Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Zbierka na Útulňu DRINA na Čergove

Diskusná téma Zbierka na Útulňu DRINA na Čergove

Milovníci útulne Drina na Čergove vyhlasujú zbierku na opravu a údržbu. Na útulni by sme chceli opraviť strechu a hlavne základy útulne. Tak isto veci ako priečne ale aj napríklad latrínu. https://hiking.sk/hk/ar/246/utulna_drina_na_cergove.html

Termín zbierky je od 01.09.2019 do 31.12.2019 Číslo účtu IBAN: SK70 5600 0000 0070 5590 9002

Každý kto prispeje €20 a viac bude zaradení do žrebovania o bundu Rab Spark Jacket. Bundu do žrebovania darovala firma Equip Outdoor Technologies UK Ltd. výrobca značiek Rab a Lowe Alpine.

Viac informácií v diskusii. Ďakujeme!

Anonymized_25093

Navsteva Driny za ucelom revizie stavu a potrebnych uprav.
Zaklady utulne, veranda, strecha a latrina potrebuju opravu/vymenu. Vid foto.

Bunda ktora je v tombole nie je pouzivana!!!

Ade.e

Viem, ze je to kacirska myslienka a zrejme hlupost, ale tak, nebolo by lepsie postavit novu, niekde inde, na viac strategickejsom mieste?

Pavol "Chodec" Horvath

Nie je to zla myslienka.

Problem je v tom, ze Drina je kultova utulna. A ma uz aspon (neviemn presne) 30 rokov. Miesto je to strategicke a je tam aj voda. Utulna sama o sebe je v poriadku, tu je len treba jej zivot predlzit.

Kazdemu odporucam aby ju siel navstivit, dajte si hrebenovku Cergova, velmi pekne pohorie, prenocuj tam a uvidis ze ta Drina dycha svojou historiou. Dnu su este aj stare zosity zo zapiskami!

Pri oprave utulne nie je otazka kolko opravit a ci zburat alebo postavit novu, niekedy by to vyslo financne na rovnako. Tu je problem, ze keby kazdy prispel aspon €5 (na jednu utulnu) oprava a udrzba VSETKYCH utulni na Slovensku by nebol problem!

Tu na vychode je to trosku ine ako inde kedze v Cergove mozme byt radi ze utulna vobec je (ked odpocitam hotel, utulnu KST a vyhlaidkovu vezu). Napriklad v Slanskych som pocul, ze keby sa postavila utulna tak ju lesnici hned vypalia! Dalsou zaujimavostou vychodneho Slovenska je ze tu su len 2 utulne v ktorych sa da zakurit!

Pavol "Chodec" Horvath

Tu nie je otazka: oplati sa mi prispiet na taku staru budu? Tu je odpoved: super napad opravit tuto utulnu (opravovat utulne)!

Tu nie je pristup: vsak ja som na tej utulni nikdy nebol, a ani nikdy na nu nepojdem. Tu treba pristup: bol som na roznych utulniach (kolko
ludi napadlo ked tam boli, ze ich obnovu a udrzbu financuju chalani z vlastneho vrecka?) a kedze tu je teraz moznost sa takto odvdacit, tak to urobim! A nie len pri jednej (a tym to haslo) ale na vsetkych utulniach (tak vela ich zas nie je)!

Minule som rozmyslal kolko ludi ktory nocovali na grand hotel partyzan prispeli na jej udrzbu? Hned jak prisli domov sadli k pociatcu a poslali peniaze z myslienkou jak tam bolo super treba to podporit? Na novu strechu na Durkovej sa nevyzbieralo dostatok penazi a namiesto vymeny strechy ju len opravovali. Keby vsetci navstevnci co tam boli za posledne tri roky dali 5 na novu strechu (o 2 piva menej) tak tento problem nie je.

Najhorsie na tom je, ze v ramci zbierky je aj tombola kde clovek moze vyhrat novu, kvalitnu (a drahu) bundu a aj napriek tomu ludia bud spekuluju alebo vobec neprispeju!
Pri inych utulniach je to symbolicka cena ako tricko, ale tu (kedze treba vacsiu motivaciu) je bunda + tricko!

Chlapik (manazer) z firmy Equip Outdoor Technologies UK (vyrobca znaciek RAB a LOWE ALPINE) povedal ze posle a aj poslal plno veci na tomboly (zbierky budu aj na dalsie utulne)
a podla zmyslania normalneho obcana SR by som mal povedat: nejake slovenske utulne mu mozu byt ukradnute! V zivote tu nebol (dufam, ze pride)
a predsa nemal problem poslat veci len tak!

Uspesna zbierka na Tajch ma motivovala pokracovat dalej a ostava mi dufat, ze tato zbierka bude tiez uspesna!

Dakujeme vsetkym co zatial prispeli!

Ade.e

Pre mna je strategicke miesto take, ktore je na polceste hrebena. Napr. S. Priehyba alebo ja som pri prechode Cergovskeho hlavneho hrebena spal za S. Zdiare...
Ale tam voda sa nenachadza, to je fakt.
To, ze Drina ma taku dlhu historiu, som ale nevedel. Bol som tam 2x, ale naspal som na nej. Aj preto, ze je relativne na zaciatku hrebena.
K tomu dalsiemu. Urcite je super, ze sa niekto podujal na opravy utulni. Prispiet je to najmenej. Preto som prispel aj na Tajch a prispejem aj teraz.

Legil

Dalsou zaujimavostou vychodneho Slovenska je ze tu su len 2 utulne v ktorych sa da zakurit!
Je ich viac. Čierna hora 2, Galmus 2, Bachureň 1, Sl. raj 1, Volovské vrchy 3 či 4, Vých. Karpaty 1, atď ... Všetky už skoro v takom stave, ako Drina :(

Peter61

ad 9.9. 21:21 Pavol "Chodec" Horvath .
Napr. pôvodnú Nižnú Kľakovú ( štvorpriestorovú opustenú horáreň ) "niekto" podpálil.
Takže obnovovať starú Drinu je z tohto hľadiska lepší nápad, ako stavať novú.

Pavol "Chodec" Horvath

Peter61: presne ako pises! Utulne na slovensku su vystavene riziku ze budu podpalene, takze radsej opravit staru utulnu a ked zhori tak postavit novu.

Legil: Napis mi na email alebo to do diskusie ktore utulne mas na mysli, nepoznam ich. Dik

Ade.e: Ked bude tuto zimu vela snehu (ja zvyknem davat hrebenovku Cergova takto) zober sbneznice a daj hrebenovku cergova z zapadnej strany. Na vrch Mincola asi pol dna, potom po modrej a na konci cervenej na drinu. Na druhy den po SNPcke na sedlo zobrak a dole na vlak. je to super ked si tam mozes zakurit a vysusit veci.

Drina je aj strategicky na SNPcke!

Peter61

ad 9.9. 20:38 ade.e :
pod tým rizikom stavby novej myslím stavbu novej na novom mieste.
Aj keď akákoľvek útulńa môže niekomu klať oči, viď Nižná Kľaková.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma