Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O Geocachingu s Matúšom Morongom

Diskusná téma K článku: O Geocachingu s Matúšom Morongom

Geocaching je hra založená na hľadaní skrýš pomocou GPS. Pôvodne išlo o malú komunitnú záležitosť, museli ste totiž mať GPS prístroj, ktorý nebol práve lacný. Tak sa ku Geocachingu dostávali najmä turisti, ktorí mali takýto prístroj kvôli navigácii v horách. Zásadnejší prienik do mainstreamu prišiel s nástupom smartfónov. V dvanástej epizóde podcastu HIKING.SK sme sa rozprávali s Matúšom Morongom, našim autorom. Je dlhoročným kešerom, aktuálne pôsobí ako reviewer a medzi kešermi je známy pod nickom Rikitan.

MatusM

Hehe, to som zvedavý, čo sem tento Fakenews písal. Prípadne mi napíš osobne.

Fakenews

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Martin knor

Dakujem. Tusil som, ze som iba prehliadol nejaky detail. Takze netreba zakazdym davat susedne mesto :-) .

MatusM

Máte pravdu, pri tom množstve kešiek si treba vyberať a filtrovať. Žiaľ, keď človek nemá kúpené prémiové členstvo (decentných 30 eur na rok), sú tie možnosti filtrovania dosť obmedzené.

Postup:

Tu je odkaz na mapu kešiek:
geocaching.com/play/map

Po otvorení sa treba prihlásiť pod svojim účtom. Ak ho nemáte, zdarma si ho vytvorte.

V menu vľavo hore zadajte miesto, kde chcete kešky zobraziť, mapa sa tam vycentruje. Potom kliknite na "Načítať kešky", v okamihu sa zobrazia na mape. Mapu si môžete klasicky posúvať a po posune zase "Načítať kešky", zobrazia sa ďalšie.

V ľavom menu máte ich zoznam - každá má typ, meno, kód, vzialenosť a pri ikonke srdiečka je číslo. To sú favoritné body - čím viac, tým je keška obľúbenejšia. Stačí vám pohľad a viete, ktorú sa oplatí rozkliknúť.

Hráči s prémiovým členstvom si môžu zoznam zoradiť podľa obľúbenosti, alebo iných kritérii. Majú tiež viac možností na filtrovanie a dosť veľa ďalších výhod .. ale to zistíte až vtedy, keď začnete viac hrať.

Kto by chcel prémiové členstvo vyskúšať, pošlite mi mail a ja vám dám kupón na jeden mesiac zdarma.

Ale určite stačí začať hrať len tak, s obyčajným členstvom.

MatusM

Ahoj Martin,

ten spomínaný pohovor bol video-čet cez Skype, viacmenej formalita o tom, či rozumiem aké nároky rola reviewera obnáša, či do toho fakt chcem skočiť a obojstranné otázky o predstavách a očakávaniach.

Pokiaľ ide o množstvo kešiek, v tomto máš pravdu. Pred 10 a viac rokmi sa dalo spoľahnúť, že ak sa niekde objaví keška, bude to takmer určite nejaké zaujímavé miesto.

Časom sa tie miesta čiastočne minuli :) a tiež sa rozšírila hráčska základňa na tisícky ľudí - a tí už majú rôzne pohnútky a preferencie, ako a kde sa chcú hrať.

Áno, výsledok je množstvo kešiek, kde priorita nie je miesto úkrytu, ale trebárs prevedenie kešky (mechanická hračka), alebo zaujímavý rébus, čo treba vyriešiť, aby si získal súradnica. A veľakrát je to čisto len o štatistikách, čo je škoda.

Série kešiek po 200 metroch voláme power-traily a mne osobne by tiež nechýbali. Najmä v lese ich veľmi nerád vidím a do chránených oblastí nepatria vôbec.

Martin knor

Lubo, ano, len na to ich treba "otvorit", co je pri tom mnozstve unavne. A tak ostava len, ako pises, "praca s mapou". Nedavno som sa pozeral po okoli Harmanca, ale aj ked som klikal do zaujimavejsich miest, boli to iba kesky okolo tunelov. (Tiez seria, hoci nie po 200 metroch.) O tych tuneloch viem, takze som nic nove nenasiel. Skoda.

Inak, potreboval by som pri tej mape poradit. Ked napisem Harmanec, tak mi to najde kesky do istej vzdialenosti. Da sa potom cosi spravit aby ked sa pohnem po mape kus vedla (povedzme 10 km na zapad), tak mi tam povyskakuju okolite kesky? Alebo naozaj musim dat do policka hladaj Hornu Stubnu?

Lubo

Kesky zvykli mat hodnotenie a maju aj listiingy s logmi, takze isto sa da vybrat. K tomu este klasicka priprava s mapou tiez vie spravit svoje ;-)

Fangorn

to by asi bolo moc zložité. Tak ti ostáva jedine vyhýbať sa zhlukom kešiek na mape :)
čo iné, viem že je kopa ľudí čo ich bavia série, či už kvoli množstvu do štatistiky, alebo kvoli tomu že ich práve to hľadanie kešky baví. Hra má veľa možností a každý si v nej má nájsť to, čo baví jeho. Čiže proste musíš len filtrovať, nedá sa to inak

Martin knor

Lubo, lebo to ide proti zmyslu geocachingu (vytiahnut ludi von a zaviest ich na zaujimave miesta).

Ale v principe by stacilo, aby sa taketo nudne kesky oznacili v mape inou farbou.

Jednoducho, ja sa v tych keskach na mape stracam a nemam chut vsetky odklikat, ci nahodou neponukaju nieco zaujimave.

Fangorn

Prečo? Sú ľudia, čo ich to baví hľadať aj 200m od seba

Martin knor

Nemam v laske zvukove zazamy, radsej citam. Toto bol prvy, ktory som si vypocul. Musim povedat, ze pri vymenovavani typov kesiek by sa doslova ziadalo mat to napisane. Inak, celkom by ma zaujimalo, ako a kde prebiehal ten pohovor ktory Matus spominal.

Pre mna je geocaching sposob ako najst zaujimave miesta. V minulosti to bolo jednoduche, pretoze kesky vznikali iba pri miestnych atrakciach. Ale teraz je medzi nimi tolko balastu, ze sa na mape treba nejaky cas hrabat, kym clovek cosi najde. Vyslovene by som uvital, keby sa retazove kesky vyskytujuce sa kazdych 200 (ci menej) metrov pri znacenom chodniku zrusili.

Peter61

V návrhu NP TANAPu :

§5 Vykonávanie vybraných druhov činnosti a vyhradenie osobitných miest na území TANAP-u pre ich realizáciu

  1. GEOCACHING
    8.1. Vyhradené miesta na vykonávanie hry geocaching:
    a) všetky TZCH, NCH, KCH a vyznačené cykloturistické trasy na území TANAP-u,
    8.2. Hru geocaching je možné na vyhradených miestach vykonávať v období od 15.6. do 31.10.
    kalendárneho roka za týchto podmienok:
    body a) až g) :

(čísla paragrafov , odsekov a pododsekov sú podľa jarného návrhu NP )

hiking.sk/…/NP-TANAP-navrh-na…

Yaksvk

To môže byť prvý diel zo série podcastov, ktoré sa budú venovať zaujímavým koníčkom, ktoré sú spojené s turistikou. Pekný rozhovor.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov