj zaujímavý výhľad. Možno sem dakedy zájdem kuknúť.

Martin knor

Paradne napisane. Pacili sa mi nazvy lezeckych tras. Ti horolezci sa musia strasne nudit :-). Urcit sa na tu skalu vyberiem, len si vylet trosicku predlzim. Ved bral je tam vela.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma