Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Za starými smrekmi do pralesa Pilsko

Diskusná téma K článku: Za starými smrekmi do pralesa Pilsko

V chránenej krajinnej oblasti Horná Orava leží pod vrcholom Pilsko rovnomenný prales, tretí najväčší na Slovensku. Ide zároveň o náš najväčší smrekový prales. Rastú tu veľmi staré smreky, pri výskume pralesov sa tu našiel aj cca 500-ročný jedinec. Do tejto zaujímavej lokality sme sa vybrali pár dní pred Vianocami s vedcom Martinom Mikolášom.

Martin knor

Zaujala ma zmienka o vlcich stopach v uvode clanku. Daju sa vobec rozoznat vlcie stopy od stop tulavych psov? Podla tohoto ani moc nie: selmy.cz/…/vlk

RoL

Martin ciste iba podla stopy moc nie. Ak je k dispozicii viac stop, pripadne cesticka uz je to o nieco lepsie. Vlci sa pohybuju "viac" priamociaro. Pes viac kluckuje, nucha, hlada. Ale je velmi tazke na zaklade stop vyhlasit, ze su vlcie, alebo patrili vacsiamu plemenu.

Sona

Bola to rovna "cesticka" a navyse Martin mal info od nejakeho kamarata z tej oblasti, ktory ma vacsi prehlad o pohybe vlkov v tych miestach.

Martin knor

Jasne, info pomoze. Ale v tom linknutom texte sa pise, ze aj tulavy pes moze mat cestickovu stopu.
Predvlani som jednu taku stopu sledoval v snehu par stoviek metrov (isla mojim smerom), a nebol som z nej moc mudry.

RoL

Ked nevidis na vlastne oci, mozes len predpokladat, alebo verit comu chces. Pripadne hladat dalsie znaky, napr. trus.

Rc1

vlci sa zvyknu prechadzat vo svorkach a zvyknu vacsinou ulickami chodit za sebou a v snehu. prvy preslapava a dalsi idu v jeho stopach, to sa uz da trosku rozlisit. vacsinou vsak asi znamena ze nie uplne vzdy co povtrdzuju aj skusenejsi stopari

Daulagiri

Pár krát som vlčie stopy videl (raz aj vlka) a určil som to podľa toho že v okolí neboli žiadne stopy človeka (napr. v panenskom snehu) a z toho mi bolo jasné že nejaký pes z dediny si nevyšiel na turistiku hlboko do hôr :-)

Čo sa týka našich lesov a pralesov tak je to riadna bieda, v podstate sa môžu ísť "hanbiť do kúta". Sú to také bezvýznamné miniatúrne fľaky a často tam kde končí hranica pralesa a rezervácie tam končí aj les a začína lesnícka mesačná pustatina.
Minulý rok som navštívil 6 pohorí v Bosne a Hercegovine a bol som očarený. A jedným z hlavných dôvodov boli tie lesy. To bola rozprávka, v každom pohorí. Tam v podstate všade boli lesy, ktoré pôsobili ako náš najkrajší prales, určite tisíce hektárov. Nachádza sa tam aj najväčší prales Európy: Peručica (po jeho okraji sme šli). A za tie 2 týždne čo sme tam boli som nevidel tuším ani jedno jediné rúbanisko. Áno viem že dôvodom sú nedostupný terén a míny... Proste naše umelé lesy sa s tamtými nedajú vôbec rovnať.

Tento prales Pilsko vyzerá krásne, ale je to len kvapka...
Sorry že som sa tak negatívne rozpísal, ale nedalo mi :-)

Sona

V pohode, Maťo, vďaka za príspevok, aj za tipy na pekné lesy. Môžeme sa tešiť na nejaký článok z týchto lokalít? :)

Rc1

daulagiri som sa raz cudoval kde som stretol psa obycajnu poulicnu zmesku. tiez to bolo v zime sneh hlboky pes maly a do najblizsej dediny to je aj v lete slusny kus cesty. a ak tam bola stopa iba jedna siroko daleko a nebola ani viacnasobne otlacena tak na vlka dost zvlastne ale su aj samotari to je fakt

Daulagiri

Soňa odo mňa zatiaľ nie, ale uvidíme v budúcnosti :-)
Rc1 napr. som také stopy videl kedysi pri výstupe na Stolicu od Slanského sedla v snehu. Ľudské v okolí žiadne. Pochybujem že bol na túre dajaký dedinský psíček :o)
Pár krát aj v iných horách, vždy ďaleko od civilizácie, isto neboli psie. Ale v lokalitách kde boli v blate aj ľudské stopy aj také čo pripomínali vlčie som si už istý nebol.

Rc1

daulagiri ano s vlkom je to viac pravdepodobne. ale nie je to vzdy 100%ne. o trochu viac istoty naberie clovek ak tam zostane aj na noc a ak su to vlci ci vlk samotar je dost pravdepodobne ze ich bude aj pocut.

Rc1

daulagiri inak to sedlo je kusok od dobsinej a tam je tych tulavych neurekom. a je tam zaujimave zlozenie obyvatelstva a vobec by som sa nedivil keby sa nejaky chlpac radsej vybral do sveta ako skoncit v kotlikovom... :-) :-) :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov