Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Spolu na horách s PMR

Diskusná téma Spolu na horách s PMR

Ahojte turisti,

táto informácia sa k Vám dostáva s cieľom propagovať dobrú myšlienku a výrazne tak prispieť k bezpečnosti na horách. Pretože denne navštevujú naše hory tisícky ľudí, rôzne úrazy alebo kritické situácie sú na dennom poriadku. Jedna z možností ako pomôcť sebe alebo iným je mať kontakt s ľuďmi vo vašom okolí. Mobilný telefón je samozrejme výborná vec, no ten kto už v horách čo to prešiel, potvrdí, že signál nenájdete všade. Občianske združenie EmComm - záchranný rádiokomunikačný systém preto na báze dobrovolnosti odporúča využívanie PMR vysielačiek. Jedná sa o vysielačky určené výhradne pre širokú verejnosť - teda potenciál ich využitia je neskutočne veľký. Stačí ak tieto vysielačky správne naladíte ( kanál č.1, podkanál č.1 ) a hneď sú pripravené Vám pomôcť aj v miestach, kde GSM pokrytie chýba. Oproti mobilnému telefónu majú výhodu aj v tom, že ako prvému sa môžete dovolať človeku, ktorý je blízko Vás a pomôcť takmer okamžite. Rovnako dôležité informácie napr. o blížiacom sa zlom počasí môžete svojím vysielaním informovať naraz aj desiatky turistov. Rozhodujúcim faktorom pri používaní vysielačiek v teréne je ich množstvo. Pokiaľ bude dostatočné množstvo turistov používať PMR, vytvára sa “ľudská sieť” ktorá Vám bude vždy blízko a nápomocná.

Používanie PMR v horách ma svoje nesporné výhody. Budeme radi ak sa pridá čo najviac ľudí a využijú tento zaujímavý benefit rovnako ako napr. slnečné okuliare alebo ochrannú prilbu pri lyžovačke.

Info aj na webe: www.emcomm.sk

Pretože túto myšlienku vkladám do fóra, zároveň budem vďačný za akékoľvek postrehy k danej problematike a vecnú debatu.

Rc1

rudo mozno by bolo vhodne hodit tu zoznam vysielaciek ktore podporuju podkanal 1 pre prvy kanal pripadne dat nejake info o skusenostiach s nimi

Rudomadar

rc1:

dakujem ti za reakciu. Aktualne je pravda ze v predaji je viacero vysielaciek ktore podkanaly nepodporuju. Tieto vysielacky ale ak sa ne clovek pozrie na displeji zobrazuju len jedno cislo a to kanal. Tieto vysielacky niesu vhodne.
Staci teda laicky pohlad na displej... a pokial clovek vidi ze je moznost nastavit 2 rozne cisla tak drzi spravnu vysielacku.
Skutocne si staci dat pozor len na toto. Vypisovat modely vysielaciek by bolo na dlho a tie sa mozu casom obmienat.
Inak dobre skusenosti mam s znackou Motorola, Sencor. Ja som sa napr. pleskol po vrecku a kupil som si "drahy" par vysielaciek zn. Motorola za 90 eur. Ale ide to aj podstatne lacnsjei.

Ondro_RK

--> rudomadar,

mňa hneď napadá jedna otázka...

,,Stačí ak tieto vysielačky správne naladíte ( kanál č.1, podkanál č.1 ) a hneď sú pripravené Vám pomôcť aj v miestach, kde GSM pokrytie chýba."

Ako som sa dočítal - existujú dva druhy subkanálov / podkanálov:

1./ CTCSS (Continuous Tone Coded Squelch System)
2./ DCS (Digital Coded Squelch).

CTCSS - používajú staršie modely vysielačiek a DCS podporujú iba PMR najnovšej generácie.

Teda ktorý podkanál sa má zvoliť - CTCSS alebo DCS, toto tu neuvádzaš a nie je to uvedené, presnejšie nenašiel som to teraz narýchlo ani na odkazovanú stránku (emcomm.sk).

Pre uvedený účel treba pravdepodobne naladiť skôr CTCSS podkanál?

Alebo PMR vysielačky budú spolu komunikovať aj keď -starší model bude nastavený na podkanály CTCSS a novšia PMR na DCS?

Rudomadar

Ondro_RK:

Ondrej je to takto: Podkanal o ktorom rozpravame je CTCSS s hodnotou 67,0Hz.

V principe dnesne vysielacky obsahuju aj CTCSS a DCS kody. Zvycajne to je 38 CTCSS za ktorym automaticky pokracuje 83 DCS kodov. Stale ale plati pokial sa nastavis na kanal č. 1 a podkanál č. 1 budes to mat nastavené správne.
Na krabicke od vysielaciek mas preto napisanych 121 kodov (to su tie podkody cize 38CTCSS a 83DCS).

Je mozne ze si sa docital o digitalnych PMR vysielackach ktore sa zacinaju objavovat na trhu, tie su ale drahe a niesu rozsirene. Je vobec otazne ci sa ujmu.

Ondro_RK

...ja som v tomto absolútny laik, tak preto som sa to opýtal.
Sám mám vysielačky, ktoré ako píšeš podporujú obidva druhy podkanálov, teda CTCSS aj DCS, teda mám na výber, ktorý si zvolím (buď podkanál CTCSS a DCS je ,,off" alebo si zvolím novší DCS a ,,off" bude CTCSS).

Z toho, čo som si prečítal mi vychádza, že keď staršia PMR-ka bude nastavená na staršom CTCSS č.1 a novšia PMR-ka na DCS č.1 a kanál budú mať obe na č.1, tak spolu zrejme nebudú komunikovať, či?...
(ja toto v praxi odskúšané nemám).

Ondro_RK

...tak som vložil baterky do vysielačiek a odskúšal som to aj v praxi, teda platí to, že:
,,Z toho, čo som si prečítal mi vychádza, že keď staršia PMR-ka bude nastavená na staršom CTCSS č.1 a novšia PMR-ka na DCS č.1 a kanál budú mať obe na č.1, tak spolu" ==> nebudú komunikovať!

Teda, ako si napísal - treba mať nastavený kanál č.1 a subkanál CTCSS č.1 ;-)

TomXX

Ak to bude počúvať aj HZS, tak to bude super :) Spoliehať len na ľudskú point-to-point sieť je riskantné.

Rudomadar

Ondro_RK:
Ano ako pises. Nastavenie musi byt rovnake... avsak nemam informacie o tom ze by vobec existovali PMR ktore maju len DCS kody.

Vzdy to boli minimalne take co mali CTCSS alebo potom kombinacia s DCS a vzdy to zacina s CTCSS a pokracuje s DCS kanalmi....

Cize ak si to zhrnieme.... s takmer 100% istotou ak si na akejkolvek vysielacke naladis podkanal č1.... tak je to CTCSS hned prvy v poradi cize 67,0Hz. Preto tvrdim ze sa nemas moznost pomylit.

Co sa tyka HZS zarucit sa nevieme, nedavno sme to rozbehli a informujeme kde mozme... ci sa k tomuto pridaju zachranne zlozky uvidime casom - niektore uz boli oslovene.

Aj keby sa nepridali... nemusi to vadit... pretoze dolezity bude aj clovek ktory moze byt par stoviek metrov od teba ked budes potrebovat pomoc.

Ondro_RK

Rudo,
áno je to všetko tak, ako píšeš - akurát nebolo úplne jasné (iba mne?:-) aký subkanál treba použiť (CTCSS, či DCS?, čo ale už jasné je :-)

Mne sa na mojich vysielačkách na displeji priamo zobrazuje, či používam subkanál CTCSS alebo DCS (presne takto uvedené skratky mi to zobrazuje a teda sa môžem medzi týmito dvoma druhmi subkanálov prepínať).

Majitelia starších vysielačiek toto nepotrebujú riešiť, ale ľudia, ktorí majú ,,duálne" vysielačky - to znamená kombináciu CTCSS a DCS, aby vedeli, ako si ich v teréne/ pred vstupom do terénu majú nastaviť ;-)

Rudomadar

Ondro_RK:
teraz ale predpokladam ze nemas original PMR vysielacku ale cosi ine pretoze bezne ludia vobec nemaju informaciu ci dany kod je CTCSS alebo DCS... proste to maju ako nejake cislo na displeji. Idealne by to bolo nekomplikovat kodom... vtedy ale vznika velke riziko rozneho rusenia a ked to ma clovek vypnut aby ho to nerusilo straca to vyznam.

Peter61

Rudo,
CTCSS + DCS majú aj Silvercrest za 37 € ( ak sa nemýlim, bloček nemám poruke).

Rudomadar

Ondro_RK a Peter61:
chalani dakujem, dopisal som to na WEB aby v tom mali aj ostatni lepsi prehlad.

Ja?No!

Zaujímavý nápad, ale:
Keď idem s partiou asi by nebolo vhodné, aby sme medzi sebou komunikovali na ch1ctcs1 a tým ho blokovali.... Ak budeme komunikovať na inom kanáli, nebudeme počuť žiadosť o pomoc na 1. Kanáli so subtónom 1. Bolo by potom vhodné, aby každý nosil dve vysielačky. Jednu na núdzové volanie a druhú na komunikáciu s kamarátmi.
Som to trochu pritiahol za vlasy. Ale len aby sa nezabudlo....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov