Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Východokarpatská magistrála

Mahe

Len malá poznámka: zákopy na SK/PL hranici severne od Zborova sú evidentne z I. svetovej vojny. S nimi súvisia aj tie vojenské cintoríny, (ktoré mimochodom z väčšiny projektoval slávny slovenský architekt Dušan Jurkovič).

Od IX.1914 do IV.1915 bolo SV Slovensko dejiskom krvavých bojov o horské sedlá Karpát ako cestu na Dolné Uhry pre ruské vojská vedené generálom Brusilovom. Opakovane sa C+K armáda (spolu s Nemeckou armádou) pretláčali s Rusmi o tento Karpatský hrebeň, čoho dôsledkom bolo údajne až 800 000 mrtvych len na strane RK + N.

Viac o tom v knihách Slovensko a I. sv. vojna resp. na webe kvhbeskydy.

Vladimir.

Úsek od Duklianskeho priesmyku k Minčolu je môj nesplnený minuloročný sen. Ak sa v budúcnosti zrealizuje, článok mi pomôže.

Samkoh

Tie hraničné kamene majú na vrchu čiary v smere k ďalším kameňom, podľa toho sa dá orientovať, keď vieš, ktorým smerom bol predchádzajúci, tak druhá výrazná čiara je nasledujúci.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov