Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Turistické značkované trasy

Matobee

Juh Slovenského Raja pod Stratenou

Žltá TZT č. 8745 medzi Lániho Hutou a Pod Hanesovou 2 je už inak vyznačená ako na "našej" mape, mape KST aj Locuse aj Mapach CZ. Čiže všade.

Vyzeralo to byť čerstvé možno z jari. Možno jeseň 2022.

Trasa vedie asi 200 m východnejšie ako pôvodná po novej vybuldozérovanej ceste, zvážnici. Potvrdil mi to aj miestny asi polovnik, lesnik ktorý presne tam zbieral čučoriedky.

RadoB , 3 reakcie

Ahojte,

v Západných Tatrách je zle priechodný úsek zelenej značky 5608 medzi Ostrou a sedlom Príslop pod Malou Ostrou. Chodník je zarastený kosodrevinou, očividne je častejšie používaný neznačený traverz Ostrej na východnej strane (na vrstve SHOCart ho nevidno).

Samkoh

kde tam máš jednu a druhú Ostrú? mapy hiking o žiadnej v Západných Tatrách nevedia.

Tomas Vohlarik

Samo, je to na zelenej znacke veducej zo Siveho vrchu popod Malu Ostru na Ostru a do sedla Predovratie. Rado ma pravdu, chodnik na Ostru, hlavne od jej upatia je zarasteny a dost tazko priechodny. Preto ju turisti traverzuju po lavej strane (po prichode od Siveho vrchu). Pisal som o tom aj v mojom poslednom clanku + pridal nejake foto.

Tomas S.

Ahojte,

Chcel by som nahlásiť zhoršenú priechodnosť modrej TZT v úseku Veľká Skalná, ústie- Malý Rakytov, úbočie vo Veľkej Fatre. Po ceste na Drieňok nás v Rožkovej doline prekvapili miestami čerstvé vývraty bukov ležiace na sebe krížom cez chodník so zhoršenou možnosťou obchádzky. Čas prechodu sa v našom prípade navýšil približne o hodinu.

Ďakujem

Rastislav Haleš , 9 reakcií

Zdravím.

Medzi žltou značkou z bielej vody na chatu pri zelenom plese a modrou značkou z Tatranskych Matliarov do Tatranskej Javoriny je vytvorená modrá prepojka , je aj v teréne, kúsok od rázcestia Kovalcikova poľana. Polieam foto miesta prepojenia.

MisoB

Ahoj, nejaké foto smerovníkov a názvy rázcestí by sa nenašli?

Lubo

Nejde náhodou len o pozostatok prepojky, ktorá tam bola vyznačená v čase ťažby na úseku modrej nad Salviovym prameňom? Ak by nešlo len o pozostatok, tak by prepojka podľa normy mala byť inej farby ako modra či žltá*, najskôr by bola zelená. Pri tom prístrešku na modrej by musel byť zároveň smerovník.

*Norma nepovoľuje križovanie dvoch trás s rovnakou farbou.

Peter61

Ľubo, nešiel som po tej prepojke cca 2 roky, asi si trafil.
V marci nejaká odbočka zo žltej tam nebola. Ale je možné, že TANAP to medzičasom vyznačil. Stačí sa opýtať Tomáša cez "chatový víkend" ( = streda), alebo ing. Spitzkopfa z TANAPu.
TANAP má v aktualitách z Doliny bobrieho jazzera iba mostík pri Brnčalke
tanap.sk/category/aktuality/

Rastislav Haleš

smerovníky tam nie sú, v terene je na prepojke zopár klasických modrých značiek na stromoch až po prístrešok

Lubo

Ak by to chceli vyznacit a chceli byt kosher s normou, mohla by tam viest vyznamova odbocka cervenej.

Peter61

Hlavne že tam dakto nevyberal/á pokuty. Alebo nebonzuje na IŽP podľa fotiek. Teda, ehmmmm, nevieme o tom. Zatiaľ.

Lubo

Na smerovniku je to znacene (hoci bez pasovej znacky), takze taketo nieco nehrozi.

Tusopd , 1 reakcia

Dobrý deň, chýba tu označená odbočka, resp. rázcestník ktorý sa volá "Veterné"

Lubo

Tusopd, vdaka za podnet. Toto razcestie nemame zatial zahrnute preto, ze sa tu nekrizuje viac turistickych tras. Take nezvykneme automaticky zahrnat. Avsak mohli by sme urobit vynimku, pretoze:

  1. Je na konci doliny, v ktorej zaroven vedie cyklotrasa => vhodny tip na turu bike&hike
  2. Niekto si moze chciet naplanovat turu len v doline, povedzme s kocikom.
Samkoh

Aktuálne z Vihorlatu: červená zo sedla rozdiel na rázcestie pod Trstím je ťažko schodna kvôli popadaným stromom a nepresliapanym chodníkom, plus ani značenie nie je ideálne, nedá sa ísť od značky k značke, čo by sa v takom teréne vyslovene žiadalo. Plus sú tam baziny bez spevneneho chodnika. Ďalej smer lysák som to nešiel. Treba počítať cca. 40 minút nadol a priebežne kontrolovať trasu na mape s určením polohy.
Z rázcestia pod Trstím som išiel po zelenej, tá je síce občas nevychodena, ale značenie dostatočne. Len asi minútu za rázcestim pod Trstím je tam jediná bazina, ale taká hlboká, že bol problém vytiahnuť nohu. Tiež treba počítať s menším zdržaním. Od rázcestia pod múrom nadol je to už ok, značenie je síce v dolnej časti veľmi riedke, ale nie je kam rozumne odbočiť.

Gagigo

Levočské vrchy: podľa hiking mapy z obce Krásna Lúka na rozhľadňu Čierna hora je trasa vyznačená červenou čiarkovanou čiarou. V teréne je však táto značka premaľovaná na modrú pásovú značku. Trasovanie je totožné, tá modrá ale od rozhľadne pokračuje až na Václavák na centrálnej červenej značke. Od rázcestia pod rozhľadňou je aj odbočka do obce Bajerovce po žltej značke

Mirec240

Vrch Somár - oficiálne je tam vstup zakázaný, nové zákazové tabule pribudli tento rok (tabuľa o zákaze zakladania ohňa je tam podstatne dlhšie). Hliadkovali tam vojaci ale zrejme len počas cvičení vo VVP, inak je to nestrážené.

Viacerí turisti sa sťažovali, že na nich vybehli vojaci z kríkov a pod hrozbou pokuty ich otočili späť. Osobne som tam tento rok nebol...

Tomas Vohlarik

mirec240 - na Somarovi som bol 2x za posledne 2 tyzdne, nebol tam ziadny problem, ludia sa spacirovali hore-dole. su tam popri chodniku tabule o zakaze vstupu do vojenskeho priestoru. a na strome na Somarovi tabula o zakaze zakladania ohna - to asi pre tych co tam maju zakazany vstup

ta zlta popri plote mi nepripadala nejak drasticka, siel som nou na jesen min rok. skor som bol nasrdeny na rozbitu cestu od lesnikov-taziarov, ktora zacina pod lukou a stupa na Skalu

Vladvlad

Zaujímavé informácie o trasách značiek v okolí Lozorna. Vďaka za ne.
Kataster má aj vrstvu freemap, čiže vidieť cez aké pozemky idú TZT. Ako najjednoduchšie sa zdá (ako bolo spomínané) potiahnuť žltú ten kúsok po asfaltke a následne buď peknou cestou cez lúky (výhľady) a napojiť sa na pôvodnú trasu pod Skalou alebo od asfaltky vedľa potoka k halde štôlne Lipníky (zaujímavosť po trase) a opäť napojenie na pôvodnú trasu.
Po oplotení lúk pred pár rokmi celý ten značený úsek stratil význam.

Pavel Forgáč

MisoB - na smerovníku je síce 20 minút ale je to fakt len ten kúsok. Tiež som sa tomu čudoval. S tým časom to asi prehnali. Dá sa tam dostať za 5-10 min.

Mirec240

Bohužiaľ neviem aké plány majú miestni značkári, k uvedeným zmenám som dostal tip, resp. som ich odsledoval až po ich zrealizovaní.

Čo sa týka úseku popri plote, je to tak už nejaký čas a skutočne veľa ľudí sa na to sťažovalo. Pešo sa prejsť dá (aj keď trasa nie je veľmi príjemná), niektorí to skúšali aj s bicyklami a to už je prakticky bez šance (iba s tlačením bicykla). Predpokladám, že KST sa tej trasy len tak ľahko nevzdá (sú tam pekné výhľady), možnosti sú len dve: buď presmerovať žltú od Skaly priamo po ceste na asfaltku a následne po nej okolo VN Lozorno (ak sú tam súkromné pozemky tak hrozí, že aj ďalšia lúka bude neskôr oplotená), trasa by sa zjednodušila, je to na úkor výhľadov z kopca. Druhá možnosť je ako vravíš, akurát cez les žiadna cesta nevedie a pokiaľ ide o hustý les tak nie je možné tam len tak vysekať pás stromov a spraviť cestu. Osobne si myslím, že zatiaľ zostane cesta popri plote, možno neskôr sa postupne vychodí a rozšíri.

Preložka trasy mimo VVP sa zrejme riešila prednostne preto, lebo vojaci Klub slovenských turistov urgovali, aby tak spravil čo najrýchlejšie (čo vysvetľuje aj to, že na niektorých miestach novej trasy chodník prakticky nie je a neboli odpratané ani popadané konáre). Tento rok sa výrazne sprísnili podmienky a dokonca bol problém aj s vrcholom Somár (ktorý sa nachádza len pár metrov od Cesty SNP), vojaci tam už ľudí nechcú púšťať, predtým s tým problém nebol.

Semper

mirec240: vyzerá, že sa vyznáš v lokálnych pomeroch. Vieš povedať či a ako sa bude riešiť problematický úsek žltej značky v úseku Pri Suchom potoku - Skala, približne v týchto miestach?:
mapy.dennikn.sk/?x=17.11&…

Pôvodná trasa išla do kopca rovno cez lúku popri pôvodnom plote cez pozemok miestneho veľkostatkára, ktorý si následne pozemok dodatočne veľmi členito ohradil tak, aby plot kopíroval líniu lesa a provizórna obchádzková trasa teraz vedie popri tom plote. Je to tam dosť nepríjemné a miestami nie moc schodné, bolo by rozumnejšie celú trasu odkloniť viac do lesa smerom na východ. Keď som o tom informoval KST, nevyzerali, žeby ich to príliš zaujímalo ani sa s tým dodnes nič nerobilo (aspoň pokiaľ viem). Ďakujem!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma