Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Prečo je rekonštrukcia Chaty pod Chlebom problémom?

Diskusná téma K článku: Prečo je rekonštrukcia Chaty pod Chlebom problémom?

Obľúbená Chata pod Chlebom v Národnom parku Malá Fatra by sa mala rekonštruovať a prestavať. Viac než samotný projekt prestavby vzbudil rozruch spôsob, akým investor, ktorým je firma MaH Servis, s. r. o., spoluvlastnená podpredsedom Národnej rady Slovenskej republiky za MOST-HÍD Andrejom Hrnčiarom, dostala povolenie vyhnúť sa posudzovaniu vplyvu stavby na životné prostredie.

Lesoň

Držím palce na čo najrýchlejšiu rekonštrukciu, každá obnovená chata je super, turisti aj verejnosť ju potrebujú, štandard súčasnej chaty nie je na úrovni doby. Závisť a neschopnosť kritikov nemôžu zastaviť tento zámer! Kritikom dávam nový cieľ : vojenská strelnica v Sucanoch - streľba, olej, tanky... Všetko v NP a dlhé roky. Aha, ale tam nie je Hrnciar, tak nič...

Lendl

Osobne si myslím, že tá chata to až tak zásadne nepoškodí. Oveľa väčšia tragédia pre túto oblasť je elektrická lanová dráha.

Ja?No!

Osobne si myslím, že mal normálne požiadať o štúdiu vplyvu na prostredie a keby prispôsobil projekt požiadavkám, povolenie by úplne v pohode dostal.
Popritom by sa aj dovzdelal ako sa treba správať v Národnom Parku. Takto prepásol životnú príležitosť na polepšenie. Karma ide do fekálu.

Sreto

To ci je rekonstrukcia dobra alebo zla pre prirodu vo vztahu k lanovke a navalu turistov z nej neviem povedat. Ale to akym sposobom si vybavil povolenie je absolutne nemoralne a korupcnicke a zasluhuje si odsudenie a pranierovanie. Uz to ze vlastni tuto chatu je dost podozrive.

Ade.e

Ako som vravel pri Barborke v NT, SOP je len na postihovanie obycajnych turistov. Na vacsie ryby si netrufnu alebo im rovno pomozu.
Samo o sebe fungovanie takychto chat, ktore su zavysle na vyvoze potravin autami je oxmoron pri ochrane prirody NP. Este pochopim, ked to vynesu nosici.
Rekonstrukcia akakolvek je logicka, je dalsim prikladom, ked ochrana prirody je len nalepka.
Ak teda je nonsens aby napr. na Durkovu nevynasali potraviny nosici, tak uvolnime niektore obmedzenia aj beznym turistom.

Martin63

Ach Slováci, národ kvérulantov a večných nespokojencov.

  1. Buďme radi, že niekto miesto vily v Karibiku, alebo silikónov pre missky, chce obnoviť niečo na Slovensku, čo bude slúžiť všetkým a že takáto rekonštrukcia je v prospech turistiky nikto neodškriepi.

  2. Lepšie miesto v okolí nenájdete a vplyv na ŽP je daný tým, že chata tam bola desiatky rokov. Rekonštrukciou sa to len uvedie do stavu pred požiarom

  3. Každý, kto sa pokúsil čokoľvek postaviť aj malej obci a získať k tomu potrebné povolenia vie, že dnešná slovenská byrokracia je bujnejúca kvetina rastúca na koreňoch c.k.monarchie, "pane rado" servilnosti prvej republiky a totalitnej šikany. A keď chcete niečo dosiahnuť, musíte hľadať cestu najmenšieho odporu. Jeho postup je efektívny ale nie je nezákonný, tak čo tu riešime.

4.Je podozrivé že niekto vlastní chatu? Čo je na tom podozrivé? Niekto zaplatil predchádzajúcemu majiteľovi sumu, za ktorú to bol ochotný predať. Nič viac. Ak to niekoho sere nech ide za Hrnčiarom, ponúkne mu sumu, za ktorú to predá. Horská chata nie je jackpot, má svoju cenu.

  1. Čo chcel ade c povedať s tou Ďurkovou? Veď tam sa zavážajú zásoby autom, nie?
Jar82

Presne tak, buďme radi, že tam bude niečo slušné. Kto iný by to postavil? Dobovolníci z Hornej Dolnej?
Neporušil pri tom zákon, systém je tak nastavený. Však nech ochranári zverejnia nejaké fotky toho hlucháňa z tej lokality aj s GPS polohou, lebo im to ani nikto neverí, že tam je.
Vlci a rysy si na nich už dávno pochutili. To sú tie paradoxy, chcú všetky zvieratá udržať a pritom si to odporuje.

Ale čo som počul, tak skôr je problém v tom ako sa tá chata dostala do súkromných rúk. Pokiaľ viem, tak je v v tej veci vedený súdny spor medzi pôvodným a predchádzajúcim majiteľom.

Sona

Podľa Martina Mikoláša, hlavného autora Programu záchrany hlucháňa, sú v okolí chaty dve hluchánie tokaniská.
Chata je priamo umiestnená v biotope hlucháňa aj hoľniaka.
Zdroj: aktuality.sk/…/?fbclid=IwAR3L…

AsiZMarsu

Nie je problém v tom, že sa bude chata rekonštruovať. Problém je v spôsobe, ako získal súhlasné stanovisko od ŠOPSR. Ak toto nebudí podozrenie z korupčného správania sa úradníkov, tak už neviem čo? A je smutné, že s tým ľudia súhlasia. Komu sa podarilo jedným telefonátom zmeniť zamietavé stanovisko ŠOPSR, alebo jej časti, z nesúhlasného na súhlasné?

ŠOPSR nedávno vyhlásilo "hon na čarodejnice" vo forme nahánania a vymáhania pokút od ľudí zverejňujúcich fotky, ktoré vznikli evidentným porušením návštevných poriadkov našich NP.

Pán Hrnčiar sa verejne priznal k opakovanému porušeniu návštevného poriadku NP Malá Fatra. Pýtam sa ŠOPSR - koľko správnych konaní sa voči tomuto pánovi vedie?

Šopkizmus evidentne pokračuje.

Lubo

Nikto nespochybňuje, že rekonštrukcia chaty je potrebná a dobrá vec. Ak sa to spraví citlivo, bude to dobré aj pre turistov aj to neovplyvní blízku NPR.

Myslieť si však, že turisti majú byť vďační Hrnčiarovi, že to robí, tak to je taký ten slovenský predklon. Vobec nie. On veľmi dobre vie prečo investuje do nehnutelnosti. Altruizmus za tým nehľadajte. Skôr sa pozrite, kto tradične rád investuje do nehnuteľností a pohostinských zariadení. Možno vám zabliká kontrolka.

Na celej kauze ma však najviac mrzí postoj chatárky, ktorá chatu vedie dlhé roky veľmi dobre. Jej kuchyňa patrí medzi to najlepšie, čo na horských chatách nájdete. Postup vlastníka legetimizuje s tým, že to je collateral damage. Že musia. Lebo inak by to skončilo na okresnom úrade a bežný smrteľník nič nezmôže a čaká roky. Práve toto je dôvod prečo je Slovensko skorumpovaná krajina. Nie preto že existujú darebáci. Ale preto, že ľudia si myslia, že potrebujú darebákov a vybavovačov, lebo inak "sa nedá".

Keď mohla ísť rekonštrukcia Chaty pod Rysmi štandardne, vrátane EIA, a teraz sú všetci OK s výsledkom, nechápem, prečo by mala byť Chata pod Chlebom iná. Len preto, že JAMES a KST nechceli robiť darebáctva? Myslíte si vari, že kebyže chcú, že by nenašli vybavovača? Lenže oni nechceli. Nech si z toho berú iní priklad.

P.S. Mám za sebou stavebné konanie v vrátane územka. Štandardne. Nemusel som nikoho korumpovať a čuduj sa svete ani to netrvalo 10 rokov a ani som na tom neošedivel.

Fangorn

Keďže je tu v MT a okolí pán Hrnčiar tak všeobecne "obľúbený", tak by ma to, že mu budú robiť prieky už len z princípu, až tak neprekvapilo. ŠOPSR používa dvojaký meter dlhodobo, alebo skor že každý pracovník si rozhoduje tak, ako to on považuje za správne, čiže problém je podľa mňa skor majiteľ, ako samotná chata.
PS: myslím že je rozdiel žiadať o stavebko na RD a na chatu v 4. stupni ochrany, či ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma