Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranská Javorina – Sedielko – Starý Smokovec

Diskusná téma K článku: Tatranská Javorina – Sedielko – Starý Smokovec

Túry cez tatranské sedlá mám veľmi rada, väčšinu z nich (značených) som prešla, niektoré aj viackrát. Jedinou výnimkou bolo Sedielko a bielou na mape svietila aj Zadná Javorová dolina. Ide o túru náročnú na dĺžku dňa a doteraz vždy dostalo prednosť niečo iné. Až počas tohtoročného upršaného tatranského leta to vyzerá na jeden deň bez zrážok, a tak rýchlo oprášim staré plány na prechod zo severu na juh.

MarcelKE

Ešte že som to prešiel minulý rok, lebo táto uzávera by ma dojala :( škoda aj toho chdníka z Javoriny do Kopskeho sedla

Peter61

@ vvladoo "
je medzi Výstrahami na stránke HZS :
" Uzavretý je zelený TZCH, vedúci Javorovou dolinou do sedla a modro značený turistický chodník, ktorý vedie Zadnými Meďodolmi až do Kopského sedla.

Peter61

@ vlado, 5.7.2020
neviem, či je uzávera ešte platná, HZS ju neuvádza.
Pokiaľ to bolo dačo také, ako na foto tuto, nedivím sa uzávere
dennikn.sk/…/?ref=mpm

V.v.l.a.a.d.o.o

lesytanap.sk

Upozornenie pre turistov
Tatranská Lomnica (22. júna 2020) – Upozorňujeme návštevníkov Tatranského národného parku na uzáveru zeleno značeného turistického chodníka, ktorý vedie Zadnou Javorovou dolinou do/zo sedla Sedielko. Dôvodom sú suché stromy, ktoré by mohli ohroziť životy turistov. Trasa bude uzatvorená až do odvolania, na obmedzenie upozornia aj informačné tabule osadené priamo v teréne.

Poznámka 1: Tomuto ja vôbec nerozumiem, prečo zatvárajú chodník po Sedielko a nie po hornú hranicu lesa. Prečo by sa turisti nemohli pohybovať vo vysokohorskom teréne Javorovej doliny?

Poznámka 2: Osobne takéto uzávery pokladám za nezmyselné. V okolí Bratislavy v mestských lesoch, úplne bežne prekračujeme popadané stromy na chodníkoch a nikto tu pohyb turistov neobmedzuje.

Sona

Ďakujem vám.
Beta, používa sa aj Kotlina Piatich Spišských plies, zároveň hierarchicky vyšší názov je Malá Studená dolina, toto je jej záver. Tu je zdroj: sk.wikipedia.org/…/Kotlina_Pi…

Daulagiri

Akurát takto pred rokom na konci septembra sme boli v Sedielku (odtiaľ sme ešte vybehli na Malý Ľadový). Ale my sme šli od Térynky, kde sme aj spali. Javorovú dolinu som zatiaľ neprešiel, ale láka ma veľmi.
Takéto osamelé putovania poznám veľmi dobre, často sa tiež na túre zastavujem, posedávam a vnímam všetko okolo, je to to naj... Pekný článoček.

Beta

Mám trochu zvláštnu otázku k autorke :-). Ide mi o toto miesto: "klesať k piatim Spišským plesám". Toto u vás nefunguje s názvom Dolina Piatich Spišských plies? Lebo u nás takto nazývame. Má táto lokalita (od Téryho chaty do Sedielka) nejaký slovenský názov? Potrebovala by som toto vedieť, vopred ďakujem :-)
A keď už píšem, tak ešte doplním, že článok príjemne napísaný :-)

Sona

Och, dakujem :)
Veru, co sa tyka zverov, nevidela som ani ja teraz v lete vela. Bola som v auguste pozorovat medvede v Tichej doline, videli sme teda jednu medvedicu s malym, ale iba na chvilu a daleko. Ale videli sme aj srnciu nahanacku...

Myshell

Tieto „posedávacie“ túry a osamelé tatranské večery... jaaj. Mávam občas to šťastie i ja, sú to najsilnejšie spomienky. „Neleziem do týchto výšok preto, aby som trasu len prešla, chcem tu jednoducho byť.“ asi skončí v mojom zošítku s obľúbenými citátmi. :)

A kam sa tento rok podeli všetky zvery vo VT by ma tiež zaujímalo. Videla som zatiaľ jediného kamzíka, aj to iba v noci nad Chatou pod Rysmi, o iných zveroch ani nevravím, len zopár líšok a vreteníc v lese pod horami.

MarcelKE

Presne túto trasu idem najbližšiu sobotu, už sa teším.

Janabilesova

Pekná túrička, článok aj fotky. Práve z cesty do Sedielka v opačnom smere od Téryho chaty nás zahnala letná búrka niekoľko rokov dozadu. Kým sme zišli naspäť ku Térinke, blesky práskali povedľa do plies. Térina bola vtedy natrieskaná turistami, ktorí sa tu schovávali pred živlom. Zostal rešpekt pred búrkami...

Sona

Čelovku som mala, ale ja mám radšej tie výhľady okolo a aj návštevný poriadok hovorí svoje :)

Peter61
Vladeno, keď pôjdeš cez Sedielko, pribaľ si kliešte a vyťaháš toľko klincov z tých brvien, že budeš mať € na autobus -)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov