Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: S Mišom Diviakom o citlivom hospodárení v lese

Diskusná téma K článku: S Mišom Diviakom o citlivom hospodárení v lese

Súčasťou Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici sú aj školské lesy Kysihýbel, ktoré slúžia budúcim lesníkom na praktické vyučovanie. Vedúcim školských lesov je Michal Diviak, lesník, učiteľ a náš dlhoročný autor. Prešli sme sa po zrekonštruovanom náučnom chodníku Kysihýbel a hovorili nielen o tom, ako sa hospodári v tunajších lesoch, ale aj v lesoch všeobecne.

Mišo D

:)) Kto ešte nebol minister, nech sa hlási u súdruha Žinčicu...

Peter61

Bán by vyberal namiesto Vlčana nového ministra štýlom nomen omen:
"Pán Diviak. Lesník a bloger Michal Diviak píše o (nadmernej a nenadmernej) ťažbe dreva, o rúbaní a nerúbaní lesa. Vášnivý milovník prírody a outdoorových aktivít, ako sám o sebe uvádza v profile na SME, má nepochybne prierazné, energické priezvisko, ktoré ho predurčuje na zodpovedné pozície. V prípade, že má záujem o politickú dráhu, čo v tejto chvíli nevieme, to musí deklarovať."

odomknuté dennikn.sk/…/?cst=58542495dae…

Peter61

Na 7. fotografii (= "Tu sa ťažilo podrastovým spôsobom "). sa mi páčia tie vysoké pne.
Môj laický odhad : sú to "zábrany" aby kmene pri ťažbe neodierali ďalšie stromy.

Mišo D

Ad podrastový spôsob - fáz rubov môže byť niekoľko (prípravná, semenná, presvetľovacia, dorub). Cieľom je vždy dosiahnutie prirodzeného zmladenia na východisku obnovy. Intervaly medzi rubmi závisia od mnohých faktorov (fruktifikácia, druh dreviny...) a počítajú sa v rokoch, bežne 4-5 rokov medzi jednotlivými zásahmi. Dorub sa môže vykonať až vtedy, keď je na obnovovanej ploche (obnovnom prvku) prirodzené zmladenie obnovného drevinového zloženia so zakmenením minimálne 0,5 (50% plochy) a vek stromčekov je min. 2 roky. Obnova celého porastu vychádza z tzv. obnovnej doby, bežne to býva 20-30 rokov.
Ad Pellacol - preto sa ešte používa na školských (a iných) lesoch či nelesoch, lebo sa ním ošetrujú rany na stromoch (ťažba, zver..) proti napadnutiu hubami. Ako som sa dozvedel včera s istého denníka od januára sa už požívať nebude.

Jaro.q

Prečo vlastne ešte používate Pellacol v školských lesoch?

Martin knor

Pri tom podrastovom sposobe - aky byva interval medzi prvou fazou a dorubom?

PaliT

Výborné, tieto myšlienky by sa mali šíriť v mainstream médiách a hlavne učiť deti od útleho veku, aby vedeli, že monokultúrna plantáž len z diaľky vyzerá ako les.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma