Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žarnovica – Paradajs – Sklené Teplice – Žiar n. Hronom

Diskusná téma K článku: Žarnovica – Paradajs – Sklené Teplice – Žiar n. Hronom

Babie leto vyčíňa. Teploty lámu rekordy pre október. Denné aj nočné. Chcelo by to vyraziť do prírody aspoň na dva víkendové dni. Moje pokusy s kontaktovaním ľudí náchylných na túto aktivitu zostávajú bez odozvy. Nič mi neostáva, len zo zásobníka ešte nezrealizovaných trás vybrať jeden hrdzavejúci projekt a vydať sa na cestu sám. Treba ho stihnúť, pokiaľ sám nepodľahnem korózii. Bude to spoznávanie západných oblastí Štiavnických vrchov červenou zo Žarnovice do Žiaru nad Hronom. Väčšinu ostatných značených turistických chodníkov z a do Banskej Štiavnice som prešiel. No tento je pre mňa okrem krátkeho úseku neznámy.

Tono , 1 reakcia

Vladimir, do skaly vytesany utvar na vrchole Tanadu je pozostatkom straznej veze, vartovky. Pocas 2. sv. vojny bol priestor vyuzity ako palebne postavenie.

Vladimir.

Ďakujem za dobrú informáciu. Škoda, že nie je niečo napísané aj tam na mieste. Aspoň v tej dobe som tam nič také nevidel. Napr. o vartovkách pri Štiavnici neviem nič.

Svatopluk Štěpánek

Ade.e - to bude azda konceptuálne umenie. Nič proti tomu nemám, dokonca sa mi aj páči. Iba tie teórie dookola ma akosi iritujú.

Ade.e

Hm... tie schody su akoze umelecke dielo, hej?

Tomka

Tiež mi dlhšie trvalo, kým som to dočítala:)
Väčšina tých lokalít je mi dobre známa, ale samozrejme nie takto v jednej šnúre.
Dobre Vlado.

Vladimir.

Ade.e Kerling som spomenul v súvislosti s peknými miestami Štiavnicka. Netýkal sa samozrejme tejto túry. A na paličky už mám asi vek.

Peter61

Vlado, Heňo :
musel som preletieť článok, aby mi docvaklo , že porovnávate turistické paličky s bezpečnostnými pásmi v aute, nie so skialpovými :-)

K tým paličkám : indikácie sú dávno známe, medkom UIAA spracoval odporúčania , viď č.11
horska-medicina.cz/…/doporuce…

po slovesnky to nie je, lebo tu je málo hojojecov, ale takí Japonci, Poliaci abo Rusi ...
theuiaa.org/…/medical-advice

Ade.e

Tak som teda docital vcelku obsiahly clanok. Zvladol som ho asi preto, lebo Stiavnicke su moje oblubene pohorie, tak som bol velmi zvedavy kadial autor siel a co zazival. Je to tak trocha na moj styl. Tiez som sa v opise jednej tury, nechal uniest a napisal 9 stran, az som to musel predelit na 2 clanky. Takze autora chapem, ale iste, nemusi to kazdemu sediet. Ale tak to ma byt, tak je to spravne.. :)
Musim dodat, ze keby nie nastavujucich neprivetivych dni, tak by som tam aj skoro zasiel. Taku mam teraz chut.
Ale podme dalej. Trasa je vskutku zaujimiva. Aj mna lakalo ist cez Kopanice, ale zalesneny usek cez KOjatin, ma odhovaral, ked som mal naporudzi moznost cez Kerling, tak vtedy nebolo o com, ale casom snad pride aj na toto. Takze ja som siel len od Plesa po Cervenu studnu pri jednej prilezitosti a pri druhej od Cervenej studni cez Goldberg po razc. k Marcusovi a tretiu kratku etapu od Sklennych Teplic do Ziaru. Nemozem nic ine dodat, len to, ze prve dve su z celeho Stiavnicka velmi atraktivne a nechapem, ze niekto povie, ze SNP je zaujimavejsia. Ale budis, kazdy mame svoje preferencie.
Teraz tri postrehy: Na travenie casu preed single prespavanim si ja nic nenosim. Pridem na miesto spania, max. nieco zjem a zalahnem. Ci o 6 alebo ako naposledy uz o 4. a spim dokedy sa nebriezdi. Nosit nieco naavyse, mi pride skoda miesta a zavazia v batohu. Max. pustit hudbu.
Druhy: Ta pripomienka, ze palicky su ako pasy. No neviem, ulahcuju ale nezachranuju zivoty.. Ja tiez nenosim palicky, pride mi to ako keby som uz bol stary aby som nezvladol prejst to bez nich. Ale tak je to vec autora, co si napsise.
A treti postreh, skor taka nezrovnalost. V zavere pises o krasnej oblasti pod Kerlingom, ale podla mapy a najma citania viem, si nesiel cez Kerling, ale Goldberg...
Kazdopadne vdaka za citanie a z mojho oblubeneho pohoria. Dufam, ze v jari buduceho roka tam uz konecne zajdem.

Vladimir.

Miroslav Svitek, keď som písal článok,tak som len trochu tušil, že je to nová chata Maselno. Drevenú som nepoznal. Tak som to ani nekomentoval.Názov doplnila redakcia. Vlastne ani doteraz identitu chaty nikto s istotou nepotvrdil.
Martin Knor, asi je dobré, že články nie sú písané podľa jednej šablóny. Každý si tu môže nájsť to svoje. Každé svoje putovanie beriem aj ako príbeh. Okolie Banskej Štiavnice by si nemal vynechať. Stojí za hriech.

Miroslav Svitek

Vlado ja. Bol som v Sklených Tepliciach tri týždne na liečení a pochodil som šíre okolie. Pri čítaní Tvojho článku som sa čudoval, že si sa nezmienil o zmene tej poľovníckej chaty z drevenej na modernú tehlovú aj s fotvoltaikou. Predbehol si ma, takže Tebou popisovanú trasu vyškrtávam z plánu článkov.Chcel som o chate a možnosti tam prespať na terase napísať článok, no Tomáš povedal, že stačí reakcia vo Fóre.

Martin knor

Priznam sa, ze som to nedocital. Neprekaza mi dlhsi text, ked je plynuly. Ale taketo "kvetnate" pisanie sposobuje, ze si musim vetu citat aj 2x, kym ju pochopim. Neber to v zlom. Kludne to mozes vyhodnotit tak, ze som trochu natvrdly :-?. A tiez, kazdemu citatelovi vyhovuje iny styl.

Z Tvojej trasy poznam uvod a zaver. Oblastiam prilis blizko Banskej Stiavnice sa nejako vyhybam.

Daulagiri

Síce ozaj dlhé, ale príjemné čítanie s mojich domácich končín. Až na ten záver som už prešiel takmer celú trasu, takže sa mi vybavovalo mnoho spomienok na rôzne miesta. Túra s nocľahom má vždy iný taký intenzívnejší šmrnc.
Tú hájovňu na Červenej studni si pamätám ešte ako hospodárstvo a až v priebehu tohto roka som si všimol že sa z nej stal turist. objekt. Je to super.
Naozaj zaujímavý článok, vďaka zaň.

Baranček

Vladimír,určite sa mýliš,román v Tvojom podaní si určite prečítalo veľa ľudí,ja tiež a páčil sa mi.Pripomenul mi krásne chvíle,ktoré som strávil pri objavovaní Štiavnických vrchov.Jeden turistický rok som venoval len im a preliezol som ich všetkými možnými trasami.Bol to ohromný zážitok,ktorý mi veľa dal.

Vladimir.

Boro. Viem, trošku román. Tie už dnes moc nikto nečíta. No ja píšem čiastočne aj pre seba.

Boro

Teda človeče, riadne si sa rozpísal. Ale pekný vander.Tiež som sa tam párkrát potúklal.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma