Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Wiktorówky - symbolický cintorín poľských Tatier

Diskusná téma K článku: Wiktorówky - symbolický cintorín poľských Tatier

Ako v našich Tatrách, tak aj v poľskej časti môžeme nájsť pietne miesta venované obetiam, spätým s nepriazňou osudu v horách. Vydáme sa na krátku prechádzku údolím Filipka. Jej pravá odnož, Dolina Złota, nás dovedie ku kostolu so symbolickým cintorínom. Výšľap si obohatíme piknikom na veľkej lúke Rusinowa Polana s “bacówkou” a sezónnym pasením oviec. Druhým magnetom dňa budú nevšedné panorámy štítov z poľskej strany.

Beta

Ako on zostal? Ak ho zožral váš lykožrút, on nezostal :-( . Wiktorówki sú na území Národného parku, u nás sa v parku neťaží. Ale ideálne toto nie je. Ak pôjdeš autom z Lysej Poľany do Zakopaného, na strane Tatier uvidíš zožratý lykožrútom les, na druhej strane cesty uvidíš dosť vyrúbaný les. Aj ten na tejto druhej strane cesty patrí našemu parkovi, je toto ale dajaká iná trieda.
Možno Ťa toto poteší, ale aj u nás tiež kvôli lykožrútovi ťažili listnatý les v blízkosti pralesa :-( Lykožrút je pre niektorých dobrá výhovorka nielen u vás.

Martin knor

No, ja som skor chcel naznacit, ze u Vas les, hoci napadnuty, zostal. Asi ho teda netreba vyrubat, ked sa ten chrobak objavi.

Inak, nedavno som bol v Gaderskej doline. Veselo sa tam tazi takzvana "lykozrutova kalamita". Ale podla hromad dreva tvoria 20 % az 25 % (patinu az stvrtinu) vytazenych stromov listnace. U nas jednoducho ide lykozrut do vsetkeho.

Beta
Martin, správne som pochopila? Teší Ťa, že ku nám prišiel váš lykožrút ??

-)

Bazin

Beta, verím, že Tatry sú len jedny a rád sprostretkujem čo sa nachádza na ich severnej časti. Apropó už sa teším na zimu :-)

Beta

Keďže som uvidela titulok článku, už som vedela, že Ty si toto napísal :-). Mali by sme Ti dať cenu za popisovanie a popularizáciu našej časti Tatier :-). Tie panorámy s popísanými štítami super nápad!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma