Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Spolu na horách s PMR

Diskusná téma Spolu na horách s PMR

Ahojte turisti,

táto informácia sa k Vám dostáva s cieľom propagovať dobrú myšlienku a výrazne tak prispieť k bezpečnosti na horách. Pretože denne navštevujú naše hory tisícky ľudí, rôzne úrazy alebo kritické situácie sú na dennom poriadku. Jedna z možností ako pomôcť sebe alebo iným je mať kontakt s ľuďmi vo vašom okolí. Mobilný telefón je samozrejme výborná vec, no ten kto už v horách čo to prešiel, potvrdí, že signál nenájdete všade. Občianske združenie EmComm - záchranný rádiokomunikačný systém preto na báze dobrovolnosti odporúča využívanie PMR vysielačiek. Jedná sa o vysielačky určené výhradne pre širokú verejnosť - teda potenciál ich využitia je neskutočne veľký. Stačí ak tieto vysielačky správne naladíte ( kanál č.1, podkanál č.1 ) a hneď sú pripravené Vám pomôcť aj v miestach, kde GSM pokrytie chýba. Oproti mobilnému telefónu majú výhodu aj v tom, že ako prvému sa môžete dovolať človeku, ktorý je blízko Vás a pomôcť takmer okamžite. Rovnako dôležité informácie napr. o blížiacom sa zlom počasí môžete svojím vysielaním informovať naraz aj desiatky turistov. Rozhodujúcim faktorom pri používaní vysielačiek v teréne je ich množstvo. Pokiaľ bude dostatočné množstvo turistov používať PMR, vytvára sa “ľudská sieť” ktorá Vám bude vždy blízko a nápomocná.

Používanie PMR v horách ma svoje nesporné výhody. Budeme radi ak sa pridá čo najviac ľudí a využijú tento zaujímavý benefit rovnako ako napr. slnečné okuliare alebo ochrannú prilbu pri lyžovačke.

Info aj na webe: www.emcomm.sk

Pretože túto myšlienku vkladám do fóra, zároveň budem vďačný za akékoľvek postrehy k danej problematike a vecnú debatu.

Peter61

rudo :
šrac naj sebe kupi daco poradne a poradňe blbuvzorne ! ( vihodňarski variant na "blbuvzorne" ňeznam)
Tak, jak som pokupel ja tote Motoroli.

BA zajac

Dobry den . Vedeli by ste mi pomoct?
mam vysielacku PMR ktoru som si teraz nedavno kupil .. model baofeng UV-82.
skusam uz skoro tyzden..s kamaratom sme na jednej frekvencii jemu sa viem dovolat ..cisto ma pocuje no on mne nie..vobec mi vysielacka nereaguje na jeho volanie ..uz som to skusal aj s ostatnymi kamosmi ktori maju vysielacky a tak isto oni ma poculi no ja nikoho

Juman

Ahojte. Zvažujem kúpu PMR kvôli lezeniu v horách.
Kamarát ma dobrú skúsenosť s týmito (parádny rozmer 120 x 54 x 14):
cbone.sk/…/vysielacky-intek-s…

Je to ale už trochu starší model, nedá sa nabíjať cez micro USB alebo USB-C kábel.

Pozeral som niečo na aliexpresse v prijateľnejšej cene, ale neviem posúdiť, či ide o naozaj o PMR/LPD vysielačky. Vedeli by ste mi poradiť?
Napr.
Baofeng bit.ly/2DYMR8k

no name bit.ly/3axP46B

BA zajac

@Peter61

Dobre hovoris. Vsak to je to, co sa snazim tuna vysvetlit. Ide o to aby sa takyto nastroj rozsiril co najviac. Na to treba, aby to bolo co najjednoduchsie, cim menej nastaveni, pripadny pouzivatel si musel pamatat minimum faktov okolo pouzitia a bolo to pouzitelne aj na tych uplne najnajjednoduchsich technicky uplne zastaranych PMR staniciach. Rusenie ostatnych, ked pouzijem emergency volanie ? Vsak to iba zvysi pravdepodobnost, ze ma niekto zaregistruje :)

Peter61

BA zajac a Rudo :
jedná sa o ľudí, ktorí si kúpili /požičali ručku, dali ju do DW módu a sú buď potenciálni zachraňovaní, alebo "zachraňovatelia"= posúvajú info cez mobil na IZS. Problém je v tom, kto čo má čo hovoriť.Z vašich prispevkoch rozumim tak akurat spojkam a interpunkcii, porozumejú vám lepšie úplní začiatočníci ?

Ako som písal v septembri, ručky máme v klube > 15 rokov a fičali sme na takej ručkovej skupine napr. v Doline Zeleného plesa, ale iba na nej kombinácii kanál/podkanál.

Rudomadar

BA zajac

moje vsetky PMR vysielacky ktore mam si pamataju subton ktory nastavim. Cize raz si nastavim 1/1 a vzdy ked prepinam kanaly prestavuje sa aj posledne pouzity podkanal pre konkretny kanal. Pustit slaby signal alebo nepustit pri zapnutom CTCSS je otazka na hranici pocutelnosti. To mam odskusane a malo kto bude chodit s otvorenou sumovou branou aby chytal slaby signal. Pokial by sa jednalo o profi segment kde vysielacky vynikaju svojou specifikou selektivitou tak mozme uvazovat vypustit podkanal no aj tak pri pestrosti prevadzky by sa mohlo stat ze niekto bude pouzivat kanal 1 a podkanal iny a tak by svojim vysielanim ineho rusil. Vysledok by bol ze dotycny radio vypne a tak sa to cele vymkne ucinku.

Bezne sa stava ze jeden prevadzac pouziva viacero firiem - kazda firma dostane radio so svojou CTCSS a tym ze komunikuju skor sporadicky prevadzac to zvlada a firmy sa medzi sebou nepocuju. Mas tak efektivnejsie vyuzite pasmo.

BA zajac

OK.

Take pravidla ste vybrali, nech su. Ale ja chcem upozornit na to, ze pre spolahlivost emergency spojenia je lepsie pouzivat kanal bez subtonov. Pri slabych signaloch prijimac s vypnutym subtonom pusti relaciu aj pri slabom signali. Pokial je subton na prijimaci zapnuty, slaby signal neotvori sqelch. Ak neveris, vyskusaj. :) A este navyse: pokial si v strese a potrebujes sa dovolat, je lepsie jednoducho prepnut na dany kanal a volat, nez nastavovat subton. Jasne, ked mas dobru rucku, kde su pamate alebo pouzivas standardne rovnaky subton vsade, tak to neplati. Asi tolko z praxe :)

Rudomadar

BA zajac

pokial vychadzame z aktualneho stavu kde niesu ziadne pravidla stanovane a kazdy si vysiela kde chce nema velmi vyznam riesit vhodnost kanalov. Aj po debate nasej clenskej zakladne OZ EmComm kde clen OZ je zamestnancom telekomunikacneho uradu a radiovu komunikaciu ma na dennom poriadku sa vybral kanal 1 a podkanal 1. A ano sucasny stav je taky aky je ale to nas nesmie brzdit.... musime si uvedomit ze PMR je vlastne 18 rokov rozbehnuty vlak bez pravidiel. Ak si ale stanovime ze PMR11 budeme brat ako emergency, zvysok je o informovani ludi (rovnakom informovani ako keby sme zvolili hoc aky iny kanal)... a pretoze ze ide o vec prospesnu verejnosti, pretoze z toho nik iny ako ludia nemaju uzitok.... verim ze osvojit si jedno jedine pravidlo s troskou logickej uvahy dokaze kazdy.
Netvrdim ze sa to ujme zo dna na den ale prave toto nas moze niekam posunut.

BA zajac

@rudomadar

OK. Ale v tom pripade je ovela vhodnejsie zvolit iny kanal ako 1. Dost casto sa potulujem po kopcoch s ruckou a preskenujem si aj PMR pasmo. 90 percent su zeriavnici alebo im podobni robotnici, 9 percent decka na prvom kanale, lebo ten maju obycajne defaultne zapnuty. A zvysok vsetko ostatne (ale je pravda, ze sa vacsinou potulujem mimo hlavnu turisticku sezonu :)
Ten cesky siedmy je mozno vhodnejsi, aj ked sa zvycajne pouziva na dialkove spojenia, vsak pracdepodobnost vzajomneho rusenie je velmi mala.

Rudomadar

BA zajac

podkanal je nejaky TON ktory my nepocujeme ale vysielacky ho registruju.
Cize pises dobre - z reproduktora sa ozve relacia len v tom pripade ak TON je zhodne nastaveny ako na vysielacej strane.

Spravne hovoris aj to, ze pokial si podkanaly vypnes (alebo nastavis na NULU)tak budes pocut kazde vysielanie - cize vysielanie s hoc ako nastavenym podkanalom.

Preco sme ale nastavili aj podkanal: odpoved je velmi jednoducha. V pripade ze by ktosi nevedomky pouzival Kanal 1 s inym podkanalom alebo celkom bez podkanalu... nikoho to nebude rusit. Ziadneho turistu ani chatara. Vysielacka vtedy nereaguje ani na nahodne zarusene oblasti alebo elektroniku v blizkosti ktora moze byt zdrojom takeho rusenia a sposobuje neprijemne sumenie - sum vie byt velmi neprijemny.
V Cechach maju tak nejak dohodnuty kanal 7 ze si tam skusaju robit spojenia na dialku - avsak ako EMERGENCY kanal nemaju zvoleny ziadny. A vobec sa cudujem preco za 18 rokov odkedy existuje PMR nikoho nenapadlo vyhradit si akykolvek kanal na tento EMERGENCY ucel. Niekedy davno ked bolo este CB pasmo (27 MHz)jedine pre siroku verejnost tak u nas v Kosiciach bol vyhradeny kanal č.9 a dokonca ho pocuvali policajne zlozky.

BA zajac

Prebehol som siskusiu iba velmi povrchne,ale si myslim, ze treba zdoraznit jednu vec: Podkanal na PMR je vlastne filter. Teda ak mam na hociktorom kanale PMR pasma zapnuty podkanal x, tak stanica pusti do prijimaca iba ten signal, ktory nesie zo sebou podkanal x. Hociktory iny sice prijima, ale neprepusti. Teda z toho plynie, ze naopak, ak som na prijme na kanale bez nastaveneho podkanalu x (teda napriklad na lacnej PMR stanicke bez moznosti nastavenia podkanalu) pocujem VSETKY relacie, nech maju nastaveny hociaky podkanal alebo nemaju nastaveny ziadny. Teda na emergency komunikaciu staci kamal 1 bez nastanveneho podkanalu. Akurat potom bude pocut aj nie emergency komunikacia na kanale 1. Toto je aj dovod, preco maju (asi, neviem to urcite) dohovoreny 7 kanal PMR v Cechach a neriesia subkanal. Potom staci mat nastaveny DW.

Rudomadar

Peter61

no je to tak ako píšeš :) Ten kto nemá chuť veľa investovať to vie zriešiť lacno. Ja kedže viem že to budem opakovane používať tak som sa pleskol po vrecku a kúpil drahšie za 42 eur :)

Rudomadar

Peter61:
to uz bude aj terenom pretoze medzi vami boli velke steny ktore signaly mohli odrazit.... niekde cosi preskocilo co si pocul... a nieco uz nepreslo. Zalezi samozrejme aj od vysielaciek... a hlavne od velkosti anten... cim bude antena vacsia tym bude lepsia. Napr. Motorola T82 ma vacsiu antenu a na Popradskom plese mi aj teraz potvrdili ze s nou maju najlepsi dosah. Takze sa mi aj potvrdzuje to co cesi skusaju - teda urobit spojenia na co najvacsiu vzdialenost a tam si ich tiez pochvalovali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma