Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Agraš – okruh z Novej Bane

Diskusná téma K článku: Agraš – okruh z Novej Bane

Už som písala o pamiatkach na stredoveké banské diela v okolí obce Brehy v Štiavnických vrchoch. Vtedy sme navštívili banskú oblasť Slosberg nad dolinou Obecného potoka pod vrchom Chlm. Teraz sme sa rozhodli preskúmať dolinu Liešňanského potoka a pamiatky na banskú činnosť pod vrchom Agraš. Tu sa dolovalo na žile Gottes Gabe, čo je najzápadnejšia žilná štruktúra Pukaneckého rudného ložiska.

Tomka

Pavel Forgáč
Áno Pali, smerom na Novú Baňu, približne N48 21 50 E18 40 50
v stupňoch a minútach.
Tie tabuľky tam vtedy ešte neboli.

Pavel Forgáč

Vrcholy kopcov Agraš a Ťatiar sú označené takýmito zaujímavými tabuľkami. Zrejme zásluha niekoho z miestnych. Motal som sa tam už viackrát, ale tú šachtu som ešte nenašiel. Zrejme sa nachádza niekde smerom na Novú Baňu?

Daulagiri

V apríli tohto roku som šiel trasu z Rudna nad Hronom cez Chlm, Ťatiar, Agraš, Priesil do Tekovskej Breznice. Zaujímavé končiny, tie pingy v okolí Agrašu si dobre pamätám, aj to skalné okno a pamätník.

Martin knor

Uf, fotku nemam, lebo tam boli zle svetelne podmienky. Naviac, bol som rad, ze som tym zliezol. Musel som sa dost pozerat pod nohy. Ale tie skaly (pomerne velke) boli miestami okrove.

Viem, ze naprstnik cerveny rastie zapadne od nas. Jednak som v minulosti hodne chodil po Cechach (kym sme mali rovnaku menu). A potom, raz velmi davno som siel s kolegom z Nemecka do Malych Karpat. V nich bol kolega cely nadseny naprstnikom velkokvetym. Vysvetlil mi, ze u nich v podstate nerastie, maju miesto neho naprstnik cerveny. Co zasa mna oslovilo, lebo u nas som si dovtedy naprstnik cerveny nevsimol.

Tomka

PaliT
My si už niekoľko rokov robíme zoznam turistických cieľov a hoci každý rok z neho veľa odškrtneme, ten zoznam je stále dlhší a dlhší:-):-)

Svatopluk Štepánek
Som rada, že potešili.:-)
Fotím macro objektívom a aj keď to nie je žiadna vysoká trieda, je to lepšie ako "mydlovou krabičkou", či mobilom.
Len tá váha! Vláčiť zrkadlovku a dva objektívy po horách mi dá riadne zabrať.

Martin
Na tej kóte sme neboli. Pošli fotku, možno nás to zaujme.
Náprstník červený u nás zatiaľ nie je zaradený medzi invázne druhy. Aj keď na hrebeni Agraša je to už povážlivé.
Je to západoeurópsky druh a jeho prirodzený výskyt najbližšie k Slovensku je v západných Čechách.

Martin knor

Skoda ze som nevedel, ze sem idete. Ale mozno viete, co za balvany su to na kote 437 nad Novou Banou, asi tu: N48.39593° E18.64919°. Vypadaju ako keby tam ktosi v minulosti robil haldu. Maju dost nezvycajnu farbu.

Na Agrasi som bol naposledy tuto jar prave kvoli tomu oknu. Hore som siel cez Chlm a potom tym hrebienkom ktorym ste schadzali, a dolu som pod strechou vedla cesty vystupal na hreben medzi "brehovskymi dolinami". Nato som este obehol okruh na Zvonicku, lebo som mal akosi privela energie :-:.

Naprstnik cerveny je tiez invazivna burina. Na Novom Zelande tvori suvisle podrasty svetlejsich lesikov a udusi vsetko ostatne.

PaliT

Agraš mám už dlho v “to do” zozname, tak teraz vidím, že sa tam isto oplatí ísť. Vďaka za pokračovanie tejto hodnotnej bludáriovej série.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma