Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ján Dobšovič: Vtáky v zime nepotrebujú búdky

Diskusná téma K článku: Ján Dobšovič: Vtáky v zime nepotrebujú búdky

Aké druhy vtákov u nás zimujú a ako sa im v tomto ročnom období funguje? Môže vám môže labuť zlomiť ruku? Potrebujú vtáčiky, aby sme im v zime stavali búdky? Aký je rozdiel medzi búdkou a kŕmidlom? Treba vôbec vtáčiky v zime kŕmiť? O tomto a o ďalších zaujímavostiach zo sveta operencov sa budeme rozprávať s ornitológom Jánom Dobšovičom.

Svatopluk Štěpánek

Vlani aj hýl, glezg a červienka. To všetko v Prahe,ČR, aj keď na okraji.
Chutí im aj z otvoreného dreveného krmítka, aj z priehladného plastového valca.
Tieto malé vtáčiky vraj rýchlo ubúdajú.
Mimo tému: Pavol Hammel má nádhernú smutnú pesničku "Balada o zimných vtákoch".

Svatopluk Štěpánek

Vtáky mám rád, no NIE som ornitológ.
Dávame im pravidelne sľnečnicu, tu majú najradšej, niekedy aj lojové gule.
Sýkorky obyčajné aj belasé, vrabce, sojka aj stehlík sú lepšie ako TV.

Filip

Labuť nemůže zlomit člověku ruku, sama by si zlomila křídlo - má dutý kosti, aby mohla létat.... Odborníku ;)

Mahe

Zdá sa, že už neplatí ani to staré známe: "U nás je každý odborníkom na dve veci - na futbal a na politiku !" Dnes je už každý odborníkom na všetko: na otepľovanie, na výstavbu diaľníc, na riadenie štátu, na lesníctvo, na ornitológiu ?!

Na českom webe Ochranaptaku.cz sa uvádza, že otvorené krmítka na plote či priamo na strome sú pre vtákom nebezpečné (mačky !)
A ešte niektorí uprednostňujú plastové pred drevenými kvôli lepšiemu čisteniu a zabráneniu šírenia infekcii medzi vtákmi.

A môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti - všelijaké "proteinove" gule a lahôdky z XXX... prídu na rad až nakoniec. Najprv miznú orechy + slnečnica !

Peter61

V Denník N, mpm
dennikn.sk/?ref=menu

  1. decembra 2019 23:51Ornitológ hovorí, že vtáky v zime nepotrebujú búdky, ale otvorené kŕmidlá. „Búdky sú na hniezdenie na jar, s potravou vnútri sú nebezpečné,“ dodáva Ján Dobšovič. (hiking.sk)
Peter61

k tomu vrecu :
minulý týždeń som nabral šálkou slnečnicu, nasypal do kŕmidla. Podvečer kukám, je tam hrdzavý klinec, taká šesťdesiatka. Zavrhol som prvú myšlienku, že si robotická sýkorka stavia hniezdo, asi klinec nejak preplával cez triedičku. :-)

Martin Cho

Práveže aj v zime potrebujú vtáky hniezdacie búdky. Počas skutočne silných mrazov prežijú najmä vďaka dutinám v stromoch a búdkam. Búdkári to vidia podľa množstva trusu pri jarnej kontrole. Nemám to z vlastnej hlavy ale od kamaráta Vlada, ktorý sa celý život profesionálne venuje ornitológii a na Hornej Nitre sa stará o 500 búdok. Takze robte hniezdiace búdky, má to význam, návod nájdete na birdlife.sk. A prikrmujte hlavne spomínanou slnečnicou a aj repkou olejnou, obe najlacnejšie nakúpite v PD alebo na bazoši, 20e/vrece.

Miros67

Bol som počas babieho leta v kúpeľoch v Dudinciach a celý týždeň na breze pred balkónom hotela na 4 poschodí sedela myšiarka na konári neviem či aj v noci ale na tom istom konári.Keď sme v nedeľu odchádzali ešte tam stále sedela len sem tam sa trochu pohla.Je to krásna sova.

Sona

Paradne su. A ze boli hore cez den :) my sme mali mysiarky na ceresni pocas juna, ale az podvecer, takze ich nebolo velmi vidiet, len raz.

PaliT

Asi dva roky nám zimovali sovy priamo pri dome (spomínané Gabčíkovo je cca. 10km od nás). Najviac ich nocovalo na stromoch okolo domu päť:

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma