Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Ako vybrať trekovú obuv

Diskusná téma Ako vybrať trekovú obuv

Ahojte, potrebovala by som pomôcť s výberom trekovej obuvi. Chystám sa na Island, čiže malo by to byť nepremokavé, vhodné na náročnejší terén, pohodlné na viac dennú turistiku a topánka by mala zakryť členky. Uvítala by som, keby som ich mohla využiť celoročne. Zatiaľ som vybrala: SALOMON BEKKEN MID GTX® W L40615800 ADIDAS TERREX AX3 MID GTX W BC0590 ADIDAS TERREX EASTRAIL MID GTX W F36761

Prosím, poraďte, či sú vyššie spomenuté modely vôbec vhodné, nakoľko s týmto nemám skúsenosti. Prípadne poraďte iné topánky v cenovej relácii cca 100€ +/-

A ešte by som sa chcela spýtať, či je dobrý nápad kupovať takúto obuv cez internet a či odporúčate obuv z Decathlonu. Ďakujem pekne za odpovede :)

Radoslav

Odzadu: supermarketoví predajcovia všeobecne nie ideál, identický model údajne mávajú za nižšiu cenu i preto, že nakupujú z výroby s menej kvalitné kusy (nemám sám skúsenosť). Cez internet jedine, že máte fyzicky dobre odskúšané kopyto daného modelu či kupujete len ako ďalší po používanom modeli, čo ja robievam i potom cez eshop. Inak je takýto nákup topánok i oblečenia len zdržovaním a zbytočnou agendou naviac.

GTX apod. poslúži i v topánke, ale nie dlho, tj. funkciu stratí skôr ako u oblečenia. Tj. aby na ten pobyt neboli moc rozšlapané, po viaccdesiatkach dňoch či tisíc km prejdenia.

Podobné modely od Salomonu používam na NW apod., v MID výška modelov pri novom snehu (ale ťažiskovo trasa so stabilnejším povrchom, nie divokejšia strmina voľne). Sú celkom pevné na torziu, podrážka veľmi dobrá = nekĺže (len iste sa zoderie skôr), pritom stále poddajné na akčnejšiu chôdzu či i beh. Posledne som skúšal i aj Adidas z rady Terex, no podrážka sa mi ukazovala klzkejšia.

V zadanej kategórii pri cen. požiadavke je celá rada modelov x-xy výrobcov, všetko závisí ako vám sadne kopyto, a každý ďalší aspekt, podrážka, pevnosť. Pri tvrdších modeloch (čo nie sú spomenuté) iste ale dôkladné rozchodenie pred výjazdom.

Btw ale túto kategóriu ja by som nebral do Škandinávie ako jedinú (mal som podobné ako 2. pár na asfalt. či spevnené trasy v doline apod.) I keď nemám skúsenosť s Islandom, ale v Nórsku je voľný terén častejšie väčšou divočinou s dosť nepevným povrchom. Len zase napr. žula tam drží na sklz ešte lepšie ako u nás. A zase i väčšina chodec. trás nie sú tak zošlapané ako tatranské. Zažil i komfortné trasy na úrovni poľ. Tatier, no väčšina len s tušením smeru po šutroch, nestabilný podklad v poraste so skalami a dierami apod. Plus keď sa pridá vlhkosť, viac sneh. polí, mokradí, vod. tokov je pevnejšia i vyššia obuv iste lepšia. Ale možno trasy čo vás čakajú sú komfortnejšie, nakoniec Island je chudobnejší na porast a je to vulkán, nie staré škandiv. vrchy (btw vlani máj/jún som zažil na úrovni Bergenu celý mesiac bez kvapky, čo bolo i podľa miestnych výnimka, tento rok skoro opačne).
Teda aj od toho, čo je to tamojší náročnejší terén ako spomínate, či budete v ňom, lebo i tam existujú aj len komfortné tur. trasy.
(pre mňa mňa táto spomenutá kategória topánok by bola nedostatočnou).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma