Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: M. Dobšovič: rekreácia je hlavnou funkciou mestských lesov

Diskusná téma K článku: M. Dobšovič: rekreácia je hlavnou funkciou mestských lesov

Mestské lesy v Bratislave sme dlhodobo vnímali ako organizáciu, ktorá nevie alebo nechce skĺbiť ťažbu dreva s požiadavkami obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta na rekreáciu v prírode. Tí v sezóne prichádzajú na územie lesoparku rádovo v tisícoch, existuje údaj zo spočítavania návštevníkov spred pár rokov, ktorý hovorí o 7 tisícoch návštevníkov denne. Dôležitou zmenou v roku 2014 bolo zníženie ťažby v lesoparku z 18 000 m? ročne na 5 000 m? ročne. Tento rok mestskí poslanci prijali na slovenské pomery revolučnú zonáciu, ktorá ponecháva 54 % územia bez zásahov a aj vo zvyšku sa bude hospodáriť veľmi citlivo. O nej, ale aj o iných témach sme sa rozprávali s riaditeľom MLB Matejom Dobšovičom.

Sona

Mestské lesy otvorili paralelnú cestu k horárni Krasňany cez bývalé muničné sklady.

Cesta je určená pre peších obojsmerne a pre cyklistov v smere hore.

Sona

MLB dnes: Ospravedlňujeme sa za dočasné obmedzenia na cyklistickom chodníku na trase Biely kríž - Rača.
Od utorka 8.10.2019 sme začali ťažbu dreva v danej lokalite v porastoch 764 a 765. Oblasť sa nachádza v zóne č.2, kde sú takéto opatrenia povolené. Od stredy 9.10.2019 sa začína ťažba v porastoch 768 B a 769 - Prostredný vŕšok. Návštevníkom sa ospravedlňujeme za dočasné obmedzenia a zároveň ich prosíme o zvýšenie opatrnosti. Po skončení ťažby miesto upraceme a dáme do pôvodného stavu. Stromy na ťažbu vyznačovali naši lesníci v spolupráci s ochranármi. (Zdroj: Facebook MLB)

Martin knor

Vdaka. Mal pocit, ze to bude starsieho data. Drzim Vam palce.

Matej Dobsovic

Dobrý deň,

krátka reakcia k ťažbe v Zonách Kľudu, ktorá sa tu spomína.

Miesto ktoré je zobrazené na porastovej mape žltou farbou je polom, les ktorý padol vetrom v roku 2010. Teda pred 10 rokmi. Zóny kľudu boli vyhlásené len nedávno.

Práve objemy ťažby v minulosti boli jedným z impulzov pre vytvorenie koncepčných pravidiel a limitov ťažby.

Ako som spomínal v článku, aktuálny ročný prírastok biomasy v Mestských Lesoch sa pohybuje kdesi medzi 15.000-20.000 m3, pričom v tomto roku sa realizovala ťažba v objeme 3.000 m3 /plán do konca roka je 5.000 m3 ale nie sme si istí či sa ho podarí naplniť/. Ako môžete na našom území vidieť na skladoch dreva, jedná sa obvykle o mladšie stromy, úlohou týchto zásahov je zabezpečiť vekovú diferenciáciu porastov pre ich vyššiu stabilitu v budúcnosti. Porasty, kde je veková štruktúra rôznorodá, sú už prevažne zaradené do Zón kľudu a neťažíme v ních, pretože to nie je potrebné.

Martin knor

Fiha, zda sa, ze som uz dlho v tych lesoch nebol. Tiez ma celkom zaujima odpoved.

Jaro.q

Lubo,
snímka je z dielca 796a. No a samozrejme aj daľšie dielce žlto o vyfarbené.

Lubo

@MartinKnor
V kratkom case pribudne na turisticku mapu vyobrazenie zonacie MLB. Uz dlhsie to mam v inboxe ale nedostal som sa k spracovaniu :-)

Jaro.q

Martin,
jedná sa o bezzasahové územie MLB.Však ten prístrešok patrí tiež MLB.Tie "holoruby" sa ťahajú už od Výpaleniska/Červeného Kríža okolo Panovej lúky smerom na Biely Kríž.
Pri Bielom Kríži to patrí už mestu Sv. Jur. Lesom SR patrí územie až za Vydricou.

A dole v pravo máš súradnice GPS.

Martin knor

Jaro, na tej mapke v clanku sa dost zle orientuje (je prtava), ale mne to pride, ze je to na hranici mestskych lesov vpravo hore. Nejedna sa o to uzemie vytazene statnymi lesmi, ktore sa spomina v texte?

Jaro.q

Bezzásahové údenie od Červeného Kríža smerom na Biely Kríž. (Tie 2 tmavé fľaky za Vidricou sú smrekové porasty, ktoré boli nedávno kvôli lykožrútu ťažené).

Lubo

Jaro.q: v clanku je mapa lesov, ktore patria pod mesto. Napr. uz Biely Kriz je mimo.

Martin knor

Jaro, ked to das bez GPS-suradnic, tak to moze byt kdekolvek. Ale ja som myslel tieto (vid nizsie). Myslim, ze podobne rozsiahly holorub existuje v MK iba vo vojenskych lesoch.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma