Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: M. Dobšovič: rekreácia je hlavnou funkciou mestských lesov

Diskusná téma K článku: M. Dobšovič: rekreácia je hlavnou funkciou mestských lesov

Mestské lesy v Bratislave sme dlhodobo vnímali ako organizáciu, ktorá nevie alebo nechce skĺbiť ťažbu dreva s požiadavkami obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta na rekreáciu v prírode. Tí v sezóne prichádzajú na územie lesoparku rádovo v tisícoch, existuje údaj zo spočítavania návštevníkov spred pár rokov, ktorý hovorí o 7 tisícoch návštevníkov denne. Dôležitou zmenou v roku 2014 bolo zníženie ťažby v lesoparku z 18 000 m? ročne na 5 000 m? ročne. Tento rok mestskí poslanci prijali na slovenské pomery revolučnú zonáciu, ktorá ponecháva 54 % územia bez zásahov a aj vo zvyšku sa bude hospodáriť veľmi citlivo. O nej, ale aj o iných témach sme sa rozprávali s riaditeľom MLB Matejom Dobšovičom.

TomXX

Veľmi príjemné čítanie, ďakujem.

Martin knor

Wow, to bolo citanie! Mimoriadne ma tesi ta tazba vyberkovym sposobom. Ziadne vykrucacky, ze aby sa tak mohlo tazit musi byt les specialne sadeny. Proste, kde je vola, tam je cesta.

Trochu mi prekaza akurat ta mozna rezervacia. Ked ju vyhlasia, tak tam bude vstup mimo vyznacenych chodnikov zakazany, co protireci zmyslu zmien.

Sona

Vidis, to mi nenapadlo. Dobra pripomienka. Poslala som este otazku.

Sona

Páči sa, odpoveď od Mateja Dobšoviča: "Už v návrhu na vyhlásenie PR žiadame o udelenie výnimky na voľný pohyb osôb. Čiže v tejto rezervácii bude úplná voľnosť pohybu zvierat aj ľudí. Na tomto je široká dohoda aj medzi ochranármi aj medzi odbornou verejnosťou, predsa len sme v BA.

Z vlastnej skúsenosti viem, že priamo do porastov v centre budúcej rezervácie chodí veľmi málo ľudí, takže sa neobávam že by tam nejako významne zasahovali do jej prirodzených procesov."

Martin knor

Parada, nemam co dodat. Ked vyrubu posledne lesy v NT, zacnem chodit na turistiku do lesoparku :-D .

Martin knor

Jaro, ked to das bez GPS-suradnic, tak to moze byt kdekolvek. Ale ja som myslel tieto (vid nizsie). Myslim, ze podobne rozsiahly holorub existuje v MK iba vo vojenskych lesoch.

Lubo

Jaro.q: v clanku je mapa lesov, ktore patria pod mesto. Napr. uz Biely Kriz je mimo.

Jaro.q

Bezzásahové údenie od Červeného Kríža smerom na Biely Kríž. (Tie 2 tmavé fľaky za Vidricou sú smrekové porasty, ktoré boli nedávno kvôli lykožrútu ťažené).

Martin knor

Jaro, na tej mapke v clanku sa dost zle orientuje (je prtava), ale mne to pride, ze je to na hranici mestskych lesov vpravo hore. Nejedna sa o to uzemie vytazene statnymi lesmi, ktore sa spomina v texte?

Jaro.q

Martin,
jedná sa o bezzasahové územie MLB.Však ten prístrešok patrí tiež MLB.Tie "holoruby" sa ťahajú už od Výpaleniska/Červeného Kríža okolo Panovej lúky smerom na Biely Kríž.
Pri Bielom Kríži to patrí už mestu Sv. Jur. Lesom SR patrí územie až za Vydricou.

A dole v pravo máš súradnice GPS.

Lubo

@MartinKnor
V kratkom case pribudne na turisticku mapu vyobrazenie zonacie MLB. Uz dlhsie to mam v inboxe ale nedostal som sa k spracovaniu :-)

Jaro.q

Lubo,
snímka je z dielca 796a. No a samozrejme aj daľšie dielce žlto o vyfarbené.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov