Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrebeň Nízkych Tatier priechodný bez obmedzení

Jaro.q

No je tu ešte možnosť presťahovať sa na cyklistické trasy, ktoré sú dobre vyznačené. Niet nad to, keď večer slnko zapadá a osvieti odrazky na stromoch.

Martin knor

Hej, a naucny chodnik cez tie cintoriny sa bude volat "Baretka tour". Vhodne aj pre rodiny s detmi :-D .

Peter61

13:08 martin knor
ta si ale riadne zaostalý, vy doma asi aňi eľektriku nemace.
To bude predsa digitálny symbolický cintorín ( každý výrobca baretiek bude mať svoj.)

Martin knor

Hej, a pod Ostredkom na symbolickom cintorine zacnu pribudat tabulky s dovodom umrtia: "Vybil sa mu mobil." :-)

Peter61

to už bude ok
ing. E.Š. už bude dávno na zaslúženom dôchodku a škody budú napravené.

PaliT

Dajme zraz na Andrejcovej 2069 a pozrime sa, ako sa tým značkárom z KST darí... ;)

Peter61

@ 10:22 Lubo:
no, ehm jemne som zrána naznačil to vedenie. Za tie peniaze by mali značky v omnoho lpešom stave.

10:55 PaliT :-P

PaliT

Už sme o tom debatovali viackrát, ja prorokujem, že navigáciu na horách preberie GPS, značky v teréne prestanú byť v tejto forme obnovované a pre pohodlie prežijú ešte šípky na orientačne problematických rázcestiach. HZS zas zachová tyčové značenie kvôli zime.

Práve píšem jeden článok z túry, ktorú som až na zlomok vzdialenosti, prešiel len podľa ciest a chodníkov v digitálnej mape, pričom som si ešte doma naklikal hrubý koncept v tunajšej mape. Tento postup funguje perfektne, dokonca viackrát by som v minulosti pre (ne-)značenie zablúdil, keby som si neskontroloval polohu v telefóne.

Značky (ako ďalší umelý zásah do prírody) sa stanú anachronizmom. Za seba poviem, že ukončenie údržby môže nastať ihneď, nahradí ho katalóg gpx trás.

Lubo

Dovolim si tvrdit, ze aktualny pocet a vekova struktura znackarov nie je otazka penazi ale toho, ako funguje KST. Peter pripomenul nasu snahu pomoct znackarom. Zohnali sme aj nejaky grat (jeden citatel presmeroval na nas zamestnanecky grant z velkej IT firmy) a pustili sme sa do toho. Lenze velka cast nasej snahy bola priam torpedovana na vedeni znackarskej komisie a nebyt par nadsenych znackarov, ktori to cele nakoniec zachranili, tak by sme mohli akurat tak grant potupne vratit. Nebohy Arnost Guldan, ktory napriek svojmu vysokemu veku bol velmi pokrokovy a vedel pritiahnut mladsich ludi, sa isto v hrobe obraca(l) nad tym, co stvara(la) jeho nastupnicka. V centrale chcu peniaze (a ze oni vedia co a ako s nimi), nie pomoc s pritiahnutim novych ludi k znackovaniu.

Dalej, ked sme na TIM pridali okrem novych smerovnikov aj informacnu tabulku (v sulade so znackarskoui normou) o tom, ze sme pomohli, tak nas nahlasovali kreteni na NPVF za reklamu v narodnom parku a tabulky nicili. To, ze v terene su na smerovnikoch info o pomoci od Toyoty, Ekopolisu, Sedity / Tatranky, ci energofiriem, to je OK lebo velkyc sa bojime a HIKINGu si s radostou kopneme.

Takze vazeni nie peniaze, ale zhnite centralne struktury KST (prizvukujem centralne) a debilita niektorych nasich spoluobcanov nas vyliecila zo snahy pomahat a zamerali sme sa inam. To, ze znackovanie funguje je nie vdaka centrale KST ale napriek nim. Preto su take regionalne rozdiely. Preto sa granty smeruju priamo na odbory KST (ak maju pravnu subjektivitu) a nie na centralu. Preto niektore VUCky priamo financuju obnovu a potom to vyzera od kraja ku kraju inak a nie uplne v sulade so znackarskou normou.

Peter61

Dušan Šrenkel:
obnova značiek sa robí nekoordinovane a neefektívne. Niekde sú 40 ročné značky
hiking.sk/…/stare_a_raritne_s…, niekde sa o obmieňajú zánovné tabuľky napr. kvôli tomu, že treba zmeniť /doplniť číslo TZT, ktoré nemá pre užívateľa žiadny význam.
Reakcie na podnety ( nepresnosti etc.) na značenie kst.sk/…/znacenie-organizacia… som zažil pomerne obskúrne.
Ak takto komunikujú aj dovnútra, nedivím sa že mladých je málo.
hiking.sk/…/znackovanie_slovn…
spolok.hiking.sk/…/big_znacko…

Jedna vec je urobiť jednorazovú brigádu, druhá vec je každý (druhý) víkend robiť verejnoprospešnú prácu a doplácať na ňu z z vlastných zdrojov. Nie každý dôchodca má 800 € dôchodok a namiesto stráženia vnúčat pôjde značkovať.
Čo sa týka sadzieb za prácu, je to asi vec na prehodnotenie vykonávacieho predpisu, či nie ?

Dušan Šrenkel

@ private
Ďakujem za ochotu. Len tak ďalej :)
@Peter61
Neviem, čo tým údajom o dotácii bolo naznačené. To, že som spomenul, že práce ohľadom sprechodňovania turistických chodníkov nie sú až tak ohodnotené, neznamená to, že nám dotácia na značenie nestačí. Nechcem tu veľmi rozoberať sumy za jednotlivé výkony, ale niečo predsa spomeniem. Podľa terajšieho vykonávacieho predpisu je sadzba za obnovu značenia 9.40€ na kilometer. (v hrubom, je v tom zahrnutých aj 20 minút bežných prác ako osekávanie okolo značiek). A na práce ako spriechodňovanie chodníkov alebo terénne úpravy, uvedené v predpise ako "iné práce v teréne" je sadzba 3.40€ za hodinu (v hrubom). A pritom sú to namáhavejšie práce. Na to som poznamenával. Samozrejme k tomu prispieva aj veková štruktúra značkárov, hlavne vyškolených, kde vo viacerých prípadoch hlavne zdravotné dôvody spravia svoje. Nevravím že je to tak vždy, to už každý zo značkárov vie najlepšie sám. Podľa môjho názoru sa situácia ohľadom značenia za posledné roky v mnohých regiónoch zlepšila. Len ako všade, stále je čo dolaďovať. Ale tak to jednoducho chodí.

Private

@ Dušan Šrenkel:
Ta ista skupina mladych zdatnych horopozitivnych dobrovolnikov, ktora pomahala Horskemu spolocenstvu s cistenim znackovanej trasy nad Certovicou, ponuka pomoc aj pri obnove znackovania. Ak mate zaujem o tuto dobrovolnicku pomoc, kontaktujte ma emailom.

Dušan Šrenkel

Chcem sa len vyjadriť k starostlivosti o stav turistických chodníkov. Je pravdou, že značkári KST okrem značenia majú na starosť aj priechodnosť turistických chodníkov, samozrejme značených. Problém býva v tom, že práce ohľadom týchto aktivít sú fyzicky a časovo náročné a nie tak finančne ohodnotené ako napr. obnova značenia. Navyše stav (počet, vekový priemer) vyškolených značkárov je taký aký je, takže do podobných namáhavých činností sa značkári moc nehrnú (dúfam, že som tým nikoho neurazil). Preto sme radi, keď nám pomôžu dobrovoľníci aj brigádami, ako je táto.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma