Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľkofatranská magistrála (stretnutie s medveďom)

Diskusná téma K článku: Veľkofatranská magistrála (stretnutie s medveďom)

Na Veľkofatranskú magistrálu som sa chcel vydať už od konca jari. Čakal som však na to, kým zmizne posledný sneh z hrebeňa. Koncom apríla som z okna vlaku videl, že na hrebeni je už len pár fľakov snehu, a tak som hneď celý natešený začal vyberať termín, kedy sa tam vyberiem. Rázny škrt cez rozpočet mi urobilo upršané májové počasie, a tak sa sem nakoniec dostávam až v prvom letnom mesiaci jún.

Pekm

Presne, boli sme teraz od 24-26.9. a bola super parta ale pocasie uplne naprd. Neuzili sme si vyhlady a nastastie ani medvede. Jedine krasne zvuky bolo rucanie jelenov. Krasna trasa ale kedze nam prsalo a smykalo sa jedna radost tak sme to mali o stupen narocnejsie. Kedze bola hmla ani vyhlady neboli cize by som mozno este niekedy tuto trasu zopakoval. Inak pekny clanok.

PatrikSlanina

Wau ! V dobrom ti závidím tú odvahu. Ja keby sa stretnem zoči - voči medveďovi určite by som nebol šťastný, možno ak by to dobre dopadlo, tak niekde doma v obývačke. Klobúk dolu. A pekná túra, Veľká Fatra je jeden z najväčších pokladov čo tu máme. Minimum ľudí, divočina a nádherné prírodné scenérie.

Martin knor

Svatopluk, len minuly piatok zrazili auta v oblasti Malej Fatry 2 medvede - info od sefa NP. Je pravda ze chodim po nasich horach trochu viac ako Ty, ale ako som pisal, ide skor o to, ako chodis rychlo.

Svatopluk Štěpánek

Pre: Martin Knor
Za posledné 2 roky: 3 dni Muránska planina, 5 dní Veporské v., N. Tatry 1 deň ,Starohorské v. 2 dni, Štiavnické v. 3 dni a V. Fatra, juh 8 dní.
Medveď nikde, aj keď 1 x som ľabu videl vo V. Fatre.

Daulagiri

Pekný prechod, raz by som si to tiež chcel dať takto vcelku.

Pavel Forgáč

martin knor - rýchlejšie ale hlavne po tichu. Myslím, že keď idú dvaja, alebo viac turistov, ktorí sa rozprávajú, tak odplašia všetko v okruhu 3 km :D. Ale samozrejme záleží dosť aj od poveternostnej situácie. Ak fúka silnejší vietor od zvieraťa smerom k turistovi, tak si ho nemusí všimnúť ani keď robí hluk. Ale získať takúto ideálnu pozíciu je skôr výnimkou ako pravidlom. Ja chodievam dosť extra potichu. Jediné čo je po mne počuť je tak cvkanie závierky na foťáku. Takže stretávam divú zver pravidelne takmer na každej túre, ale medveďa som zatiaľ stretol iba 2-krát. A myslím, že ešte raz okolo mňa behal v noci keď som spal v lese, ale nie som si istý. Osobne z nich nejaký strach nemám, aj keď samozrejme rešpekt je. Ak ma bude mať raz niekde nejaký prefackať, tak si ma to počká tak či tak. Kvôli tomu do lesa chodiť neprestanem. Ale myslím, že je väčšia pravdepodobnosť stretnúť naštvaného človeka niekde v meste, ktorý mi dá po pysku, ako to že ma prefacká medveď niekde v lese. Ako sa hovorí "kto sa bojí nech nechodí do lesa" :D.

Rc1

satelit ono to tam bolo tak: najskor bolo brum brum, potom bolo brm brm, potom nasledovalo pifpaf ratatata, potom brm brm aj brum brum potom zasa ratatata ratatata potom este nejake brm brm aj brum brum a postupne bolo brum brum menej ratatata nastastie odvtedy uz nebolo a iba obcas pifpaf a teraz malicko brm brm a obcas aj brum brum :-)

SatelitHomer

pre upresnenie. železnička Oravská Lesná - Vychylovka.
Na orave som zatiaľ videl iba také čo robí brm brm brm brrrrrm. vačšinu medveďov čo som videl tak bolo práve vo veľkej fatre ktorú nejako flákam lebo už dva roky som žiadneho nevidel.

Rc1

martin nielen v polsku. oni nepoznali hranice. cela orava kysuce a mozno aj liptov ale tam to neviem len predpokladam. co ja si pamatam tak ich bolo naozaj dost a to keby bol vtedy internet tak to by boli ine spravy den co den v bulvaroch :-) ked si dobre pamatam tak ak si este spominas na uvratovu zeleznicku medzi oravou kysucami a smerom do oscadnice tak tam uz ked ju stavali a to bolo veru uz velmi davno tak mali lesni robotnici na zeleznici viacere potycky s mackami. nie takymi co robia mniau ale brum brum :-)

Martin knor

Pre rc1: No dobre, ale Ty hovoris o Polsku :-D.

Podla brozury: Program starostlivosti o medveda... ich bolo v roku 2015 asi 5x viac ako zhruba pred 40 rokmi. Akurat ze do roku 2015 som u nas ziadneho medveda nevidel, ale posledne 2 roky hned niekolkych. Takze sa zjavne utesene mnozia.

Dnes som siel okolo salasa na Liptove - kol dookola je obstavany budami so psami na retaziach. Asi aby ovecky neulovili sovy :-).

Rc1

martin to ze pred 30 rokmi u nas medvede takmer neboli je pekny mytus. na severe slovenska najma v beskydach ich bolo ovela viac ako dnes. mozno celoslovensky to nebolo az take vsade ale huste lesy na severe skryvali velmi vela medvedov ktore tam chodili aj z polska a aj napadnutia ulov ci dobytka boli velmi caste.

BorisK

Pekný výlet. Tú druhú časť VF magistrály som ešte nerobil. Tiež som rozmýšľal, či fotiť medveďa pri takom strete. Ja som za denného svetla stretol medveďa na širokom chodníku nad Dolným Harmancom, asi vo vzdialenosti 25-30 m. Bol to statný kus. Trochu vykrútil hlavu, aby si ma obzrel, a potom sa dal na útek dolu tým chodníkom, mal som čas ho odfotiť, čo ma ale vtedy nenapadlo.
Myslím, že to cvaknutie uzávierky by mohlo medveďa podráždiť, asi je lepšie ho natáčat na video.

Martin knor

Pri polovnickej chate v sedle Prislop su pod pristreskom stoly s lavicami. Poslednu zimu som tam 2x obedoval. Motal som sa tam na snezniciach. Okrem mna tam nebolo ani nohy. Aj na Kopu som siel na snezniciach, ale o rok prv. Polom bol zasypany tvrdym snehom, slo sa nim celkom v pohode.

Pre Svatopluka - je jedno ako dlho chodis po horach, pretoze pred 30 rokmi u nas medvede takmer neboli. Podstatne je, ako casto do nich chodis zhruba posledne 2 roky. Ja som vlani v lete zazrel medveda J od Jarabinej. Najma ked clovek chodi rychlejsie, ako napriklad Pavel, tak ma velku pravdepodobnost stretnut medveda aj na turistickom chodniku.

Svatopluk Štěpánek

Super výlet. Ja mám z turčianskej vetvy V. Fatry veľký rešpekt, rád bysom ju prešiel, ale obávam sa.
Pobehujem - či teraz sa skor vláčim - po slovenských horách
okolo 32 rokov, ale medveďa som ešte nestretol.
Kľak je prekásna hora, Hĺbkové pohledy z Kopy sú moc pekné.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma