Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Juraj Jánošík ako ťahák na turistov

Diskusná téma K článku: Juraj Jánošík ako ťahák na turistov

Od popravy zbojníckeho kapitána Juraja Jánošíka uplynulo viac ako 300 rokov. Napriek tomu, že len 1,5 roka zbíjal v hornouhorských stoliciach, dodnes ostalo prekvapivo veľa miest, ktoré sa spájajú s jeho pôsobením. Okrem rodiska je to tiež miesto úkrytu v Malohonte a miesta jeho posledných dní na Liptove. Nebudem popisovať život najznámejšieho karpatského zbojníka, o tom sa už popísalo dosť, ale vydáme sa na cestu Slovenskom, kde nájdeme pamiatky jánošíkovskej tradície.

Daulagiri

Hmm zaujímavý článok a veľmi dobre spracovaný.

Martin knor

Skoda, ze nam vybrali takehoto "narodneho hrdinu". Mne by sa ako "narodny hrdina" viac pacil Frano Madva, ale vhodnych kandidatov je viac.

FunTTomas

gusto: nemusel si sa obťažovať posielať prepisy súdnych zápisníc, ktoré sú vo väčšine publikácií o JJ. Neprináleží mi dokazovať, kto pil alebo nepil zo studničky a či tam vôbec JJ bol alebo nebol. Toto analyzovali mnohí autori zo súdnych spisov. Ide o preklady z dobového jazyka, takže čo autor, to subjektívny pohľad. Ide o nesúlad zo zápisu vo vypočúvaní s domanižskou matrikou, takže je to spochybniteľné. Či tam JJ bol alebo nebo, to nemení nič na tom, že tam je skala, ktorá nesie jeho meno. Príspevok poukazuje na to, kde všade na Slovensku ostala po viac ako 300 rokoch pamiatka na slávneho zbojníka bez ohľadu, či tam fyzicky bol alebo je to len povesť.

Gusto

Tomáš

zrejme si nečítal zápisnicu z Jánošíkovho výsluchu...ak dovolíš posielam ti ju mailom. Tam je všetko čierne na bielom

FunTTomas

adushka, Martin, pocestna07: vďaka.

Gusto: toto je diskutabilná záležitosť. Osobná účasť Jánošíka pri skutku z jeho výpovede vôbec nevyplýva Súd mu to len prišil, Jánošík to nepoprel a ani nevyvrátil (treba rozlišovať jeho dobrovoľné a nedobrovoľné priznania). Navyše sa uvádza, že vodu zo studničky pil farár, nie Jánošík, viď strana 66 v knihe Neznámy Jánošík - záznam z domanižskej matriky.

Marcel: Čerenovú som doplnil do zoznamu. Vďaka.

Jaro: Sitno som doplnil, vďaka.

Jaro Flídr

Jánošíkova posteľ je aj na Sitne, na južných skalách, nad cestou Bumerang.

Marcel.c

Tomáš, ešte si zabudol na dominantnú Čereňovú skalu nad Liptovskou Annou, ktorá je tiež známa ako Jánošíkov stôl.
Čo sa týka farára Vrtíka, zaujímavé je, že aj po vyše 300 rokoch je jeho rakva aj mumifikované telo v pozoruhodne zachovalom stave. Pochovaný je v krypte kostola v Domaniži, spoločne s dvoma ďalšími kňazmi, z ktorých však už ostali len kosti.
Článok je podľa mňa obsažný, tematicky atraktívny a napísaný sviežim štýlom. Ďakujem za zaujímavé čítanie.

Gusto

Tomáš
výborný článok, ale musím poopraviť jednu vec.
Jánošík bol pri prepadnutí farára Vrtíka. Obhajoval sa však tým, že ked jeho chlapi farára prepadli, tak on pil vodu zo studničky a nestihol zabrániť tomu, aby Turjak Huncaga na farára vystrelil.
To, že nezabránil smrteľnému poraneniu farára, bol hlavný bod jeho obžaloby pred súdom v LM.

Pocestna07

Dávam palec hore za výborný článok i nové tipy na výlety. Napadla ma ešte Ďurková na hrebeni Nízkych Tatier :)

Peter61

Tento národ sa nenapraví a nabude sa mať dobre, kým sa tie sochy etc. , Kulichove príšery ( najmä Terchová) a pod. neodsťahujú do depozitov.

Adushka

Trsťo, parádny sumár a výborný námet na článok! :) Vďaka :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma