Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Loviec do Žikavy cez štyri kremencové hôrky

Diskusná téma K článku: Z Loviec do Žikavy cez štyri kremencové hôrky

Z času na čas sa radi vraciame do pohoria Tribeč. Je to vždy vtedy, keď si chcem užiť harmóniu dramatických kremencových skál, čarokrásnych dubových lesov a, v neposlednom rade, neokukaných výhľadov. Tentoraz voľba padla na Pliešky v okolí Loviec a Žikavy. Pomenovanie kremencových hôrok v Tribeči je dosť monotónne. Prevládajú názvy ako Hôrka, Skalka a Plieška, no všetky tri sú vystihujúce.

Igor.marhevsky

Tie suťoviská pod kremencovými hôrkami v Tríbeči nie sú žiadne haldy ani lomy. Vznikli prirodzenou eróziou kremenca, keďže Tríbeč je geologicky veľmi pestré a nesúrodé pohorie - Kremence tvoria jeho veľkú časť a vďaka ich nekompaktnosti už na povrch ako skalné formácie vystupujú iba ojedinele práve vo forme kremencových hôrok. Viacero takýchto kremencových "kamenných morí" možno v Tríbeči vidieť napr. spomínané "haldy" na Kozom chrbte - pod Plieškou, ďaľšie ešte väčšieho rozsahu je pod Pyramídou na Zobore, podobné kremencové sutinové kužele sú aj pod Oselným vrchom a Veľkou Ostrou, Studeným hradom pri Jelenci, na Skalke pri Hrušove alebo aj v oblasti Prostrednej skaly nad Skýcovom. Niektoré sú viac či menej prerastené trávou, vresmi či dokonca lesom a prekryté plytkou vrstvou štrku, pôdy a humusom, niekde sú tvorené veľkými kremencovými blokmi, inde doslova "štrkom" ktorý vyvoláva dojem akoby ho tam niekto navozil nákladnými autami avšak v každom prípade ide o prirodzené formácie spôsobené eróziou.

Tomka

Martin, keď sme išli pred rokmi od zubrov, chceli sme ísť na Pliešku, ale kvôli obore sme sa tam nedostali /bála som sa diviakov/.
Vyzerá, že to čudné miesto je za oborou. Lesníci/poľovníci majú za oborou viac takýchto vyholených miest, zrejme krmoviská. Chcelo by to novší záber.
Nenašli sme zatiaľ mapu kde by boli ohrady komplet zakreslené. Keď aj sú zakreslené, väčšinou nie sú správne zakreslené.
Teraz sme boli na severe Tribeča a tam sme našli miesta kde staré oplotenie ležalo na zemi a nové viedlo úplne ináč ako staré.

Martin knor

Mne sa pacia tie brezy.

Na JZ svahu Pliesky, tesne nad dolinou, je cosi cudne. Je to nejaky lom, ci halda? A neviete, co sa tam tazilo?

Tiez ma zaujima, ci je na internete nejaka mapa, v ktorej su tie ploty zakreslene.

Jana T.

Danka, aj odo mňa letí veľká vďaka. :) Práve som dopozerala Peňažnú...

Tomka

Šubovič
Jéééj, ďakujem aj z všetkých našich kamarátov.
Slovensko je úžasná krajina a treba propagovať aj tie menej známe miesta.
Skalka nad Brezinami je asi dookola oplotená, ale my sme neprešli celú dĺžku oplotenia. Určite však má viacero vchodov. Okrem toho čo sme ním my prešli, je pravdepodobne aj na červenej značke a myslím si, že aj pri horárňach Piesky a Dlhé diely.
Tie, ktoré patria štátnym lesom majú prechody cez rebríky a tak by to malo byť! Tým súkromným sa snažíme vyhýbať, lebo ich majitelia sú väčšinou arogantní "nadľudia".
Keby som chcela byť "sprostá", tak poviem ako pán Hrnčiar - "Nechytili nás!"
Zatiaľ sme teda nemali žiadny problém.:):)

Šubovič

Dievčence a chlapci, ste fantastickí. :-)
Páči sa mi, že objavujete aj miesta málo známe, a vidíte krásu aj tam, kde iní ani nie. Vy tie miesta neprebehnete, ale preskúmate, presnoríte a výborne zdokumentujete. Páčia sa mi vaše fotky a video nemá chybu. Prajem si,(samozrejme aj vám) aby vám to v dobrom zdraví šlapalo aj naďalej, aby som sa zas nejakou vašou reportážou mohol potešiť.
Jedna otázka- Skalka nad Brezinami je koldokola ohradená? Ako je to so vstupom do zverníc, nie sú problémy, ak vás tam niekto načapá, aj keď to patrí štátnym lesom?

Ďakujem, veľmi sa mi toto páčilo. Laco

Tomka

v.v.l.a.a.d.o.o.
Ďakujem za upresnenie :)
Takže skomolenina.

V.v.l.a.a.d.o.o

Názov Hrdovická je z pôvodného Hradovická, lebo skalky sa ponášajú na zrúcaniny hradu.

Tomka

PaliT
mapy.hiking.sk/?x=18.37398…
Cez bránu ide cesta na horáreň Dlhé diely.
Pali, my vždy ideme tvrdohlavo vedľa plota a on sa ten prechod vždy nájde. Najradšej máme rebrík, ale poslúži aj padnutý strom či diera v plote.:)

JarinoM
Súhlasím. Hrdovická patrí medzi TOP kremencové hôrky.:)
Ozaj, nevieš náhodou pôvod jej mena?

JarinoM

Pekné su tieto hôrky. Ja mám v obľube Hrdovickú z Topoľčianskej strany, asi preto, lebo tam bývam :)

PaliT

Jéj, pekné objasnenie miest, kam som sa posledne cez ploty (nechcelo sa mi preliezať) od Vlčieho kúta nedostal. Článok z podobnej lokality už je niekde v poradí.

Kde presne je ten rebrík?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma