Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tajomná smrť v Javorovej doline

Diskusná téma K článku: Tajomná smrť v Javorovej doline

Pre mnohých poľských milovníkov Tatier sa slovenská Javorová dolina spája s dvomi tragickými udalosťami: so smrťou jedného z najlepších horských záchranárov Klimeka Bachledu v roku 1910 a so záhadnou smrťou troch Poliakov v blízkosti Žabieho Javorového plesa v roku 1925. Najmä druhá tragédia je bezmála sto rokov veľmi diskutovaná a odborníci i bežní turisti sa snažia nájsť jej príčiny. Zatiaľ sa to nikomu nepodarilo.

Pencurák

Zaujímavý a tajomný je tento tatranský príbeh Beata...

PaliT

Dobrá detektívka... Mali by to poslať Karikovi, bude román.
Inak si myslím, že téma je zrelá na ghost busting.

Martin knor

Zaujimave citanie. Mna na tom celom fascinuje najma to, ako malo vieme o nasich susedoch. Beta, mna zaujima viac co napises o Polsku, ako to, co napises o Slovensku.

Bazin

zaujimavé čítanie, často precházame miestami, ktoré majú svoju históriu o ktorej vôbec netušíme.

Adushka

Smutná história. Vďaka Beáta za článok, bez neho by som o tomto netušila. Bolo to zaujímavé čítanie.

Bazin

Martin, naopak pre mňa je zaujimavý, inšpirujúci pohľad turistu z druhej strany tatier.

PaliT

Tiež sa pridávam, pohľad Bety na slovenské reálie sú výborným oživením.

Ale tu by som si rád ešte objednal pokračovanie a podobné spracovanie úmrtia Klimka Bachledu v končinách blízkym tomuto článku.

Beta

S tým Karikou toto je dobrý nápad. Asi mu pošlem linku ;-), som istá, že nepozná tento príbeh. Ja som to napísala hlavne preto, že som zistila, že na Slovensku pravdepodobne nikto o tom nepísal. O našim Klimeku nenapíšem, lebo je toto pre mňa príliš náročné :-). Aj dnes sa u nás povie, že on bol najlepší horský záchranár. V Javorovej doline, popod Malým Javorovým štítom bola obetovaná mu tabuľka, prenesli ju potom na cintorín pod Ostrvou.

Martin, keď píšem o slovenských horách, vždy sa snažím písať o niečom novým, čo ešte nie je známe, hoci keď čítam Tvoje články alebo komentáre do článkov, myslím si, že pre Teba neexistue niečo "ešte neznáme na Slovensku" :-).

Veľmi pekne ďakujem všetkým za prečítanie. Aj tým, ktorí prečítajú.

A ešte by som chcela verejné poďakovať Soni (šéfredaktorke hiking.sk) za peknú edíciu a Peterovi za veľmi trpezlivú jazykovú opravu. Dobrá spolupráca vždy je pre mňa dobrá motivácia. -)
Martin knor

Aha, dalo sa to pochopit aj tak, ako som to nemyslel. Podla mna toto je pribeh, ktorym ziju Poliaci a Polsko. Hoci sa geograficky odohral u nas, Slovakov sa netykal, takze u nas o tom nevieme. A to je skoda. Ale nie je to skoda iba preto, ze sa udial u nas. Skoda je to aj preto, ze sa tyka nasich susedov a my by sme mali vediet, co je pre nasich susedov zaujimave.

Aj pri spravach by som privital, keby boli spravy z domova, potom spravy co sa deje u susedov, a az v tretom slede o zvysku sveta. Lebo ked clovek zije povedzme v Skalici, alebo v Trstenej, ci vo Filakove, tak ma podstatne blizsie k susedom ako k vzdialenym oblastiam statu v ktorom zije. Takze mu moze byt uplne ukradnute, co sa udialo napriklad v Humennom (zdoraznujem, je to priklad).

Je to vsak na dlhsiu debatu a kratke reakcie pod clankom na to nepostacuju. Suvisi to s tym, ze moj dedko napriklad bojoval za Rakusko-Uhorsko a tak aj zil. Ako obcan Rakusko-Uhorska. Tento sucasny pidistatik prelezeny korupciou ... skoda reci. Este ze ta priroda je tu vcelku pekna ... no aj tu nam mocipani usilovne nicia.

Pinciotti

Karika to predsa len pozna, myslim że si to naštudoval, vo svojej knihe odohravajucej sa v Tatrach, príbeh spomínal (a prekrútilil ako sa mu hodilo - ale to je umelecká licencia. Spomínal aj iné známe tatranské záhady a snáď všetky si upravil :)
Poliaci majú literatúru, zdroje, povedomie (takisto aj správu národného parku a teraz nechcem rozlišovať čo ktorá z našich smiešnych organizáciu má v kompetencii - či štátne lesy TANAPu, či ochranári, či Horský Vodcovia)o Tatrách na oveľa vyššej úrovni ako my. Kto skutočne miluje Tatry a chce poznať históriu a kvalitné zdroje, poľštine sa nevyhne. Slováci v roku 2019 nevedia ani ktorý ich vodopád je najvyssi

Pinciotti

A inak Karikova kniha Priepasť je podľa mňa dosť slabá, ale naozaj sa mu nedá vyčítať že by sa na Tatry nepripravil. Myslím len, že do Slavkovskej doliny sa od magistrály síce dá ísť ale najjednoduchšie je naozaj inak :)

Shatterhand

Karikovi diskusiu hiking.sk určite netreba predstavovať. karika.sk/…/novy-roman-priepa… Tu priznáva inšpiráciu. Ja jeho knihy nepoznám, ale "tatrológia" ma zaujíma, preto som ju v kníhkupectve otvoril. Už umiestnenie do Slavkovskej doliny z nej robí čistú fikciu, zjavne prevzatú od zakladateľa témy, ktorý sa domnieva "by mohlo ísť o oblasť Studených dolín, resp. Slavkovského štítu". Duch skoku však bol (je?) inde. Menej než absolútna pravda ale viac než len povesť.

Tramtária

Zaujímavé toto "tretina účastníkov diskusie (hlavne ženy), predpokladala, že Waleria otrávila mužov". Poľsko, to musí byť raj pre psychoanalytikov a čitateľov Stieg Larssona :).

Ale je to zaujímavý Príbeh. S emóciami, tajomným, záhadou...

Beta

:-) :-) tramtária, keď ide o "Poľsko, to musí byť raj pre psychoanalytikov" - asi máš pravdu :-), keď ide "čitateľov Stieg Larssona"- máš pravdu.

Kariku linku nepošlem :-(

pinciotti, štruktúra a financovanie toto je jeden problém. Je toto ešte charakter národa :-). Veľakrát som počula od Slovákov, že Slovák má najviac rád svoju lokalitu, nezaoberá sa ďalšími regiónami. Poliak naopak, on svoju lokalitu malo pozná, ochotne sa zaoberá cudzími lokalitami :-). Väčšinu kníh a článkov o našich Tatrách napísali ľudia, ktorí nepochádzali zo Zakopaného či tatranských dedín, len tu prišli, zapáčilo sa im, niektorí sa tu presťahovali. Tak o veľmi malej lokalite píšu ľudia z celého Poľska,ktoré je predsa dosť veľký štát :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov