Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Sitno – okruh cez Vlčiu jamu

Diskusná téma K článku: Sitno – okruh cez Vlčiu jamu

Hrad Sitno pozná zo Slovenských povestí asi každý. No pre nás, turistov z východu, sú napríklad Štiavnické vrchy trocha od ruky, a tak sa do týchto končín nedostávame často. Tentokrát sme sa to však rozhodli zmeniť a kde inde začať spoznávanie pre nás neznámeho pohoria, ako práve na známom vrchu s hradom.

Vladimír Kobza

Tak ako píšeš, výstup na Sitno z juhu je veľmi pekný a podľa mňa tiež najkrajší.

Chodníkom popod skaly kedysi viedol žlto značkovaný turistický chodník (doteraz sú viditeľné značky). Bola to okružná značka, ktorá viedla tadiaľto cez Téryho výstup, Elovu štrbinu hore na Sitno a odtiaľ nejako dole severnou stranou Sitna naspäť k Tatárskej lúke (ale tento úsek na severnej strane sa mi doposiaľ nepodarilo v teréne identifikovať, bolo to už hodne zarastené krovím). Hore Elovou štrbinou išla spolu so žltou aj zelená značka, ktorá viedla z Ladzian cez Záholík, Tatársky jarok a Bardinovu dolinu až na Sitno. Obe značky sú už dlhé roky zrušené.

Zaujímavosťou je fakt, že Sitno malo dva žlté okruhy - "veľký" a "malý". Veľký žltý okruh existuje aj dnes na trase Počúvadlianske jazero - Tatársky jarok - Bardinova dolina - Vlčia jama - Sedlo Krížna - Počúvadlianske jazero. Malý žltý okruh kedysi viedol po trase Sitno - Tatárska lúka - Téryho výstup - Elova štrbina - Sitno.

Martin knor

Popod tie skaly, ktore lemuju vrchol, vedie chodnik vyuzivany horolezcami. Tusim su na nom este zbytky zltej znacky. Oplati sa ho prejst. A ked pridete na juzny okraj skal, vedie stade hore byvala zelena znacka. Predstavuje najkrajsi vystup na vrchol, aky poznam.

Daulagiri

Presne pred týždňom vo štvrtok som šiel presne rovnakú trasu :o) Je to pekná prechádzka, žiadna veľkolepá trasa s množstvom lákadiel, ale poteší kľud a v týždni aj minimum ľudí. Na vrchu trochu snehu, chata zavretá.
Zo začiatku sa ide pekne popri zbernom jarku, ktorý v jednom mieste vchádza aj pod zem.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov