Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Vodca na Gerlach

Shatterhand

2 Vrana, Martin a Beta: Ortler v čase prvovýstupu na Gerlach nebol najvyšším vrchom monarchie. V rokoch 1815 - 1859 patrila Rakúskemu cisárstvu aj Lombardia, takže najvyšší vrch štátu našich prapraprapradedov bol La Spedla (4020) - predvrchol Piz Berniny (4048, hlavný vrchol je severne od hrebeňa - vo Švajčiarsku). Potom 1859 - 1867 Rakúske cisárstvo malo najvyšší Ortler (3905) a spomínaná C. a K. monarchia (Rakúsko - Uhorsko) existovala až 1867 - 1918 s najvyšším vrchom Ortler.

Beta

Okej, ale Poliaci nikdy CK monarchiu, Rakúsko. Rusko či Prusko (Nemecko) nepovažovali ako svoj štát. Pre nas tieto štáty boli vždy ako okupanti, tak ich najvyššie štíty neboli naše najvyššie štíty. Pre nás bol dôležitý Mont Blanc ako najvyšší štít na našom kontinente a Tatry, najprv to bola Lomnica. Ja to píšem z poľského hľadiska a ako vidíme, slovenský názor na túto vec je úplne iný a je to predsa okej :-)

Peter61

Zima prvovýstup :

  1. 1.1905 matematici Janusz Chmielowski a Károly Jordán, vodcovia Klimek Bachleda, Ján Franz st., Pavol Spitzkopf.
    (samí Slováci, všakáno)
Shatterhand

Na takmer všetky vysokotatranské štíty spravili provýstupy Poliaci, Nemci (prevažne zo Spiša ale nielen) a Maďari. Slovenskú národnosť či materinský jazyk mali spoluúčastníci len na niekoľkých prvovýstupoch, takto z hlavy ma napadajú iba Rysy (Ruman st.), Vysoká (Ruman ml.) a Mengusovský Volovec (Stodola).

PaliT

Láska k horám nerozlišuje národnosť.

Samosebou

Tiez by som rad siel na Gerlach, ale ta cena za sprievodcu je sialena. Ved je to polka vyplaty!

Peter61

mountainproguiding.com/
Koronavírus – Oznam
Vzhľadom k aktuálnej situácii v súvislosti so šírením koronavírusu a rizika vážneho ohrozenia zdravia ochorením Covid – 19 si Vás dovoľujeme informovať, že všetky našej aktivity (či už individuálne alebo skupinové) sú od dnes (t.j. 16.3.2020) do odvolania ZRUŠENÉ!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov