Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Národné parky sú lunaparky, využívané primárne na ťažbu

Diskusná téma K článku: Národné parky sú lunaparky, využívané primárne na ťažbu

V novembri sa v Bratislave konala medzinárodná konferencia New initiatives from a decade of progress. Jedným z rečníkov bol slovenský europoslanec Michal Wiezik, ktorý hovoril o tom, že Slovensko by potrebovalo aspoň 5 % územia ponechaného na samovývoj. O tom, prečo práve 5 %, či toľko vhodného územia vôbec máme, a či pustiť do bezzásahových území turistov, sme sa rozprávali v nasledujúcom rozhovore.

JaroB

Hm,hm, tak pustime všade, ale niekam , kde je to opodstatnené, tak nie...to je aj teraz tak, je to zase len otázka, kto čo ne/uzná za opodstatnené. Existuje na SK veľa lokalít kde aj v dnešnej dobe ľudská noha vkročí len raz za rok, alebo aj roky nie. Práve na tie miesta sa hotuje veľa turistov, hromadné výstupy, ale nechodia tam hromady len preto, že je to zakázané plošne a len preto tam zatiaľ to vzácne prežíva. Nemyslím tým kopu skál na Gerlachu, ale živšie miesta, ako napr. Kubove skaly na Muránskej Planine, Zbojnícka jaskyňa v Slovenskom Krase a pod. Už len samotná prítomnosť človeka mení správanie živých tvorov v lokalite a to má za následok ďaleko viac, ako len to, že sa zvieratá trošku prebehnú a vtáčiky preletia. Nehovorím, že terajší stav je dobrý, ale ak sa sprístupní všetko, prínos bude okrem pár pekných fotiek viac odpadkov a nekľudu. Sme na SK, nerobím si ilúzie, že sa to vyvŕbi zamýšľaným smerom.

RoL

Lubo, je to take iste ako s volebnym pravom.
V zavislosti od atraktivity a dostupnosti. Aj tak si myslim, ze uz len obycajnych 10% by bolo pre park s rozlohou VT bez Belianok a par vnutornych lokalit viac nez dost.

Sona

Fangorn, toto sme v tomto rozhovore riešili, konkrétne Belianky či iné citlivé miesta. Odpoveď od MW: Sú zraniteľné miesta, kde to nie je možné, no to by mali byť iba výnimočné miesta, kde pohyb obmedzíme.

Fangorn

aj 1% zo 700 000 je dosť. a ja stále tvrdím, že v tatrách by to bolo oveľa viac ako len 1%. Sú davy, čo len čakajú na sprístupnenie Gerlachu, Lomničáku, alebo rovno poviem, že Nefcerky a Belianok. A bude po celej tej divočine

Lubo

Nemusis. To, co tvrdis, je blbost. Cisty strawman. A ty to vies.

RoL

Tieto predikcie su uzasne - ak napr. cez letnu sezonu navstivi Vysoke Tatry 700.000 ludi a ja spristupnim vsetko, musim ratat s tym ze sa tam vsade moze potencialne pohybovat 700.000 ludi. To ze kolki realne vyuziju moznost je na pripadne spatne sledovanie a nie strielanie cisel od brucha ako "Vtedy na zapade..." Ale potencialne musim brat do uvahy 100%.

Sona

Na jar som robila rozhovor v NP Sumava. Hoci na 87% uzemia parku sa moze chodit kdekolvek, najvacsi napor sleduju na znacenych chodnikoch. Ze ludia sa boja chodit volne do lesa.

Martin knor

Lubos, 99% je asi trochu prehnane, ale v principe s tym nazorom suhlasim. Uz niekolkym ludom z mojho okruhu, vasnivym turistom (vo svete toho obehali viac ako ja) som daval GPS-suradnice niekolkych zaujimavych miest. Ale oni sa pozreli na mapu a je to tak daleko od znacky, ze tam nesli. Ked to je kusok od znacky, tak sa tam pojdu pozriet. Ale ked je to dalej a treba ist "krkahajmi" ci "strminami", tak tam zvacsa nepojdu. Niektorym staci prekrocit prvych 10 padnutych stromov a otocia sa.

Inak, v Rakusku mozes oficialne chodit mimo znacky ako len chces a napriek tomu drviva vacsina ludi zostava na znacke.

Fangorn

99% ľudí by napriek povoleniu chodiť mimo značku ostalo na chodníku.
To akože vážne? V dnešnej dobe internetu, sociálnych sietí, ukazovania sa. Väčšiu chu.....u som už teda pekne dávno nečítal. Skúsme to spraviť v NT a VT, na skúšku, povedzme na rok, že ako by to vyzeralo

Mahe

Martin - na webe nájdeš zborník aj prezentácie z konferencie venovanej tetrovom (tušim jar 2018 alebo 2019)
A tam nájdeš aj názor, že za úbytok týchto vtákov môže aj (zámerne sa vyhnem slovu "premnoženie") nárast populácie ostatných lesných dravcov (líšky, vlci, rysy, medvede...).
Takže KOHO budeme chrániť ?
Ako píšeš - Nie je potrebné chrániť druhy, ale PROSTREDIE.

Apropo - značené turistické chodníky: ako bývalý geológ t.j. platený turista som pochodil mnoho kopcov, ale nie po značkách, ale ako to geológom vychádza - po profiloch resp. od skaly ku skale, kolmo na vrstevnice atd. A môžem ti zodpovedne prehlásiť, že v zmysle platných Murphyho zákonov sa mnohé (ak nie väčšina !) značených turistických chodníkov tým najkrajším zákutiam vyhýba. A je to už len na tebe, aby si zo značky odbočil a našiel svoj "tunel". Môžeš sa potom podeliť aj s ostatnými, ale pozor - aby si po čase tam nenašiel už
nejakú skupinku s guľášom pri opekačke :-)

Martin knor

Danka, to si myslim aj ja. Ale mam pocit, ze sa u nas prilis sustredujeme prave na ochranu jednotlivych druhov. (Nie vsetkych, iba niektorych - napriklad medvedov.) Rad by som neajky takyto nazor pocul aj od kohosi z kruhov ochranarov.

Tomka

Aj mne sa rozhovor páčil a takmer so všetkým súhlasím.
Martin
Nemá veľký význam chrániť jednotlivé druhy, bez ochrany biotopov. Každý druh prežije iba vtedy keď má vhodné podmienky na život. Je málo druhov, ktoré sú schopné prispôsobiť sa zmeneným podmienkam.

Martin knor

Velmi pekny rozhovor. Jeho nazory sa mi pacia, ale vsetky otazky smerovali na ochranu biotopov. Rad by som vedel, aky ma v tomto kontexte nazor na ochranu jednotlivych druhov (dravce, medvede, vlky, hluchane).

K tomu chodeniu mimo znaciek - ma uplne pravdu. Drviva vacsina ludi mimo znaciek nepojde, aj keby tam mala byt priam atrakcia (napriklad najvacsi skalny tunel na Slovensku [to bol priklad]). Naviac, vela ludi chodi po horach s volovinami na rukach (merace pulzu ci coho) a snazia sa robit turistiku sportovo. Ale ked zidu z chodnika, tempo postupu sa spomali na 1/2 az 1/3, co ich v ich ociach posle do kategorie seniorov :-? .

Mimo chodnika som sa prvy krat cielene vybral volakedy davno v Slovenskom Krase. A uvedomil som si, ze ked idem lesom po chodniku, idem akymsi tunelom, ktory je svetom samym pre seba. Ale ked som z chodnika zisiel a kracal som krizom cez zavrty a hustiny, vtedy som zacal chapat, co je to Slovensky Kras. Ked chce clovek istu oblast (horstvo) ozaj spoznat, tak musi zist z chodnika.

Lubo

Aj vcera vecer pred osmou s odlisnym textom. Tesime sa :-)

Peter61

:-)

DenníkN v Minúta po minúte linkuje dnes tento článok

"11:52Slovensko by potrebovalo podľa ekológa a europoslanca Michala Wiezika (PS/Spolu) aspoň päť percent územia ponechaného na samovývoj. „Máme aj také národné parky, ktoré sme dokázali zlikvidovať, ako je napríklad východná časť Národného parku Nízke Tatry. Tu by sme si mali povedať, že dosť, toto už národný park nikdy nebude.“ (hiking.sk)"

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma