Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Od zubačky z Tisovca cez Fabovu hoľu do Michalovej

Diskusná téma K článku: Od zubačky z Tisovca cez Fabovu hoľu do Michalovej

Na Muránsku planinu sme sa s priateľkou vybrali, aby sme konečne preturistikovali celý víkend. Aj napriek tomu, že sme nemali k dispozícii auto, a museli sme sa na planinu dopraviť spojmi, sme nakoniec naplánovali dve pekné trasy, ktoré sme boli schopní prejsť za dva dni, s tým že sa vieme dostať v nedeľu domov. Do toho všetkého sme ešte zakomponovali parný vláčik, ktorý práve počas víkendu išiel trasu sedlo Zbojská – Tisovec a späť. Pre počasie nehlásili žiadne pekné vyhliadky, ale to nehlásili ani týždeň predtým v Tatrách, a mali sme z toho peknú túru. Ako sa ukázalo, na Muráni sa nám počasie pomstilo aj za predchádzajúci víkend.

Baranček

Svatopluk tak je ako píšeš bolo a aj na Kučalahu boli kravy a býky pasúce sa v hore a nedaj bože keď býky stáli na chodníku a Ti si ich chcel odohnať palicou,začali fučať a hrabať nohami a len najbližší strom pomohol.

Svatopluk Štěpánek

Baranček, v lete 1979 či 1980 boli lesy pekné husté, pri zostupe z Fabovej hoľe na s. Burda sa v nich pásli kravy !!! To som videl prvý raz.

Svatopluk Štěpánek

Pekný výlet po ešte krajšom kraji. Miestne som mimo, počasím budem v téme. Pripomína to moj výlet 7 - 9/6/1990 : 1/ Iľanovo - poľov. ch. Za vrátami 2/ poľana Kosienky - Krúpova hoľa - Ďumbier ( ešte sa chodilo serpentýnami na ch. M.R.Š.- Pohansko ( busom cez Brezno do Č. Baloga )- hor. Predobrubovanská 3/ Obrubovanec - s. Tlstý javor -3 chotáre - s. Pereš - Utekáč.
Celé tri dni lialo, lialo a lialo. Neviem ako, iba raňajky boli bez dážďa.

MisoB

OT keď už sa tu spomína návštevnosť: Včera z RK po zelenej prví turisti až pod Rakytovom (cca 6), potom až na Ploskej (4). Dnes medzi Krížnou a Kráľovou studňou celkom dosť (cca 12) a po žltej do Turč. Teplíc opäť nikto. A to je Veľká Fatra a špičkové počasie :)

Baranček

Muraddin Ja sa pamätám na časy,keď chodník na Fabovu Hoľu viedol hustým lesným porastom a chodník bol mäkučký a čistý,ale to bolo už veľmi dávno.Postupne prišli dve zničujúce víchrice v novembri 2004 a máji 2014 zničili všetko pekné a romantické čo tu bolo

Muraddin

martin knor:
ano toto si urcite budeme pamatam po cely zivot, hlavne sme radi ze tam neprisla nejaka velka burka a ze "iba" prsalo. GPS mi hlasi ze sme to sli 8 hod 36min., co priblizne koresponduje s udajmi v hiking planery, takze ked sme o 11 15 vyrazili, tak sme na penzione boli pred osmou ;)

Gusto

Muraddin
na toto Ti neviem dať uspokojivú odpoved, lebo v Poloninách som bol len raz a to na klasickej túre Nová Sedlica - Kremenec a tam bolo ľudí celkom dosť.
ale určite ani Poloniny nie sú turistami prepchaté, aj ked v poslednej dobe ich navštevuje mnoho Čechov, ktorí spolu s Poloninami robia aj poľské Biesczady a Užanský NP na Ukrajine

Muraddin

Gusto, ano malo tam byt "jeden z najmladsich narodnych parkov na Slovensku", mal som to v hlave, ze to musim este opravit pred odoslanim, ale asi som na to zabudol, to opravime. Inak ako je na tam Slovenska cast Polonin? Tam sa asi tiez vela ludi navyskytuje, ci?

Gusto

ešte by som dodal, že autor sa mýli, ked píše o MP ako o najmladšom NP. MP bola vyhlásená za NP v roku 1997 a v roku 2002 pribudli Slovenský kras a Veľká Fatra.

Baranček - áno, je tu stále veľa málo navštevovaných miest, ale čo sa týka národných parkov, tak MP je spolu so Slovenským krasom ( ak vynecháme jaskyne) asi najmenej navštevovaná.

Mahe - poznám išiel som tadiaľ, aj ked by sa to nemalo, lebo v NP by si sa mal pohybovať, len po oficiálnych značkovaných trasách. Na Voháni boli práve vtedy kone. A inak ani na červenej sa netrhá vrece s turistami a napríklad trasa z Klátnej na Studňu cez sedlo Sitárovo( tuším po žltej ) je úplne ľudoprázdna

Mahe

RE? Gusto
Okrem hradu je klasika aj na Poludnicu.
Ale stačí z červenej Magistraly na Studňu za Maretkinou odbočiť vľavo (po ceste) a poza Pavelkovu až na Voháňske lúky.
A potom stále hore na sever až opäť križuješ červenú pri Č.poľane.
A užiješ si samoty a krásy M.P. až-až.

Martin knor

Toto su tury, na ktore clovek spomina po cely zivot :-). Len nechapem, ako ste to vsetko stihli za cosi viac ako polovicu dna. Museli ste slapat velmi rychlo.

Muraddin

baranček: ta cesticka na Fabovu holu je vzdy v takom stave (ako na poslednych dvoch fotografiach) ze ti tam treba macetu a plamenomet aby si to presiel?

Gusto: tak turistika je dneska v mode, vies ako (facebooky a instagramy), ale stale je tu vela miest kde mas problem niekoho stretnut, co je asi dobre ;)

Gusto

Tak ja som zase rád, že tam chodí málo ľudí. Aspoň nejaké miesto na Slovensku, kde sa dá v prírode poriadne zrelaxovať a kde sa človek nemusí vyhýbať na chodníku davom ľudí. Asi najviac ľudí chodí na Muránsky hrad a hlavne u cykloturistov je veľmi obľúbená trasa dolinou Hronca , zo Závadky pod Stožky

Baranček

Krásny článok a ešte krajšie foto z môjho rodného kraja.My sme robievali ten okruh z Tisovca cez Roveň,ale potom cez Kučalach na vlakovú staničku Zbojská nespočetne krát a vždy to bol zážitok.Ja si však pamätám aj krásne husté a neponičené lesy.Dnes je to otrasné ako to vypadá na niektorých fotografiách.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma