Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Via Dinarica (1) – planina Prenj

FunTTomas

zas netreba robiť strašiak z mín, ale treba mať zdravý rešpekt. Míny sa hlavne presúvajú pri povodniach, takže sa netreba pohybovať po brehoch tokov a po korytách (nekúpať sa hocikde). Paradoxne pre míny bude BiH aj v budúcnosti krajina s najdivokejšou prírodou (obrovské komplexy starých lesov) v Európe, čím si ju domáci vlastným pričinením ochránili pred devastáciou ľuďmi. A "vďaka" mínam BiH nepatrí medzi vychytené turistické destinácie, našťastie. Skrátka je to raj pre ľudí, hľadajúcich pokoj na horách.

Tomka

Vďaka Tomáš.
Veľmi pekné i zábavné čítanie.
V duchu ticho závidím, ale zo srdca Vám prajem ešte mnoho takýchto krásnych výletov.
Inak - tam to musí nádherne kvitnúť!

FunTTomas

tomka: áno, máj a jún je na horách rajom pre botanikov. Mal som tú česť, že som pár výletov v BiH absolvoval s amatérskou botaničkou. Nakoniec sa jej podarilo kúpiť v Sarajeve knihu o flóre, tak identifikovala druhy pre ňu neznáme.

JaroB

Tomáš boli sme v Bjelašnici na Hranislave,vo Visočici - Drstva a Vito, Čvrstnica - Veliki Vilinac, okruh cez Maglič, na článkom popisovaných vrcholoch, ale z opačnej strany, potom klasika Mostar, Sarajevo, Kravica Medžugorje + nejaký starý islamský kláštor pod takou obrovskou skalou s jaskyňou z ktorej vyvierala rieka (neviem nájsť teraz ako sa to volá) a ešte nejaký miestny ujo v horách čo zbieral čučoriedky nám veľmi odporúčal Zelengoru s peknými jazerami, ale tam sme stihli už iba nazrieť na Strabansko jazero. Samo o sebe aj cesta popri priehrade na Pive je veľmi pekná. Mínové polia sme tak viac vnímali okolo výstupovky na Zelenglavu, tam boli okrem tabúľ aj celkom čerstvé pásky asi od pyrotechnikov. Tabule ak boli sme rešpektovali, ale po holiach, kde sme videli že sa pasú stáda oviec a koní, tak sme chodili aj mimo. Prenj bol dosť poznačený ohňom, celé boky boli po čerstvom, či staršom požiari. Skutočne krásne hory aj doliny majú BiH a miestny všade boli ochotní a prívetiví, no a tá ich veta "no problem" keď sa ich človek na čokoľvek opýta,tak to je super :-) Ako človeka zaoberajúceho sa biotou ma veľmi zaujali aj tie obrovské plochy bez intenzívnej činnosti človeka ako napr. dolina Rakitnice, aj to ich hospodárenie v lesoch, citlivo, nie na maximum. Určite sa tam budem chcieť ešte potúlať.

Daulagiri

JaroB ten kláštor s vyvieračkou rieky je Blagaj. Odskočili sme tam počas tohto prechodu Dinariky.
V ďalších častiach tejto série bude popis niektorých tebou spomínaných lokalít. Kaňon Rakitnice je fakt obrovský a nádherný. Jazerá v Zelengore taktiež krásne, ale tam sme mali horšie daždivé počko.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma