Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: LESY SR by mali obmedziť ťažbu v okolí Bratislavy

Diskusná téma K článku: LESY SR by mali obmedziť ťažbu v okolí Bratislavy

Štátny podnik LESY SR by mal obmedziť ťažbu v Lesnom celku Bratislava. Hovorilo sa o tom na včerajšom výjazdovom rokovaní Vlády SR v Bratislave. Ide o lokality Devínskej Kobyly, okolia riečky Vydrica, ale aj lužných lesov vrátane Pečnianskeho lesa a ostrova Sihoť. Hlavné mesto Bratislava a štát by mali LESOM SR platiť kompenzáciu za zníženie objemu ťažby.

Jaro.q

Martin,
ak chceš zmenu tak voľ koalíciu, ktorá má na zvoliteľných miestach kandidátov prevažne z Bratislavy a jej okolia a ktorá má v programe, že o lesy v NP sa budú starať správy NP pod gesciou Ministerstva životného prostredia, klimatickej zmeny a energetiky SR.

Po vytvorení ďalšieho národného parku v Malých Karpatoch sa o tieto lesy bude starať príslušná správa NP a problém s Lesmi SR, š.p. bude definitívne vyriešený, pretože o tom čo z lesov ostane mimo NP budú rozhodovať miestne štruktúry na úrovní obcí.

Inak za hlbokej totality Lesopark v Bratislava mal svoj vlastný rozpočet, vlastnú organizačnú štruktúru a na ústredí LZ Bratislava ešte 2 pracovníkov, ktorý boli zodpovední len za riadenie lesoparku, aby dotácie pre lesopark boli použité naozaj pre lesopark, ...

Martin knor

Jaro, predpokladam, ze pravne su Lesy SR pre tie uzemia spravcom. Takze statu staci zrusit spravcu a vymenovat noveho a vec je vybavena.

Tak ci tak, Lesy SR tu nie su ten, kto si urcuje podmienky. Mozu leda tak povedat, ze ked im to stat nebude kompenzovat, tak sa na to spravcovstvo vykaslu, lebo sa im to financne neoplati. V poriadku. (S tym zrusenim rozhodnutia suhlasim, pokial si stat nadalej zela aby boli Lesy SR spravcom. No po tom, ako necitlivo v sucasnosti tazia, je to otazne.)

Jaro.q

Martin,
štát tam predsa:

  • rozhodol , že na lesných pozemkoch v jeho vlastníctve sa jedná o lesy osobitného určenia, pretože plnia rekreačnú funkciu respektíve sa jedná o prímestské lesy a súčasne schválil aj spôsob hospodárenia,
  • schválil plán starostlivosti o lesy, v ktorom určil, koľko sa maximálne môže za decénium vyťažiť,
  • v NPR určil, že nepôvodne dreviny ako agát a jaseň musia byť odstránené,
  • že Lesy SR si musia na jeho činnosť zarobiť a súčasne im určil dodatkový odvod do štátneho rozpočtu.
    Ak si štát tam ťažbu neželá, tak musí svoje vyššie uvedené rozhodnutia predsa zrušiť a vydať nové.
Martin knor

Ja tomu nerozumiem. Ved statny podnik Lesy SR tie lesy nevlastni. Vlastni ich stat. Je statny podnik Lesy SR najomca a plati statu najomne? Asi nie. Tak co tu splietaju o akejkolvek kompenzacii? Vlastnik sa rozhodol ze si tam tazbu nezela tak tam tazba nebude a Lesy SR do toho nemaju co hovorit! Ci?

Mi to pride ako ked Jano chodi pravidelne do lesa na huby a tie predava na trhu. A teraz ked sa v lese do ktoreho chodi zbierat huby vyhlasi rezervacia, on bude ziadat stat o kompenzacie.

Jaro.q

Karol,
tento rok TUZVO vypracovala „ Štúdiu - analýza dopadov/modifikovania manažmentu lesov vyvolaného posilnením rekreačných funkcií na LC LESY SR Bratislava“, podľa ktorej napr. pri ťažbe vo výške 16 tisíc m3 bude strata 73 tisíc Euro resp. pri ťažbe vo výške 11 tisíc m3 bude strata 226 tisíc Euro.
Treba počkať ako dopadnú voľby, pretože PS/Spolu majú v programe rozbitie Lesov SR a vytvorenie nových podnikov, v ktorých budú rozhodovať obce podľa počtu občanov no a v takom prípade prečo by sa mal na uhrádzaní straty podieľať štát?

google.com/url?sa=t&rct=…

KarolM

Samozrejmé veci, ako je zvýšená ochrana prímestských lesov (napríklad vo Viedni) sú na Slovensku žiaľ veľmi komplikované. Drevo je lukratívny artikel. Obchodníci sa veľmi ťažko zmierujú so znižovaním ťažby dreva (ktoré nakoniec často končí u odberateľa za našimi hranicami..).
Sú pre nás dôležité zelené pľúca v podobe prímestských lesov, alebo sú nutné krátkodobé finančné zisky firiem či obchodníkov s drevom? V prípade Bratislavy je to otázka najmä na štát.
A ešte dve faktické poznámky k uvažovanej finančnej kompenzácii (tá sa má upravovať podľa konkrétneho plánu ťažby zo strany štátneho podniku s tým, že výpadok tržieb bude financovať hlavné mesto spolu so štátom pravdepodobne po 50%).

  1. Je nelogické, aby štát (i mesto) platili Štátnym lesom nejakú kompenzáciu za zníženú ťažbu, pretože v konečnom dôsledku platí len štát sám sebe alebo verejnosť štátu. Nestačilo by len upraviť plán Štátnych lesov, ktorý defacto určuje štát...
  2. Je absurdné, aby kompenzácia bola vo výške výpadku tržieb (ako to vyplýva z článku). Ekonomicky by kompenzácia mohla byť maximálne vo výške ušlého zisku zo zníženej ťažby. A ten je len zlomkom z hodnoty tržieb.(bežne do 20%).
    Odhliadnuc od týchto ekonomických aspektov je samozrejme nanajvýš potešujúce, ak sa ťažba v prímestských lesoch zníž. A že „zelené pľúca“ miest budú zdravo dýchať a poskytnú priestor pre aktívny a vzácny relax.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma