Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tatranská magistrála z Jalovca do Ždiaru

Martin knor

Moze byt, no mna vytocilo tvrdenie, ze nemam uctu k ludom co buduju vysokohorske chodniky. Coby nie, vazim si ich, lebo tie chodniky pouzivam. Ale to ci niekto dal chodniku take ci onake meno, to ma netrapi. Samotne pomenovavanie nie je dovod na respekt.

Tramtária

Peter61 píše o Magistrále s veľkým "M", čiže myslí tým pravdepodobne pojem. Napríklad pojem z Wikipédie:

sk.wikipedia.org/…/Tatranská_…

Tento chodník je starý, hodne starý. Bude mať o chvíľu 100 rokov. To ako vyzerá teraz je len časťou jej histórie. Možno aj preto spomína tie 30.roky.
Ale možno sa mýlim a píšem somariny :)

Pavel Forgáč

martin knor tak to je pravda ale chcel som prejsť reálnu trasu magistrály, tak ako je v katalógu. Samozrejme trasu si môže upraviť každý podľa seba. K Západným Tatrám poviem len toľko, že čo oko nevidí do srdce nebolí :).

Martin knor

Peto, a siel si tou magistralou v Zapadnych Tatrach? Tam ju nik nebudoval. Vyznacila sa na existujucich zvazniciach, respektive vedie chodnikmi v lese. Vo Vysokych Tatrach to je ina kava, tam davam klobuk dole.

Takze by som povedal, ze by mohol mat vacsi respekt pred budovatelmi vysokotatranskej magistraly ten truhlik, ktory jej predlzenie podhorim Zapadnych Tatier nazval "magistralou". Pretoze dat zvaznice na uroven budovaneho chodnika nad pasmom kosodreviny, to chce ozaj velku davku despektu. (Moze byt takato odpoved?)

Peter61

ad 5.XII.19 15:03
Pán profesor, k budovateľom Magistrály by ste sa mohli vyjadrovať úctivejšie. Je pravda, že v 30.rokoch ešte Vaša Stavebná fakulta neexistovala, ale.....

Martin knor

Pavel, a co Ti branilo ist Zapadne Tatry hrebenom? Len to, ze nejaky truhlik nazval magistralou chodnik popod hory? To predsa mozes pokojne ignorovat a mozes to prejst podla seba.

Samkoh

Aha, už rozumiem. Vďaka za objasnenie.

Samkoh

Rázcestie na Tokarinách som pochopil, ale napr. na tom smerovníku Ústie Jaloveckej doliny, alebo Žiarska dolina je cieľ červenej smer západ pomenovaný ako?

Myshell

Peter, to je jasné. Preto som aj spomínala tú neexistujúcu "podtatranskú", čo by niektoré lokality skrátka obišla a mohla fungovať celá celoročne. Ono prevažná väčšina tej trasy má aj tak skôr pod-horský ako horský charakter. Ale to je už možno príliš piplanie sa v detailoch z mojej strany :)

Peter61

Miška,
chodník na Svišťovku je medzi lavínovými dráhami.
Niečo obdobné je aj Ostrva.

Myshell

Pekné. Keď to chce ísť človek na jeden šup, najobmedzujúcejšie podľa mňa je, že v závere (Svišťovka, Belianky) platí uzávera, takže legálnym spôsobom sa to väčšinu roka vôbec nedá ísť. Pritom by to bola pekná nenáročná, napr. jarná túra na viac dní. Zišla by sa nejaká „podtatranská“ magistrála prístupná celoročne (a hej, tú ozajstnú „tatranskú“ potom môžu naozaj potiahnuť cez vyššie partie v Západných).

Aj preto som ju zatiaľ prešla iba na etapy, celú okrem začiatku červenej za Jalovcom, kde som poblúdila a vyšla až niekde na Láništi myslím. Celkovo na tom úseku Jalovec - Podbanské je viacero príležitostí na zablúdenie, teda aspoň pred pár rokmi bolo. Aj na viacerých miestach pod Bystrou sa mi už podarilo stratiť.

Samkoh

A na smerovníkoch ďalej bol aký názov cieľa na smerovkách smer Jalovec?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma